Ελλάδα: Η χώρα των Θεών

Η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός παράδεισος ιστιοπλοΐας. Σε αυτή τη μικρή χώρα με τη μεγάλη και γεμάτη ιστορία του στο σημείο τήξης τριών ηπείρων, όπου έχουν σχηματιστεί αρκετοί μεγάλοι πολιτισμοί και ο κόσμος άλλαξε τις τελευταίες χιλιετίες, οι ναυτικοί μπορούν να βρουν περισσότερα από 13.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής ή μεταξύ περίπου 3000. Τα ελληνικά νησιά δεν είναι απλώς μια σειρά από φανταστικές περιοχές ιστιοπλοΐας, μερικές από τις οποίες διαφέρουν πολύ στο επίπεδο δυσκολίας τους. Στην Ελλάδα θα βρείτε όχι μόνο τα αμέτρητα αριστουργήματα της αρχαιότητας, τα οποία μπορείτε να δείτε διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, αλλά και τοπία που δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

Από πού να αρχίσω; Ποιος δεν γνωρίζει τα άγονα νησιά των Κυκλάδων με τα λευκά σπίτια τους και τους αμέτρητους κόλπους και παραλίες; Ποιος δεν έχει ακούσει για το αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων με το νησί της Ρόδου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ή της Κρήτης ανάμεσα στο Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος; Ή την Εύβοια, τις Σποράδες και τη Χαλκιδική με την αυτόνομη μοναστική δημοκρατία του Άθω στο βόρειο Αιγαίο; Ποια είναι η θρυλική Πελοπόννησος με τα καταπράσινα δάση, τις χιονισμένες βουνοκορφές, τους αμέτρητους κόλπους και μίλια από αμμώδεις παραλίες και μέρη γεμάτα ιστορία, όπως οι αρχαϊκές Μυκήνες, η αρχαία Ολυμπία, η Σπάρτη, το Άργος και η Κόρινθος, ο μεσαιωνικός σταυροφόρος και το βυζαντινό φρούριο Μυστράς και η ροκ πόλη της Μονεμβασιάς που ονομάζεται “Γιβραλτάρ της Ανατολής” – δεν υπάρχει ιδέα; Ή τα Ιόνια Νησιά στα δυτικά παράλια της Ελλάδας, που εξακολουθούν να φέρουν την ενετική κληρονομιά σήμερα; Η ηπειρωτική χώρα με τα επιβλητικά φαράγγια και τα βουνά της, όπου οι αρκούδες και οι λύκοι περιπλανιούνται ακόμα στα δάση και γεμίζουν κοιλάδες με πολλές φυσικές και τεχνητές λίμνες, είναι μέρος του αρχαίου κέντρου του κόσμου – των Δελφών – καθώς και της αρχαίας Δωδώνης, της Νικόπολης και Η Αμφίπολη, τα παγκοσμίως γνωστά μετεωρίτικα βράχια και τα μοναστήρια τους, με τα όμορφα, απομονωμένα ορεινά χωριά της Ζαγοράς, με τις Θερμοπύλες, όπου ο Λεωνίδας βρισκόταν στο δρόμο των Περσών, και με το μυθικό βουνό Όλυμπος, έναν υπέροχο ταξιδιωτικό προορισμό.

Στην Ελλάδα, ο ναύτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στις πιο δύσκολες περιοχές του χάρτη Γιοτ στο βόρειο και νότιο Αιγαίο (Σποράδες, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) και τις πιο ήρεμες περιοχές στο Σαρωνικό και τον Αργολικό Κόλπο, τον Κορινθιακό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Στις Κυκλάδες, πολλά μικρά και μεγάλα νησιά με τις εκκλησίες τους, τους λευκούς οίκους, τους απύρετους λόφους, τα αμέτρητα λιμάνια και τους κόλπους περιμένουν τους επισκέπτες. Στα Δωδεκάνησα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο υπάρχουν πολλά γοητευτικά νησιά με γραφικά μέρη και όρμους, καθώς και πολλά μικρά νησάκια διάσπαρτα στη θάλασσα. Στον Σαρωνικό κόλπο και στον γειτονικό Αργολικό κόλπο, οι συνθήκες ιστιοπλοΐας είναι λίγο πιο ήρεμες και, παρά την πολύ μακριά μητρόπολη της Αθήνας, μπορείτε να περάσετε ευχάριστες διακοπές ιστιοπλοΐας εδώ, ειδικά με την οικογένεια. Το ίδιο ισχύει και για το Ιόνιο Πέλαγος στα δυτικά με τα καταπράσινα νησιά του.

Μια περιοχή ιστιοπλοΐας με 3000 νησιά

Τα έμπειρα ιστιοφόρα πληρώματα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια από τις πιο απρόβλεπτες περιοχές του Αιγαίου. Ο βόρειος άνεμος του Αιγαίου, Μελτέμι, του οποίου το όνομα προέρχεται από το ιταλικό «bel tempo» – όμορφος καιρός », αν και εμφανίζεται επίσης όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, φυσά πολύ έντονα, ειδικά το καλοκαίρι, και μπορεί συχνά να μετατραπεί σε καταιγίδα μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς προειδοποίηση. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το Μελτέμι φυσά μερικές φορές από τα νότια ή νοτιοανατολικά. Το Radio Athens εκπέμπει μια αναφορά καιρού στα Ελληνικά και Αγγλικά κάθε πρωί εκτός Κυριακής στις 6.30 π.μ.

Τα νησιά των Δωδεκανήσων – Δώδεκα Νησιά – βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αμέτρητοι μικρότεροι και μεγαλύτεροι κόλποι, παραλίες και γραφικά ψαροχώρια αποτελούν το τέλειο σκηνικό για ένα ταξίδι ιστιοπλοΐας σε αυτό το μέρος του Αιγαίου. Το ελληνικό όνομα του αρχιπελάγους βασίζεται στον αριθμό των κύριων νησιών. Αυτές είναι η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κως, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, η Κάσος, η Τήλος, η Σύμη, η Λέρος, η Νίσυρος, η Πάτμος και η Χάλκη. Τα Δωδεκάνησα περιλαμβάνουν συνολικά 160 νησιά και νησίδες, συμπεριλαμβανομένου του μικρού νησιού Καστελόριζο και των νησιών Ίμια μεταξύ Καλύμνου και ακτών της Μικράς Ασίας. Ο άνεμος Μελτέμι μπορεί να προκαλέσει αναταραχές και εδώ.

Ο Σαρωνικός κόλπος είναι πιο προστατευμένος και πιο ήρεμος. Στο βόρειο άκρο βρίσκεται η Σαλαμίνα, όπου το 480 π.Χ. μια από τις σημαντικότερες ναυτικές μάχες του αρχαίου κόσμου πραγματοποιήθηκε στο στενό μεταξύ της Σαλαμίνας και της Αττικής, όταν ένας αριθμητικά κατώτερος ελληνικός στόλος μπόρεσε να επιβληθεί ενάντια στην περσική ανωτερότητα. Πιο νότια βρίσκεται το νησί της Αίγινας, του οποίου ο ναός, αφιερωμένος στη θεά της γονιμότητας Αφαία, σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο με τον ναό του Παρθενώνα αφιερωμένο στη θεά Αθηνά στην Ακρόπολη των Αθηνών και τον ναό του Ποσειδώνα στο Ακρωτήριο Σούνιο στην αττική νότια άκρη. Δυτικά της Αίγινας είναι το μικρό νησί Αγκίστρι και νότια του το νησί του Πόρου, χωρισμένο από την Πελοποννησιακή ακτή μόνο με ένα στενό ”χέρι’ της θάλασσας. Στα νοτιοδυτικά προς την κατεύθυνση του Κόλπου της Αργολίδας βρίσκονται τα νησιά Ύδρα, Ντόκος και Σπέτσες, καθώς και πολλά μικρά ακατοίκητα νησάκια, μπροστά από την Πελοπόννησο. Από εκεί, ακολουθώντας την ακτογραμμή του Κόλπου της Αργολίδας προς βορειοδυτική κατεύθυνση, δεν απέχει πολύ από το Ναύπλιο, τη δεύτερη πρωτεύουσα της Ελλάδας (1829-34), ανεξάρτητη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά την Αίγινα (1827-29). Το Ναύπλιο έχει μια γραφική παλιά πόλη κάτω από τον λόφο του κάστρου της Ακροναυπλίας, πάνω από τον οποίο το βενετσιάνικο φρούριο Παλαμήδι υψώνεται σε ύψος 216 μέτρα, το οποίο χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και πήρε το όνομά του από τον μυθικό ήρωα Παλαμήδη, ο οποίος ήταν γιος του Βασιλιά του Ναυπλίου. Το μικρό πρώην νησί φυλακών Μπούρτζι βρίσκεται στον κόλπο μπροστά από την παλιά πόλη.

Τα Ιόνια Νησιά στα δυτικά παράλια της Ελλάδας περιλαμβάνουν, από νότο έως βορρά, τα καταπράσινα νησιά της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Λευκάδας, των Παξών και της Κέρκυρας. Η απειλούμενη θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta γεννά τα αυγά της στη νότια ακτή της Ζακύνθου. Στα βορειοδυτικά του νησιού υπάρχει ο διάσημος κόλπος με το ναυάγιο και τα γαλαζοπράσινα νερά, καθώς και το μπλε σπήλαιο. Απέναντι από τη Ζάκυνθο στην Πελοπόννησο, αξίζει να επισκεφτείτε το κάστρο Χλεμούτσι στο χωριό Κάστρο (χτισμένο τον 13ο αιώνα από σταυροφόρους) από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα της θάλασσας και της πεδιάδας στην ενδοχώρα. Συναυλίες πραγματοποιούνται συχνά στο κάστρο τους καλοκαιρινούς μήνες και υπάρχει επίσης και ένα μικρό μουσείο.

Η Κεφαλονιά βρίσκεται βόρεια της Ζακύνθου και έχει επίσης πολλές εξαιρετικές παραλίες όπως η παραλία Μύρτος, αλλά και το σπήλαιο Μελισσάνης, όπου υπάρχει μια βαθιά λίμνη με καθαρά νερά κάτω από ένα μεγάλο στρογγυλό άνοιγμα στον έξω κόσμο. Το γραφικό ψαροχώρι του Φισκάρδου βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Κεφαλονιάς.

Στην βορειοανατολική ακτή της Κεφαλονιάς βρίσκεται το νησί του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, της Ιθάκης, όπου η σύζυγός του Πηνελόπη, πολιορκημένη από μνηστήρες, περίμενε 20 χρόνια για την επιστροφή του από τον Τρωικό πόλεμο.

Βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης είναι η Λευκάδα, που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με γέφυρα, με τις ονειρεμένες λευκές αμμουδιές της. Ανάμεσα στην Ιθάκη, τη Λευκάδα και την ηπειρωτική χώρα υπάρχουν πολλά μικρά νησάκια διάσπαρτα στη θάλασσα. Αυτή η μικρή περιοχή είναι φτιαγμένη για ιστιοπλοϊκό ταξίδι διάρκειας μιας εβδομάδας. Σε μικρή απόσταση από το βόρειο άκρο της Λευκάδας βρίσκεται η είσοδος στον Αμβρακικό κόλπο κοντά στην παραθαλάσσια πόλη της Πρέβεζας. Στα βορειοδυτικά βρίσκονται τα μικρά νησιά των Παξών με την καραϊβική ατμόσφαιρα και τα επιβλητικά σπήλαια. Από εκεί δεν απέχει πολύ η Κέρκυρα με τους όμορφους κόλπους και τις παραλίες και τα κατάφυτα βουνά. Από την Κέρκυρα μπορείτε να διασχίσετε τα κοντινά Διαπόντια Νησιά, στα Ελληνική, Αλβανική αλλά και στην Ιταλική ηπειρωτική χώρα.

Ιόνιο Πέλαγος

Το Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται μεταξύ της νοτιοδυτικής Αλβανίας, της δυτικής ακτής της ηπειρωτικής Ελλάδας, της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου, της ανατολικής ακτής της Σικελίας και της νότιας ακτής της ιταλικής μπότας. Ονομάστηκε από τον Ιω, έναν εραστή του Δία, ο οποίος, κατά την πτήση του από τη σύζυγο του Δία, Ήρα, διέσχισε αυτήν τη θάλασσα σε σχήμα βοοειδούς, πριν φτάσει στην Ασία στον Βόσπορο. Το Ιόνιο Πέλαγος συνδέεται με την Αδριατική Θάλασσα από το Στενό του Οτράντο, από το Στενό της Μεσσήνης στο Τυρρηνικό Πέλαγος, από τον Κόλπο της Πάτρας και τον Κόλπο της Κορίνθου μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και του Σαρωνικού με το Αιγαίο Πέλαγος. Στα νότια συγχωνεύεται στο Λιβυκό Πέλαγος και νοτιοανατολικά στο Μυρτωτικό Πέλαγος μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

Τα κύρια νησιά του Ιονίου είναι τα λεγόμενα Επτάνησα – Επτά Νησιά – στα δυτικά παράλια της Ελλάδας: Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Αντίπαξοι, Παξοί και Κέρκυρα (Κέρκυρα). Τα Ιόνια Νησιά περιλαμβάνουν επίσης μικρότερα αρχιπέλαγος όπως τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα νότια της Πελοποννήσου. Σε αντίθεση με τα νησιά του Αιγαίου, τα βουνά στα Επτάνησα είναι ακόμη δάση, κυπαρίσσια, φτέρες και πεύκα κυριαρχούν και υπάρχουν αμέτρητοι κόλποι και παραλίες όλων των μεγεθών. Οι ακτές των νησιών είναι επίσης ένας παράδεισος για δύτες και κολύμβηση με αναπνευστήρα. Η επιρροή από την ενετική αποικιακή περίοδο από το 1215 έως το 1797 μπορεί να φανεί ακόμη και σήμερα. Στην αρχαιότητα, τα νησιά ήταν ανεξάρτητα ή τμήματα ελληνικών πόλεων-κρατών, μετά τα οποία ανήκαν στη Ρωμαϊκή και αργότερα στην Ανατολική Ρωμαϊκή ή Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Μετά το τέλος της Βενετικής κυριαρχίας, χρειάστηκαν 67 χρόνια και ξένη κυριαρχία από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία έως ότου τα νησιά πήγαν στο νέο ελληνικό κράτος.

Τα προστατευόμενα νερά και οι αμέτρητοι, ειδυλλιακοί και απομονωμένοι κόλποι και θέσεις ελλιμενισμού κάνουν αυτήν την περιοχή για Yacht Charter πολύ ελκυστική, ειδικά για άπειρους ναυτικούς ή οικογένειες με παιδιά. Ακόμα και οι έμπειροι ναυτικοί δεν θα απογοητευτούν με το Ιόνιο Πέλαγος.

Ιδιότητες Εδάφους

Από τον Ιούνιο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Μαΐστρος φυσάει έναν θερμικό άνεμο από τη βορειοδυτική κατεύθυνση με ένταση 3 έως 5 Μποφόρ, ο οποίος δυναμώνει μέχρι το μεσημέρι και υποχωρεί ξανά το βράδυ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μπορεί περιστασιακά να προέρχεται από τα βορειοδυτικά και να φυσάει λίγο πιο δυνατά. Υπάρχουν έντονες πτώσεις ανάμεσα στα νησιά της Λευκάδας, της Ιθάκης, της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου. Τις απογευματινές ώρες, προσέξτε τους ανέμους από τις υψηλές οροσειρές της ηπειρωτικής χώρας, οι οποίες μπορούν να φτάσουν 5 έως 6 Μποφόρ. Το χειμώνα, οι ισχυροί, βροχεροί άνεμοι φυσούν κυρίως από τα νοτιοανατολικά, αν και μεταξύ Οκτωβρίου και Μαΐου ο άνεμος μπορεί επίσης να φυσήξει από το Βορρά ή το Νότο. Την άνοιξη και το φθινόπωρο μπορεί να εμφανιστούν βίαιες καταιγίδες με έντονες ριπές που, όμως, δεν διαρκούν πολύ. Ο καλύτερος χρόνος ιστιοπλοΐας είναι από Μάιο έως τέλη Σεπτεμβρίου.
Είναι μια εύκολη έως μέτρια δύσκολη περιοχή ιστιοπλοΐας.
Κατά την πλοήγηση κοντά στη γη, συνιστάται προσοχή και η χρήση GPS είναι απαραίτητη.
Αυτή η περιοχή ιστιοπλοΐας διαθέτει μόνο δύο μαρίνες, τη Μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα και τη Μαρίνα Λευκάδας στη Λευκάδα. Διαφορετικά, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός λιμανιών ψαρέματος και αποβάθρεων στην πόλη όπου αγκυροβολεί το γιοτ. Με εξαίρεση τις δύο μαρίνες, το νερό και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για το γιοτ είναι διαθέσιμα μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Τα νησιά του Ιονίου προσφέρουν στους ταξιδιώτες έναν μεγάλο αριθμό γραφικών, ειδυλλιακών και ονειρεμένων, καλά προστατευμένων όρμων. Προσοχή: Σε όλα τα λιμάνια με κυκλοφορία πορθμείων υπάρχει τακτικά σημαντική διόγκωση που προκαλείται από τα κύματα των πορθμείων.

Κέρκυρα (Κέρκυρα) – Η Κέρκυρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της βορειοδυτικής Ελλάδας και της νότιας Αλβανίας. Το νησί προσφέρει πολλούς καλά προστατευμένους κόλπους αγκύρωσης, όπως εκείνοι της Κασσιόπης στα βόρεια, η Κουλούρα, το Καλάμι, η Γαρίτσα (κοντά στην πόλη της Κέρκυρας) και η μάλλον υπνηλία φωλιά Πετρίτη στα ανατολικά. Στη βορειοδυτική ακτή της Κέρκυρας, οι όρμοι κοντά στην Παλακαστρίτσα προσφέρουν καλή προστασία. Η Μαρίνα Γουβιά, λίγο βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο, είναι ένα από τα κεντρικά σημεία εκκίνησης για ναύλωση γιοτ σε αυτήν την περιοχή ιστιοπλοΐας. Το λιμάνι του Μανδράκι στην πρωτεύουσα του νησιού μοιράζεται δύο τοπικά κλαμπ γιοτ.

Παξοί – Το νησί των Παξών βρίσκεται 7 ναυτικά μίλια νότια της Κέρκυρας και είναι επίσης μια σημαντική τοποθεσία για ναύλωση γιοτ. Τα γαλαζοπράσινα νερά και η όμορφη παραλία της Λάκκας έχουν αίσθηση της Καραϊβικής. Οι αγκυρώσεις μπορεί να είναι σπάνιες εδώ. θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς την επόμενη μέρα για να έχει αρκετό χρόνο να επισκεφτεί τις σπηλιές στη δυτική ακτή των Παξών. Σημαντικό! Μην βουτήξετε από την πρώτη σπηλιά – λόγω των επιβλαβών αερίων που αναδύονται από τον πυθμένα! Το λιμάνι του Γάιου, που μοιάζει με λιμνοθάλασσα, πρέπει να κατευθυνθεί προς την ανατολική ακτή. Εναλλακτικά, το καλά προστατευμένο Μογγονήσι προσφέρεται για μετακίνηση με πλοίο προς Γάιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν μερικές γραφικές παραλίες στο αδερφικό νησί του Αντίπαξου.

Πάργα – Απέναντι από τους Παξούς στην ηπειρωτική χώρα βρίσκεται η Πάργα, μια όμορφη πόλη με ένα ενετικό βράχο. Αγκυροβολήστε κάτω από το μικρό υπεράκτιο νησί της Παναγίας με αγκυροβόλιο και πρύμνη για προσγείωση. Μια καλή εναλλακτική λύση για τους παραθεριστές γιοτ είναι τα Σύβοτα, που βρίσκονται στα βόρεια της ίδιας ακτής.

Λευκάδα – Η Λευκάδα χωρίζεται από την ηπειρωτική χώρα από ένα κανάλι που εκτείνεται από μια γέφυρα. Η σύγχρονη Μαρίνα Λευκάδα είναι μια δημοφιλής βάση ναύλωσης στην περιοχή και όχι πολύ μακριά από το αεροδρόμιο της Πρέβεζας στην ηπειρωτική χώρα. Η πρωτεύουσα του νησιού προσφέρει καλά εστιατόρια και καταστήματα. Στην ανατολική ακτή στα νότια συναντάτε το Νυδρί, ένα ζωντανό χωριό και πιο νότια τον γραφικό, πολύ καλά προστατευμένο, κόλπο του Βλυτσού. Στα νότια της Λευκάδας υπάρχουν αρκετοί όρμοι αγκυροβόλησης, ο στενότερος από τους οποίους είναι ο παραδεισένιος κόλπος των Συβότων (δεν πρέπει να συγχέεται με τα Σύβοτα στην ηπειρωτική βόρεια της Πάργας).

Σκορπιός και Σκορπίδι – Ανατολικά του κόλπου του Βλυχού στη Λευκάδα βρίσκονται οι Σκορπιός και Σκορπίδι, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα ανήκαν στην κληρονόμο της αυτοκρατορίας Ωνάση, Αθηνά Ωνάση, προτού τα πουλήσει σε έναν Ρώσο υπερ-πλούσιο. Μπορείτε να αγκυροβολήσετε ελεύθερα στα νοτιοανατολικά του νησιού Σκορπιός, αλλά δεν επιτρέπεται να εισέλθετε στο νησί.

Μεγανήσι – Το Μεγανήσι βρίσκεται λίγο νότια του Σκορπιού και έχει πολλές βαθιές ρεματιές, ειδικά στη βόρεια ακτή του, όπως οι όρμοι Καπάλι, Αμπελάκι, Μπάλος, Πλατυγιάλι, Σβούρνα, Κολοπούλου, Ντιχάλι, Λεμονάρι, Ελιά και Λίμνη. Αξίζει πάντα να πάτε στην ακτή στο ψαροχώρι Βαθύ και στο παλιό παρατηρητήριο του, στο λόφο Σπαρτοχώρι και στους παλιούς ανεμόμυλους. Στη νοτιοανατολική ακτή του Μεγανήσι υπάρχουν πολλές σπηλιές, η πιο διάσημη από την οποία ονομάζεται Παπανικολί και πήρε το όνομά της από ένα ελληνικό υποβρύχιο που λέγεται ότι κρύβεται εδώ από τον καιρό του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Βουνάκι – Η σύγχρονη μαρίνα Βουνάκι βρίσκεται βορειοανατολικά του νησιού Μεγανήσι στην ηπειρωτική χώρα, λίγο νότια του χωριού της Παλαίρου.

Κάλαμος – Ο Κάλαμος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου. Στην ανατολική ακτή, οι ναυτικοί ενδέχεται να είναι σε θέση να εντοπίσουν μερικές από τις πλέον σπάνιες φώκιες. Στο Πόρτο Λεόνε μπορείτε να επισκεφθείτε την πόλη-φάντασμα του Καλάμου. Άλλα προστατευόμενα αγκυροβόλια βρίσκονται στο Σαρακίνικο και το Πρασονήσι στο αδελφικό νησί του Κάστου, μια εξαιρετική περιοχή για κολύμβηση με αναπνευστήρα

Ιθάκη – Η Ιθάκη είναι το νησί του Οδυσσέα. Υπάρχει ένα μέρος όπου λέγεται ότι βρισκόταν το παλάτι του. Η πρωτεύουσα της Ιθάκης, το Βαθύ, το χωριό Φρίκες και η γραφική πόλη Κιόνι σε έναν όμορφο κόλπο αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη. Προσοχή: Ισχυρές ριπές ανέμου μπορούν να εμφανιστούν εδώ από βορειοδυτικές κατευθύνσεις.

Κεφαλονιά – Η Κεφαλλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί στο Ιόνιο και είναι προσβάσιμη από την Ιθάκη μέσω μιας στενής οδού.

Απαιτείται έγκυρη ταυτότητα για είσοδο στην Ελλάδα. Ο πλοίαρχος πρέπει να έχει επίσημη άδεια οδήγησης για σκάφη με παράκτια πλοήγηση. Ένα άλλο μέλος του πληρώματος θα πρέπει να έχει εμπειρία ιστιοπλοΐας και να είναι σε θέση να το αποδείξει εάν είναι δυνατόν. Η επίσημη ελληνική σύμβαση στα αγγλικά, η οποία θα διανεμηθεί επί τόπου, πρέπει να υπογραφεί και να μεταφερθεί από τους παραθεριστές των γιοτ. Είναι επίσημο έγγραφο από τις τοπικές αρχές.
Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος εξυπηρετούνται από διάφορες ναυλωμένες αεροπορικές εταιρείες από τη Γερμανία. Με πτήσεις τροφοδοσίας από πολλά μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια, το NIKI-AirBerlin προσφέρει σύνδεση με την Πρέβεζα στην ηπειρωτική χώρα κοντά στη Λευκάδα μέσω Βιέννης τα Σάββατα. Οι προγραμματισμένες πτήσεις μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης με συνδέσεις προς Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά ή Πρέβεζα είναι δυνατές, αλλά συνήθως δυσκίνητες και χρονοβόρες. Εάν έρθετε με αυτοκίνητο μέσω Ιταλίας, μπορείτε να αποβιβαστείτε στην Κέρκυρα ή την Ηγουμενίτσα και να οδηγήσετε στο αντίστοιχο κέντρο ναύλωσης.
Μια γρήγορη περιήγηση στους Παξούς με ενοικιαζόμενα σκούτερ. Όταν το ιστιοπλοϊκό πλήρωμα ελλιμενίζεται στο Γάιο, μια λέμβος κατευθύνεται προς το δασώδες νησί του Αγίου Νικολάου, για να επισκεφθείτε τα ερείπια ενός παλιού φρουρίου με κανόνι. Το Φισκάρδο, το σπήλαιο Μελισσάνης και η παραλία του Μύρτου, αλλά και τα τοπικά κρασιά είναι απαραίτητα στην Κεφαλλονιά. Η λευκή και κόκκινη ρομπόλα είναι εξαιρετική. Το Manzavino συνιστάται για τους λάτρεις του ροζέ. Στη Ζάκυνθο προτείνουμε τον κόλπο Βρέμι με το περίφημο ναυάγιο στην παραλία στα βορειοδυτικά και τις Γαλάζιες Σπηλιές στα βόρεια.

Κυκλάδες

Κυκλάδες: λευκοί οίκοι, γαλάζιες στέγες εκκλησιών

Το όνομα των Κυκλάδων προέρχεται από την λέξη Κύκλος (dt. Circle), στον οποίον τα νησιά αυτού του αρχιπελάγους βρίσκονται γύρω από το αρχαίο λατρευτικό κέντρο της περιοχής, το νησί της Δήλου, στο Αιγαίο Πέλαγος. Σε αυτά τα νησιά μπορεί κανείς να βρει την τυπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική των μικρών, ασβεστωμένων σπιτιών και αμέτρητων εκκλησιών που έρχονται στο μυαλό αυθόρμητα για πολλούς παραθεριστές στην Ελλάδα. Οι Κυκλάδες υπήρξαν ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές εδώ και δεκαετίες, είτε για κολύμπι είτε για ιστιοπλοΐα ή για συνδυασμό αυτών των δύο. Το jet set νησί της Μυκόνου, αλλά και η Πάρος, η Νάξος, Ίος και η Θήρα (γνωστή ως Σαντορίνη, από την εποχή της αυτοκρατορίας των σταυροφόρων τον 13ο αιώνα) Στις Κυκλάδες, ωστόσο, αξίζει να επισκεφθείτε και τα άλλα νησιά όπως η Αμοργός, η Μήλος και η Φολέγανδρος.

Στις βόρειες Κυκλάδες περιλαμβάνονται τα νησιά Κέα, Κύθνος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Δήλος και Ρίνια. Οι μεσαίες Κυκλάδες είναι η Σέριφος, η Σίφνος, η Αντίπαρος, η Πάρος, η Νάξος, η Δονούσα, η Ηράκλεια, η Σχοινούσα, τα Κουφονήσια, η Αμοργός και η Λειβάθα. Οι νότιες Κυκλάδες περιλαμβάνουν τη Μήλο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, την Ίο, τη Θήρα και την Ανάφη.

Ιδιότητες εδάφους

Την άνοιξη και το φθινόπωρο, το Αιγαίο είναι μια μεγάλη πρόκληση ακόμη και για τους έμπειρους ναυτικούς. Ο άνεμος μπορεί συχνά να φτάσει απροσδόκητα σε ένταση 7 – 8 Μποφόρ, ειδικά στην περιοχή των νησιών. Ο βόρειος άνεμος του Αιγαίου, το Μελτέμι, κρατά μερικές φορές τους ναυτικούς στο λιμάνι. Στην εκτός σεζόν μερικές φορές φυσά ως Λόντος από τα νότια ή νοτιοανατολικά. Στη συνέχεια, μπορείτε να “χτίσετε” ξανά, ότι είχατε χάσει στο παρελθόν με το Μελτέμι. Στις βόρειες Κυκλάδες, το Μελτέμι προέρχεται από τα βορειοανατολικά, στρέφεται βόρεια στο κεντρικό τμήμα και συνεχίζει να φυσάει από βορειοδυτικά προς νοτιοδυτικά στο νότιο τμήμα. Στα νοτιοδυτικά είναι λίγο πιο αδύναμο από ό,τι στα βόρεια ή ανατολικά των Κυκλάδων. Το Μελτέμι δεν χτυπά μόνο το καλοκαίρι. Μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή και να κάνει το Αιγαίο μερικές φορές αρκετά τραχιά περιοχή για τους ναυτικούς. Οι θυελλώδεις θάλασσες ανάμεσα στα νησιά και οι ριπές ανέμων απαιτούν έμπειρους και δεξιοτέχνες πλοιάρχους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, το κλίμα στις Κυκλάδες είναι αρκετά ζεστό με θερμοκρασίες έως 35 ° C. Δεν βρέχει καθόλου, γι ‘αυτό το νερό γίνεται λιγοστό σε πολλά νησιά τους φθινοπωρινούς μήνες.
Είναι μια μεσαία έως δύσκολη περιοχή ιστιοπλοΐας.
Κατά την πλοήγηση κοντά στη γη, συνιστάται προσοχή και η πλοήγηση με ένα GPS είναι απαραίτητη. Η περιοχή είναι καλά φωτισμένη. Προσοχή: Διατηρήστε την απόσταση σας από τα πλοία και τα υδροπτέρυγα, τα οποία προκαλούν συμφόρηση κατά την είσοδο και την έξοδο από το λιμάνι.
Λαύριο – Το Λαύριο στη νοτιοανατολική ακτή της Αττικής απέχει περίπου μισή ώρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας και είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης για ένα ταξίδι ιστιοπλοΐας στις δυτικές Κυκλάδες. Το λιμάνι του Λαυρίου είναι καλά προστατευμένο.

Βόρειες Κυκλάδες:

Κέα – Η Κέα βρίσκεται περίπου 12 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακρωτηρίου Σούνιου. Είναι ένα γυμνό νησί με μικρές κοιλάδες όπου καλλιεργούνται φρούτα και κρασί. Ο κόλπος του Αγίου Νικολάου, στον οποίο βρίσκεται και η Κορησσία, το λιμάνι της Κέας, είναι μια τέλεια συμβουλή για ναύλωση γιοτ στην περιοχή, επειδή είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου. Όταν φυσάει το Μελτέμι, μπορεί να εμφανιστούν έντονες ριπές, που προέρχονται από τα ψηλά βουνά γύρω από το λιμάνι. Το καλοκαίρι, ο αγκυροβολημένος κόλπος Βουρκάρι στο βορειοανατολικό τμήμα του κόλπου είναι πολύ δημοφιλής.

Κύθνος – Ένα από τα πιο όμορφα αλλά και πολύ συχνά αγκυροβόλια στις Κυκλάδες βρίσκεται στην Κύθνο, στον Κόλπο Κόλωνα, ο οποίος χωρίζεται από τον κόλπο της Φυκιάδας από μια αμμουδιά. Ο κόλπος Μερίχας ή τα Λουτρά στα βορειοανατολικά του νησιού, που βρίσκεται πιο νότια, είναι μια εναλλακτική λύση.

Σύρος – Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Σύρου και είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο των Κυκλάδων. Παλιά σπίτια και εντυπωσιακές εκκλησίες στολίζουν το αστικό τοπίο. Οι κουκέτες στο κέντρο είναι γραφικές, αλλά ανήσυχες και επομένως δεν είναι ελκυστικές για όλους τους παραθεριστές. Εναλλακτικά, μπορείτε να ταξιδέψετε στον κόλπο της Φοίνικας και να πάρετε ταξί για την Ερμούπολη. Σημαντικό: Κατά την περίοδο του Μελτεμιού, εμφανίζονται έντονες ριπές ανέμου. Κατά την αγκύρωση, προσέξτε την παλιά αλυσίδα πρόσδεσης που εκτείνεται παράλληλα με την προβλήτα.

Άνδρος – Αυτό είναι το βορειότερο και δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μετά τη Νάξο. Είναι επίσης το πιο εύφορο και πιο πράσινο από τα νησιά των Κυκλάδων. Το φυσικό λιμάνι του Γαυρίου στη βορειοδυτική ακτή του νησιού προσφέρει, εκτός από τις έντονες πτώσεις, την καλύτερη προστασία στην Άνδρο.

Τήνος – Το νησί της Τήνου με την έντονη εσοχή της ακτής χωρίζεται από την Άνδρο με ένα στενό. Το λιμάνι της Τήνου είναι απόλυτα προστατευμένο ακόμη και σε ισχυρούς νότιους ανέμους.

Μύκονος – Αυτό είναι ένα βραχώδες, άγονο και επίπεδο νησί που έχει πολύ ιδιαίτερη φήμη παγκοσμίως και προσελκύει πολλούς πλούσιους. Όπως όλα τα νησιά των Κυκλάδων, έχει πολλούς μικρούς κόλπους και παραλίες για αγκυροβόλιο. Η μαρίνα της Μυκόνου είναι ένα σκονισμένο λιμάνι, αλλά όταν φυσάει το Μελτέμι προσφέρει καλύτερη προστασία από τη μαρίνα της παλιάς πόλης πιο νότια. Στον Κόλπο του Κόρφου, στο νότιο τμήμα του κόλπου της Μυκόνου, μπορείτε να ξαπλώσετε καλά στους νότιους ανέμους. Οι όρμοι Ορνός και Καλαφάτης συνιστώνται για βόρειους ανέμους.

Δήλος (Δήλος) – Το μικρό νησί της Δήλου, που βρίσκεται ανάμεσα στην Τήνο, τη Μύκονο και τη Ρίνια, ήταν το λατρευτικό κέντρο της αρχαιότητας στις Κυκλάδες. Δεν επιτρέπεται να αγκυροβολήσετε στη Δήλο ή να περάσετε τη νύχτα στο νησί. Συνιστώνται εκδρομές από τη Μύκονο για μια επίσκεψη στους αρχαίους χώρους.
Μεσαίες Κυκλάδες:

Σέριφος – Η εντυπωσιακή παλιά πόλη της κύριας πόλης εκτείνεται στην πλαγιά του απότομου Τρούλου (585 μ.) ακριβώς κάτω από την κορυφή. Η αγκύρωση στο λιμάνι του Λιβαδιού γίνεται δύσκολη εξαιτίας ενός ισχυρού υπεράκτιου άνεμου. Ο κόλπος Κουτάλα στη νότια ακτή είναι μια εναλλακτική λύση για τους ναυτικούς και τους παραθεριστές.

Σίφνος – Η Σίφνος είναι ένα συγκριτικά πλούσιο σε βλάστηση νησί των Κυκλάδων, με ελαιώνες και αμπελώνες. Ένα πολύ θυελλώδες πέρασμα το χωρίζει από το γειτονικό νησί της Σερίφου. Συνιστάται ιδιαίτερα οι όρμοι Φάρος στα νοτιοανατολικά και ο κόλπος της Φυιάδας στο νότιο άκρο του νησιού. Το νέο λιμάνι του Πλατύ Γιαλού (Πλατύς Γιαλός) στα νότια, διογκώνεται όταν υπάρχει ισχυρός βόρειος άνεμος. Ο κόλπος Βαθύ στη νοτιοδυτική πλευρά της Σίφνου προσφέρει πολύ καλή προστασία σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Πάρος – Η Πάρος είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία κάθε ναύλωσης γιοτ στις Κυκλάδες. Υπάρχουν δύο προστατευμένοι όρμοι: η νέα μαρίνα στην κύρια πόλη της Παροικιάς στη δυτική ακτή και το λιμάνι στην όμορφη πόλη της Νάουσας στη βόρεια ακτή. Σημαντικό: Το πέρασμα ανάμεσα στην Πάρο και την Αντίπαρο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή υπάρχουν πολλοί υποβρύχιοι και υπερθαλάσσιοι βράχοι. Στο Μελτέμι, ο κόλπος μπροστά από την πόλη της Αντιπάρου στα βορειοανατολικά του νησιού είναι κατάλληλος. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο μερικές κουκέτες.

Νάξος – Το νησί με το αρχαίο κέντρο λατρείας του Διονύσου, του θεού του κρασιού, είναι το μεγαλύτερο και πιο εύφορο από τα κεντρικά νησιά των Κυκλάδων. Το τοπίο εδώ χαρακτηρίζεται από τραχιά βουνά που εναλλάσσονται με εύφορες κοιλάδες και ορμητικά ρέματα. Η πρωτεύουσα του νησιού, η Νάξος, που στέφεται από ένα ενετικό φρούριο, στη βορειοδυτική ακτή, προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα όταν μπαίνεις στο λιμάνι. Λόγω της έντονης κίνησης των Μελτέμι και των πορθμείων, το ξάπλωμα είναι το i

Απαιτείται έγκυρη ταυτότητα για είσοδο στην Ελλάδα. Ο πλοίαρχος πρέπει να έχει επίσημη άδεια οδήγησης για σκάφη με παράκτια πλοήγηση. Ένα άλλο μέλος του πληρώματος θα πρέπει να έχει εμπειρία ιστιοπλοΐας και να είναι σε θέση να το αποδείξει εάν είναι δυνατόν. Η επίσημη ελληνική σύμβαση στα αγγλικά, η οποία θα διανεμηθεί επί τόπου, πρέπει να υπογραφεί και να μεταφερθεί από τους παραθεριστές γιοτ. Είναι επίσημο έγγραφο από τις τοπικές αρχές.
Το αεροδρόμιο προορισμού για ναύλωση γιοτ στις Κυκλάδες είναι το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο εξυπηρετείται καθημερινά από πολλούς παρόχους, όπως η Lufthansa και η Aegean Airlines. Από εκεί υπάρχουν συνδέσεις πτήσεων προς τα νησιά Μύκονος, Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μήλος και Θήρα (Σαντορίνη). Από τον Πειραιά, κοντά στην Αθήνα, καθώς και από τη Ραφήνα στην ανατολική ακτή και από το Λαύριο στη νοτιοανατολική ακτή της Αττικής υπάρχει μια μεγάλη γκάμα ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τις Κυκλάδες. Υπάρχουν επίσης πολλά πλοία μεταξύ των νησιών. Η Μύκονος και η Θήρα εξυπηρετούνται απευθείας από ορισμένα γερμανικά αεροδρόμια με πτήσεις τσάρτερ (Condor, Germanwings).
Στην Κέα θα πρέπει κανείς να δει το γλυπτό του «Λιονταριού της Κέας» από τον 6ο αιώνα, έξω από την κύρια πόλη του νησιού. Από την αρχαιότητα υπήρξαν γευστικά κρασιά για να δοκιμάσετε στην Πάρο και τη Νάξο. Στη Θήρα, δεν πρέπει να χάσετε μια επίσκεψη στις ανασκαφές στο Ακρωτήρι ή ένα ταξίδι στο κρατήρα της Νέας Καμένης (το πρόσφατα καμένο). Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, αμέτρητοι προσκυνητές συγκεντρώνονται στην Τήνο για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Αυτή η εκκλησία έχει μια ιδιαίτερη φήμη μεταξύ των πιστών ως μέρος όπου γίνονται θαύματα.

Δωδεκάνησα

Δωδεκάνησα: Οι Δώδεκα Έλληνες στα παράλια της Μικράς Ασίας

Το αρχιπέλαγος των Δωδεκανήσων αποτελείται από 1090 νησιά, το 96% των οποίων δεν είναι τίποτα άλλο από μικρά βράχια και βραχώδη νησιά. Δεκαοκτώ νησιά κατοικούνται μόνιμα, άλλα νησιά εποχικά κατοικούνται από βοσκούς. Το αρχιπέλαγος πήρε το όνομά του από την ομάδα των δώδεκα μεγαλύτερων νησιών της Ελλάδας (νησί = ελληνική nissos, nissi). Τα Δωδεκάνησα βρίσκονται μεταξύ της Κρήτης στα νοτιοδυτικά, της ακτής της Μικράς Ασίας στα ανατολικά και των νησιών των Ανατολικών Σποράδων στα βόρεια.

Τα περισσότερα από τα νησιά των Δωδεκανήσων είναι τόσο γυμνά όσο τα νησιά του Αιγαίου γενικά, με τα παραδοσιακά ασβεστωμένα σπίτια και τις εκκλησίες τους με μπλε τρούλους. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης και πιο πράσινα νησιά όπως η Ρόδος και η Κως. Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί στα Δωδεκάνησα και είναι ένας δημοφιλής καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός. Οι Μινωίτες (από τον 2ο αιώνα π.Χ.), οι Μυκηναίοι (από τον 15ο αιώνα π.Χ.) και οι Δωριείς (από τον 11ο αιώνα π.Χ.) εγκαταστάθηκαν εδώ και έκαναν τη Ρόδο ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού κόσμου. Οι αρχαίοι χώροι της Ιαλυσού, της Καμέρου και της Λίνδου έχουν δωρική προέλευση. Ο Κολοσσός της Ρόδου χτίστηκε το 306 π.Χ. προς τιμήν του θεού του ήλιου, Ήλιος, και ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, αλλά καταστράφηκε από σεισμό μερικές δεκαετίες αργότερα. Η Ρόδος ήταν μέρος της Ρωμαϊκής και αργότερα η Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατακτήθηκε από τους Σταυροφόρους, έπεσε στη Βενετία και ανήκε στο Τάγμα του Αγίου Ιωάννη στα τέλη του Μεσαίωνα. Στη συνέχεια έγινε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και καταλήφθηκε από την Ιταλία την περίοδο 1912-47. Στην Κω υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, όπως τα ερείπια του αρχαίου Ασκληπιείου, το ιερό του Ασκληπιείου (Aesculapia), ένα φρούριο Johanniter από τον Μεσαίωνα και το λεγόμενο πλατάνι του Ιπποκράτη, που ήρθαν από την Κω. Ωστόσο, ο πλάτανος δεν έχει ηλικία άνω των 500 ετών και είναι πιθανών ένα παρακλάδι του δέντρου που φυτεύτηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη, σύμφωνα με το οποίο δίδαξε τους μαθητές του. Η Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στα Δωδεκάνησα, βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη και είναι ένας παράδεισος για τους windsurfers. Στην Πάτμο βρίσκεται το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, ο οποίος λέγεται ότι έγραψε την αποκάλυψή του εδώ. Μπορείτε να επισκεφθείτε ένα ηφαίστειο θείου στο μικρό νησί της Νισύρου.

Ιδιότητες εδάφους

Στα Δωδεκάνησα μεταξύ της Κρήτης, της ακτής της Μικράς Ασίας και των ανατολικών νησιών των Σποράδων, οι συνθήκες ιστιοπλοΐας είναι λιγότερο σκληρές από τις Κυκλάδες. Ωστόσο, το Μελτέμι προκαλεί επίσης αναταραχή εδώ. Πρέπει σίγουρα να έχετε εμπειρία ιστιοπλοΐας.

Το Μελτέμι, που προέρχεται από βορειοδυτικά προς δυτικά, είναι ο κυρίαρχος άνεμος ιστιοπλοΐας στην περιοχή το καλοκαίρι. Βρίσκεται σποραδικά τον Ιούνιο, ανανεώνεται αρκετά από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και μειώνεται ξανά τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, φτάνει σε δύναμη 4 έως 6, μέχρι και 7 Μποφόρ. Στις αρχές Αυγούστου μπορεί να φυσήξει έντονα για έως και 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών πρέπει να αναμένονται πτώσεις ριπές στην κάτω πλευρά των νησιών. Αυτά συμβαίνουν ειδικά μπροστά από την Πάτμο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Νίσυρο, την Τήλο, την Κάρπαθο και την Αστυπάλαια. Μια βαριά, τραχιά θάλασσα δημιουργείται μεταξύ της Καρπάθου και της Αστυπάλαιας όταν το Μελτέμι διαρκεί αρκετές ημέρες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν συχνά κύματα θερμότητας στα Δωδεκάνησα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο άνεμος έρχεται συχνά από τα νοτιοανατολικά με περίπου 2 έως 4 Μποφόρ. Περιστασιακά, καταιγίδες μπορούν επίσης να εμφανιστούν από το Βορρά ή το Νότο. Για ένα ταξίδι ιστιοπλοΐας βόρεια προς τις ανατολικές Σποράδες, δηλ. Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι και Χίος, η άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι η καλύτερη στιγμή για αυτό.

Ο καλύτερος χρόνος ιστιοπλοΐας είναι από Μάιο έως Ιούνιο και από τον Σεπτέμβριο έως τέλος Οκτωβρίου.

Είναι μια μεσαία έως δύσκολη περιοχή ιστιοπλοΐας.
Κατά την πλοήγηση κοντά στη γη, συνιστάται προσοχή και η πλοήγηση στο τιμόνι ή η πλοήγηση με ένα GPS είναι απαραίτητη.
Πάτμος – Αυτό το νησί βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων . Αποτελείται από τρία γυμνά, ηφαιστειακά πετρώματα που συνδέονται μόνο με δύο στενούς ισθμούς. Τα κρουαζιερόπλοια ελλιμενίζονται επίσης στο γραφικό χωριό της Σκάλας. Για τους παραθεριστές γιοτ υπάρχουν και άλλα αγκυροβόλια όπως οι κόλποι Μελόγκι, Αγριά Λειβάδια, Κάμπος, Γρίκος και Σταυρός στη νοτιοδυτική πλευρά. Ωστόσο, υπάρχουν έντονες ριπές ανέμου από καιρό σε καιρό.

Arki – Αυτό το νησί, βορειοανατολικά της Πάτμου, έχει έντονη εσοχή. Ένα ασφαλές αγκυροβόλιο στα δυτικά του νησιού βρίσκεται στο Πόρτο Αουγκούστα ή στο όμορφο περιβάλλον του Πόρτο Στρέττο. Τα μικρά παράκτια νησάκια Αγρελούσα, Στρογγύλη, Μαράθος και Σπαλαθρονήσι προσφέρουν καλή προστασία.

Λειψοί – Νότια του Αρκίου είναι το νησί των Λειψών. Σημαντικό: Όταν φυσάει το Μελτέμι, υπάρχουν έντονες ριπές πτώσης στον όμορφο κόλπο του Sokoro. Στα νοτιοανατολικά του νησιού υπάρχουν τρεις πανέμορφοι κόλποι αγκύρωσης που προσφέρουν καλή προστασία από δυνατούς ανέμους.

Αγαθονήσι – Αυτό το νησί αποτελεί το βορειότερο σημείο των Δωδεκανήσων, μόλις 8 περίπου από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Στη νότια ακτή του νησιού βρίσκονται οι βαθιές όρμοι Λιμίν του Α. Γεωργίου και Πόρος. Εδώ είστε προστατευμένοι από το Μελτέμι, αλλά είστε πολύ ανοιχτοί στο νότο.

Λέρος – Η Λέρος είναι πολύ πράσινη. Οι πλαγιές γύρω από τους κόλπους Λακκί και Γούρνες είναι δασικές. Στο λιμάνι του Λακκιού είστε καλά προστατευμένοι από το Μελτέμι, αλλά ανοιχτοί στα νότια. Εδώ μπορεί να υπάρχουν βίαιες ριπές ανέμου. Αξίζει να επισκεφθείτε τον κόλπο Αλίθα με το ενετικό κάστρο και τον κόλπο Πανθέλι με τις ωραίες ταβέρνες. Ο κόλπος του Παρθένι στη βόρεια ακτή προστατεύεται καλά σε όλες τις καιρικές συνθήκες από το υπεράκτιο νησί Αρχάγγελος. Στην αρχαιότητα, η Λέρος ήταν ένα κέντρο λατρείας για τη θεά Άρτεμη.

Κάλυμνος – Η Κάλυμνος είναι γνωστή για τους σφουγγαράδες της. Το νησί είναι κυρίως απότομο και γυμνό. Το νησί βρίσκεται νότια της Λέρου, χωρισμένο από το πέρασμα πλάτους 1,5 nm Διαύλος της Λέρου. Στην ανατολική ακτή βρίσκεται ο όμορφος κόλπος του Βαθύ με τους πορτοκαλιές και τους λεμονιές και τις κόκκινες βραχώδεις πλαγιές.

Ψέριμος – Ο Κόλπος του Ψέριμου σε αυτό το νησί προσεγγίζεται καλύτερα μετά τις 6 μ.μ., ώστε να αποφύγετε τα εκδρομικά σκάφη που αγκυροβολούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κως – Η Κως, το πατρίδα του Ιπποκράτη, ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, βρίσκεται απέναντι από τη χερσόνησο του Μπόντρουμ στη Μικρά Ασία, τον αρχαίο Αλικαρνασσό, μπροστά από τον κόλπο του Κέρμε. Το λιμάνι της πόλης είναι αρκετά γεμάτο και θορυβώδες το καλοκαίρι. Η ήσυχη, μοντέρνα μαρίνα της Κω βρίσκεται νοτιοανατολικά του παλιού λιμανιού και αποτελεί τη βάση για τους στόλους ναύλωσης διαφόρων παρόχων. Το μικρό λιμάνι του Μαστιχάρι βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή. Στην ανατολική ακτή, κοντά στο αεροδρόμιο, βρίσκεται η Καρδάμαινα. Για αρκετό καιρό τώρα, αυτό το ψαροχώρι έχει μετατραπεί σε θύλακα κυρίως για τουρίστες βρετανικών πάρτι και επομένως το επίπεδο θορύβου είναι πολύ υψηλό εδώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Νίσυρος – Το μικρό νησί της Νισύρου είναι ενδιαφέρον για το ηφαίστειο του θείου. Στη βόρεια ακτή βρίσκεται το ωραίο λιμανάκι Πάλοι με καλές ταβέρνες. Ένα ταξίδι στην ξηρά θα πρέπει να περιλαμβάνει μια επίσκεψη στον ηφαιστειακό κρατήρα 5 χλμ., όπου οι ατμοί θείου έρχονται στην επιφάνεια. Το Μανδράκι είναι η κύρια πόλη του νησιού.

Αστυπάλαια – Αυτό το νησί βρίσκεται στο δυτικό άκρο των Δωδεκανήσων, δυτικά της Νισύρου. Η ακτή έχει μεγάλη εσοχή και υπάρχουν πολλά ασφαλή αγκυροβόλια εδώ, όπως οι κόλποι Μαλθεζάνα, Μαρμάρι, Πόρτο Αγριλίθι, Φωκάς στη νότια ακτή και Πόρτο Βαθύ και Πάνορμου στη βόρεια ακτή, όπου οι πειρατές κατέφευγαν στο παρελθόν από διώξεις. Στην κύρια πόλη της Σκάλας Αστυπάλαιας υπάρχει η αποβάθρα των φέρι. Από το κάστρο πάνω από την πόλη έχετε μια μαγική θέα στους κόλπους Λειβάδια και Μαλτεζάνα.

Σύμη – Το νησί βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου με το ίδιο όνομα. Τα μαγειρεία χτίστηκαν εδώ για το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη στη Ρόδο και, όπως στην Κάλυμνο, η σπογγαλιεία ήταν ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής. Το λιμάνι βρίσκεται σε στενό κόλπο. Το θέαμα κατά την είσοδο είναι καταπληκτικό. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να ανέβουν τις σκάλες στη νότια πλευρά του λιμανιού μέχρι την κορυφή. Ο κόλπος Πεδί στα νοτιοανατολικά είναι επίσης ιδανικός για δωρεάν αγκυροβόληση. Βόρεια της εισόδου στο καταφύγιο του νησιού της Αγίας Μαρίνας είναι καλά προστατευμένο. Στη νότια ακτή, ο Κόλπος του Πανορμίτη με το μοναστήρι είναι ένα ειδυλλιακό αγκυροβόλιο μετά την αναχώρηση των εκδρομικών σκαφών και των φέρι.

Ρόδος – Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται ανάμεσα στην Κάρπαθο στα νοτιοδυτικά και την ηπειρωτική χώρα της Μικράς Ασίας κοντά στο Μαρμαρίς. Στο κέντρο της πρωτεύουσας υπάρχει ένα πολύ καλά διατηρημένο αμυντικό σύστημα. Πάνω από την είσοδο στο Μανδράκι, το λιμάνι της Ρόδου, υπάρχει ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, Ο Κολοσσός που έχει ύψος 35 μέτρα.

Απαιτείται έγκυρη ταυτότητα για είσοδο στην Ελλάδα. Ο πλοίαρχος πρέπει να έχει επίσημη άδεια οδήγησης για σκάφη με παράκτια πλοήγηση. Ένα άλλο μέλος του πληρώματος θα πρέπει να έχει εμπειρία ιστιοπλοΐας και να είναι σε θέση να το αποδείξει εάν είναι δυνατόν. Η επίσημη ελληνική σύμβαση στα αγγλικά, η οποία θα διανεμηθεί επί τόπου, πρέπει να υπογραφεί και να μεταφερθεί από τους παραθεριστές γιοτ. Είναι επίσημο έγγραφο από τις τοπικές αρχές.
Διάφορες πτήσεις τσάρτερ πετούν προς Ρόδο και Κως απευθείας από τη Γερμανία. Επιπλέον, υπάρχουν πτήσεις από Αθήνα προς Ρόδο, Κως, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Κάσο, Καστελόριζο και Αστυπάλαια.
Καλοκαιρινή ζέστη και μερικές φορές θυελλώδεις θάλασσες.
Δεν πρέπει να χάσετε τους αρχαίους χώρους της Ρόδου και της Κω, καθώς και το επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, που λέγεται ότι έγραψε την αποκάλυψή του εκεί. Πρέπει να ντυθείτε κατάλληλα για να επισκεφθείτε το μοναστήρι.

Σποράδες και Χαλκιδική

Σποράδες και Χαλκιδική: Υψηλή ζωή, φύση και μοναστήρι

Αυτή η περιοχή ναύλωσης σκαφών περιλαμβάνει τις ακτές της Εύβοιας, τον Παγασητικό Κόλπο κοντά στο Βόλο, τις Βόρειες Σποράδες και τη χερσόνησο της Χαλκιδικής. Οι Βόρειες Σποράδες αποτελούνται από τα νησιά Σκύρο, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο και 15 άλλα μικρότερα νησάκια. Αυτό το αρχιπέλαγος ονομαζόταν «Νησιά των Μαγνητών» στην αρχαιότητα, που περιλάμβανε τους κατοίκους της περιοχής της Μαγνησίας στην ηπειρωτική χώρα.

Οι Ανατολικές Σποράδες σήμερα περιλαμβάνουν τα ελληνικά νησιά Σαμοθράκη, Λήμνος, Αγ. Ευστράτιος, Λέσβος, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Ικαρία, Φούρνοι και Σάμος και τα βραχώδη νησιά και βράχους που έχουν ανατεθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς και τα τουρκικά νησιά Γκοτσάδα και Μποζκάδα.

Το όνομα “Σποράδες”, δηλαδή τα διάσπαρτα, δόθηκε στην αρχαιότητα σε όλα τα νησιά που δεν ήταν σαν τα νησιά των Κυκλάδων σε έναν κύκλο γύρω από το κέντρο λατρείας του Αιγαίου στο νησί της Δήλου, αλλά ήταν διάσπαρτα στο Αιγαίο.

Τα νησιά των Βόρειων Σποράδων είναι αρκετά καταπράσινα, αν και άνυδρα, και σχηματίζουν μια προστατευόμενη περιοχή Ναυπηγείων που είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για αρχάριους και οικογενειακές κρουαζιέρες.

Η Εύβοια, στα ανοικτά των ακτών της Αττικής, της Κεντρικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα μετά την Κρήτη. Η πρωτεύουσα της Χαλκίδας συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα. Στη βόρεια ακτή βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του Παγασητικού Κόλπου, η πόλη του Βόλου. Οι μυθικοί κένταυροι βρισκόταν στο σπίτι του Πηλίου στα ανατολικά του κόλπου και οι θεοί έμειναν εδώ το καλοκαίρι. Σήμερα η περιοχή είναι ένας δημοφιλής προορισμός εκδρομών τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, καθώς υπάρχει και χιονοδρομική περιοχή στο Πήλιο.

Βορειοδυτικά της Αλοννήσου, σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων, βρίσκεται η χερσόνησος της Χαλκιδικής, με τα χαρακτηριστικά τρία πόδια της, τη χερσόνησο της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και του Αγίου Όρους. Ενώ οι δύο πρώτες χερσονήσοι είναι επίσης πολύ δημοφιλείς για τους τουρίστες, το Άγιο Όρος, είναι μια αυτόνομη μοναστική δημοκρατία στα ανατολικά των τριών δακτύλων, όπου απαγορεύονται αυστηρά οι επισκέψεις γυναικών. Εκτός από την επίπεδη ανατολική πλευρά, η Χαλκιδική είναι ορεινή και πυκνά δάση με πεύκα, ελιές και φουντούκια. Στο νότιο άκρο, το Άγιο Όρος εκτείνεται σε ύψος 2000 μέτρων από τη θάλασσα προς τον ουρανό.

Η Χαλκιδική βρίσκεται βορειοανατολικά, προς το νησί της Θάσου, το οποίο βρίσκεται έξω από την ηπειρωτική χώρα κοντά στην πόλη της Καβάλας. Βορειοδυτικά της Χαλκιδικής, ανοίγει ο Θερμαϊκός Κόλπος, στον οποίο βρίσκεται η πόλη της Βόρειας Ελλάδας, με την πλούσια ιστορία της, ως κέντρο πολιτισμού και εμπορίου στα Βαλκάνια και ως σύνδεσμος μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Ιδιότητες εδάφους