Σλοβενία: Μικρή αλλά ωραία

Η Σλοβενία ​​είναι μια μικρή περιοχή ναύλωσης γιοτ στο βορειοανατολικό άκρο της Αδριατικής μεταξύ Ιταλίας και Κροατίας. Για Αυστριακούς και Γερμανούς ταξιδιώτες ιστιοπλοΐας, οι μαρίνες της Σλοβενίας προσφέρουν ένα καλό σημείο εκκίνησης για σύντομες διακοπές στη θάλασσα. Ο κόλπος του Piran δίπλα στη γραφική πόλη με το ίδιο όνομα με την ενετική αρχιτεκτονική του δεν απέχει πολύ από τη μαρίνα στο Izola. Η άλλη μαρίνα που είναι δημοφιλής στους ναυτικούς είναι αυτή του Portoroz, που βρίσκεται ακριβώς στον κόλπο του Piran. Από τις ακτές της Σλοβενίας, δεν είναι επίσης μακριά από τη Βενετία στην Ιταλία ή τον κόλπο Kvarner της Κροατίας.

Η βορειότερη από τις πρώην Γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες όχι μόνο έχει μια μαγευτική ακτογραμμή με γραφικές τοποθεσίες και ήπιο κλίμα, αλλά είναι επίσης κατάλληλο για εκδρομές στην ακτή στις Άλπεις του Ιουλιανού, τη λεκάνη του ποταμού Sava ή την πρωτεύουσα της Λιουμπλιάνα με τα μπαρόκ κτίρια. Νουβό περίοδος.

Οι συνθήκες στην περιοχή ναύλωσης σκαφών της Σλοβενίας είναι κατάλληλες για χαλαρωτικές διακοπές ιστιοπλοΐας. Το κόστος είναι περιορισμένο εδώ. Επιπλέον, οι παραθεριστές χωρίς άδεια ιστιοπλοΐας μπορούν να το κάνουν στη Σλοβενία. Εφαρμόζεται επίσης στις γειτονικές χώρες της Ιταλίας και της Κροατίας.

Portoroz και Izola

Ιδιότητες εδάφους

Η Αδριατική κυριαρχείται από το μέτριο mistral που φυσάει από τα βορειοδυτικά, το ισχυρότερο ζεστό jugo ή το sirocco που φυσάει από τα νοτιοανατολικά και τη θυελλώδη, κρύο και γεμάτο Bora που φυσάει από τα βορειοανατολικά. Το Bora φτάνει ταχύτητες ανέμου έως και 200 ​​km / h και μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εβδομάδες τον χειμώνα. Το καλοκαίρι η διάρκεια είναι συνήθως μόνο λίγες ώρες έως το πολύ μία ημέρα. Η βορειοανατολική Αδριατική έχει ένα ήπιο μεσογειακό κλίμα με υψηλές μέσες θερμοκρασίες 4,4 ° C τον Ιανουάριο και 21,5 ° C τον Ιούλιο. Η περίοδος ιστιοπλοΐας διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Σε μερικές χρονιές διαρκεί μέχρι το Νοέμβριο. Οι θερμοκρασίες του νερού κυμαίνονται μεταξύ 13 ° C τον Ιανουάριο και 24 ° C τον Αύγουστο.
Το καλοκαίρι, όταν φυσάει ο άνεμος, η περιοχή είναι εύκολη. Την άνοιξη και τα τέλη του καλοκαιριού, το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται σε μέτρια λόγω του bora.
Απαιτείται προσοχή κατά την πλοήγηση σε αυτήν την περιοχή ιστιοπλοΐας. Στη βόρεια Αδριατική, η παλιρροιακή περιοχή είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο νότο και μπορεί ακόμη και να είναι ένα μέτρο με παλίρροια. Ειδικά σε περάσματα και γύρω από ακρωτήρια, τα κανονικά μέγιστα ρεύματα 0,5 κόμβων μπορεί να είναι σημαντικά ισχυρότερα.
Υπάρχουν πολύ καλά εξοπλισμένες μαρίνες στα λιμάνια Portoroz, Koper και Izola. Η πιο σημαντική μαρίνα είναι η Marina Portoroz στον κόλπο του Piran. Αυτή η μαρίνα είναι ένα ιδιαίτερα καλό σημείο εκκίνησης για εκδρομές ιστιοπλοΐας στον κόλπο Kvarner, την Ίστρια ή τη Βενετία.
Για εκδρομές ιστιοπλοΐας από τις ακτές της Σλοβενίας, οι ναυτικοί χρειάζονται άδεια βάρκας. Ο πλοίαρχος πρέπει να έχει “επίσημη άδεια για σκάφη με παράκτια πλοήγηση”. Για ιστιοπλοΐα στην Κροατία χρειάζεστε επίσης ένα επίσημο “πιστοποιητικό λειτουργίας για χειριστές ασύρματου” (πλοίαρχος ή μέλος πληρώματος). Για το κροατικό πιστοποιητικό ασύρματου, πρέπει να περάσει μια εξέταση από την αντίστοιχη λιμενική αρχή της Κροατίας.
Το Portoroz είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο χωρίς συνοριακούς ελέγχους. Από τις γύρω χώρες και τη Γερμανία, είναι καλύτερο να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, καθώς οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Χρειάζονται περίπου 5 ώρες από το Μόναχο στο Portoroz, περίπου 4 ώρες από τη Βιέννη και περίπου 2 ώρες από τη Βενετία. Για όσους φτάνουν με αεροπλάνο, τα αεροδρόμια της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία ​​και της Τεργέστης στην Ιταλία απέχουν λιγότερο από μία ώρα.