Μαυροβούνιο: Το μαύρο μαργαριτάρι της Αδριατικής

Ακόμα και στη Γιουγκοσλαβική εποχή, το Μαυροβούνιο ήταν ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Ωστόσο, οι Γιουγκοσλαβικοί Πόλεμοι της Διαδοχής έφεραν πρακτικά τον τουρισμό σε στασιμότητα. Μετά από αυτό, ήταν κυρίως οι παραθεριστές από τη Σερβία και τη Ρωσία που απολάμβαναν μια από τις θερμότερες και ηλιόλουστες ακτές της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά μετά την ανεξαρτησία από τη Σερβία, σημειώθηκαν αυξημένες επενδύσεις στον τουρισμό και διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν καταγραφεί με επισκέπτες από όλη την Ευρώπη. Περίπου 20.000 παραθεριστές έρχονται από τη Γερμανία κάθε χρόνο στη χώρα όπου ο Karl May άφησε τον ληστή Schut να πέσει σε μια βαθιά χαράδρα.

Το Μαυροβούνιο, η γη των μαύρων βουνών με εν μέρει υποτροπική βλάστηση, είναι μια συναρπαστική, αλλά ακόμη μια σχετικά μη-ανεπτυγμένη περιοχή ναύλωσης γιοτ στις ακτές της νότιας Αδριατικής μεταξύ Κροατίας και Αλβανίας. Η ακτή του Μαυροβουνίου είναι γεμάτη με όμορφες αμμώδεις παραλίες. Τμήματα του κόλπου του Κότορ που μοιάζουν με φιόρδ, περιτριγυρισμένα από απότομες πλαγιές, έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO παγκόσμια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Το νερό σε περίπου 30 χιλιόμετρα στην εκκαθάριση του κόλπου στην ενδοχώρα λάμπει σμαραγδένιο πράσινο. Ο Λόρδος Μπάιρον είχε ήδη πει πριν από 200 χρόνια: “Όταν δημιουργήθηκε ο πλανήτης μας, η πιο όμορφη συνάντηση μεταξύ θάλασσας και ξηράς πρέπει να είχε συμβεί στην ακτή του Μαυροβουνίου.”

Θα πρέπει να σχεδιάσετε να πάτε στην ξηρά στη Μπούντβα, μια πόλη 2500 ετών με μια γοητευτική, μεσαιωνική παλιά πόλη, όμορφες αμμώδεις παραλίες και μια ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή.

Οι κύριες βάσεις του Ναυτικού Ναυτικού στο Μαυροβούνιο είναι στο Tivat, Kotor, Budva και Bar, ενώ το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία απέχει περίπου 30 ναυτικά μίλια.

Ακτή του Μαυροβουνίου

Ιδιότητες Εδάφους

Υπάρχει ένα μεσογειακό κλίμα στην ακτή του Μαυροβουνίου. Τα καλοκαίρια είναι ξηρά και ζεστά. Η θαλάσσια αύρα Maestrale, η bora που φυσάει από τα Βαλκανικά Όρη και ο κακός καιρός με τον άνεμο sirocco που συμβαίνει στην εκτός εποχής επηρεάζουν αυτήν την περιοχή. Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Πρόκειται για μια εύκολη περιοχή ιστιοπλοΐας, αλλά ειδικά το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέξετε τις ριπές του ανέμου που δημιουργούνται από θερμικά.

Το λιμάνι του Κότορ προσφέρει όλες τις σημαντικές υπηρεσίες, όπως παροχή γλυκού νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού, εργαστήριο καθώς και εστιατόρια και καφετέριες. Το μεγαλύτερο λιμάνι Bar Bar διαθέτει μια σύγχρονη μαρίνα με όλες τις επιλογές εξυπηρέτησης και παροχής. Στα 53 ναυτικά μίλια της ακτής του Μαυροβουνίου, οι πόλεις Perast, Tivat, Percanj, Duke Novi, Budva, Bar είναι καλά μέρη για να ξεκινήσετε. Πολλοί όμορφοι κόλποι είναι προσβάσιμοι μόνο με σκάφος.
Οι κροατικές αρχές ελέγχουν προσεκτικά τους κανονισμούς δήλωσης και απαγορεύουν σε ορισμένα ναυλωμένα σκάφη να επισκέπτονται το Μαυροβούνιο. Ωστόσο, ορισμένες κροατικές εταιρείες και η Sunsail έχουν λάβει άδειες. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία του Μαυροβουνίου Sailing Association of Montenegro στο Kotor.
Το αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα απέχει περίπου 70 χλμ από το Κότορ και 90 χλμ από το Ντουμπρόβνικ. Η απόσταση από το αεροδρόμιο στο Tivat προς το Κότορ είναι 11 χιλιόμετρα. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο από το Ντουμπρόβνικ προς το Κότορ διαρκεί περίπου 1 ώρα.