Γαλλική Πολυνησία: κοράλλια, λιμνοθάλασσες και ηφαίστεια

Η Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται στην καρδιά του Νοτίου Ειρηνικού. Με 118 νησιά και ατόλες που εκτείνονται σε έκταση περίπου 4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αυτή η γαλλική επικράτεια έχει περίπου το μέγεθος της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, η συνολική έκταση δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από τη Μαγιόρκα. Τα νησιά πρώτα εγκαταστάθηκαν από εποίκους από τη Σαμόα και την Τόνγκα μεταξύ 150 π.Χ.

Η πολύπλευρη χλωρίδα των νησιών αποτελείται από περίπου 1000 είδη φυτών που έφεραν ο άνεμος και ο καιρός πριν από την άφιξη των πρώτων Πολυνησιακών εποίκων, περίπου 400 είδη φυτών που αναπτύσσονται μόνο σε αυτά τα νησιά και τους τύπους φυτών που οι Ευρωπαίοι έποικοι έφεραν μαζί τους αργότερα.

Τα νησιά αυτής της περιοχής χωρίζονται σε πέντε αρχιπελάγους: Τα νησιά της κοινωνίας που ονομάστηκαν από τον Τζέιμς Κουκ προς τιμήν των χορηγών του, η Βασιλική Βρετανική Εταιρεία Επιστημών, το Αρχιπέλαγος Tuamotu, τα νησιά Marquesas που ονομάστηκαν από τον Ισπανό εξερευνητή Mendana το 1595, τα Νησιά Αυστραλίας και Νήσοι Γκαμπίερ. Το αρχιπέλαγος βρίσκεται μεταξύ 5° και 23° νότιου γεωγραφικού πλάτους.

Τα νησιά αποτελούνται από συνολικά 13 ηφαιστειακά νησιά, τα δυτικά νησιά της ανατολικής και ανατολικής πλευράς, όπως η Ταϊτή, η Moorea, η Tetiaroa, η Huahine, η Bora Bora, το Maupiti, η Tahaa και η Raiatea. Η πρωτεύουσα της Γαλλικής Πολυνησίας, Papeete, βρίσκεται στην Ταϊτή. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς, από τους περίπου 245.000 κατοίκους της γαλλικής υπερπόντιας περιοχής, ζουν στην Papeete και τη γύρω περιοχή.

Το Αρχιπέλαγος Tuamotu είναι ένας παράδεισος κατάδυσης στα βορειοανατολικά των νησιών της κοινωνίας. Από μακριά, το μπλε, το λευκό και το πράσινο κυριαρχούν στην εμφάνιση αυτού του αρχιπελάγους με τα χαμηλά νησιά και τις ατόλες που προστατεύονται από κοραλλιογενείς ζώνες. Βλέποντας τα από κοντά, κατακλύζεται κανείς από την ποικιλία των χρωμάτων των κοραλλιογενών υφάλων και τις διαφορετικές αποχρώσεις του τιρκουάζ του καθαρού νερού.

Πιο βορειοανατολικά, τα νησιά Marquesas, συμπεριλαμβανομένων των Nuku Niva και Hiva Oa, σχηματίζουν τα βόρεια σύνορα της Γαλλικής Πολυνησίας, στα νότια, μετά τα 14 ορεινά νησιά Gambier, τα πέντε ηφαιστειακά νησιά Austral σχηματίζουν τα νότια σύνορα αυτής της περιοχής.

Ταϊτή & amp; Μουρέα

Ιστιοπλοΐα στη Νότια Θάλασσα

Ταϊτή

Αυτή η περιοχή ναύλωσης σκαφών αποτελείται από τα νησιά της Ταϊτής και της Μουρέας. Η Ταϊτή αποτελείται από δύο χερσονήσους, την Tahiti Nui και την Tahiti Iti, οι οποίες συνδέονται με τον ισθμό του Taravao. Το βουνό Orohena, ύψους 2241 μέτρων, καλύπτει το τοπίο της Tahiti Nui, το Mairenui ύψους 1300 μέτρων υψώνεται προς τον ουρανό στην Tahiti Iti.

Στα ανατολικά της Ταϊτής, εντυπωσιακά, βραχώδη τοπία και μαύρες παραλίες βασάλτη προσφέρουν στον επισκέπτη μια ποικίλη εικόνα, ενώ οι surfers θα χαρούν για τα ψηλά κύματα εκεί. Ιδιαίτερα συνιστάται για μια επίσκεψη το Εθνικό Πάρκο Papehue Mahana, το Lagunarium, ο φάρος του Pointe Venus και η μαρίνα του Papeete. Για τους λάτρεις της τέχνης και τους λάτρεις της ιστορίας, οι εκδρομές στην ακτή πρέπει να περιλαμβάνουν μια περιήγηση στο Μουσείο Περλ, το Μουσείο της Ταϊτής και το Μουσείο Paul Gauguin. Τα ταξίδια πεζοπορίας στην ενδοχώρα προσφέρουν μια ποικιλία εμπειριών. Εκτός από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καταρράκτες και σπήλαια κυριάρχησαν στο τοπίο. Μια επίσκεψη στο πέρασμα Maroto, στη λίμνη κρατήρα Vaihrira, στην ψηλή κοιλάδα Papenoo, στο φυσικό καταφύγιο Fenua ai’here και στους αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε λίστα εκδρομών.

Μουρέα

Το Moorea είναι ένα νησί πλούσιο σε θρύλους. Η τοπική παράδοση λέει ότι η Moorea λέγεται ότι ήταν το ραχιαίο πτερύγιο των μεγάλων ψαριών της Ταϊτής. Η τρύπα στο Moua Puta, το διάτρητο βουνό, λέγεται ότι δημιουργήθηκε όταν ένας πολεμιστής που ονομάζεται Pai έβαλε τον θεό Χίρο σε φυγή και έσκισε την τρύπα στο βουνό με το δόρυ του. Ο Χίρο είχε προσπαθήσει να κλέψει το Ροτούι, το βουνό στο οποίο στηρίζονται οι ψυχές των νεκρών, πριν ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι και να το μεταφέρουν στη Ραϊατέα.

Ο Μουρέα παλαιότερα ονομαζόταν Αϊμέο και πήρε το σημερινό του όνομα, αφού ένα όραμα μιας μεγάλης, κίτρινης σαύρας εμφανίστηκε σε έναν αρχιερέα. Από τη Μορέα, ο Προτεσταντισμός διαδόθηκε επίσης στη Γαλλική Πολυνησία. Η πρώτη Βίβλος στην Ταϊτή γλώσσα τυπώθηκε εκεί τον 19ο αιώνα. Ο Moorea ήταν επίσης μια σημαντική έδρα της βασιλικής οικογένειας Pomare.

Οι γραφικοί κόλποι Baie de Cook και Baie d’Opunohu με τα βαθιά νερά τους, πλαισιωμένοι από τις ψηλές βουνοκορφές και το όμορφο Rotui που τους περιβάλλει, είχαν πάντα μια ακαταμάχητη γοητεία σε φιλοσόφους και καλλιτέχνες κάθε είδους.

Οι πολλές παραδεισένιες παραλίες με λευκή άμμο, οι πολύχρωμοι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η πλούσια υποβρύχια πανίδα προσελκύουν επίσης μεγάλο αριθμό επισκεπτών για καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα και ηλιοθεραπεία. Στο Moorea διατίθενται επίσης σίτιση καρχαριών και παρακολούθηση φαλαινών, εκδρομές με σκάφος και όλα τα είδη θαλάσσιων σπορ Οι surfers θα διασκεδάσουν στο πέρασμα του υφάλου Matauvau κοντά στο Haapiti. Σας προτείνουμε επίσης να δοκιμάσετε τον νόστιμο ανανά του νησιού και το αχίμα, το στιφάδο της Ταϊτής από τον παραδοσιακό γήινο φούρνο.

Διαμονή για όλα τα μεγέθη αποσκευών μπορείτε να βρείτε στο Moorea. Οι εκδρομές στην ακτή πρέπει να περιλαμβάνουν επισκέψεις στις γκαλερί τέχνης, το σπίτι της Φύσης Mou’a Roa, το χωριό Tiki, το μίνι τρένο Moorea, το τοπικό κέντρο δελφινιών και το αποστακτήριο του εργοστασίου χυμών φρούτων. Για τους επισκέπτες που αγαπούν τα τατουάζ, μια επίσκεψη στο Ronnui, που έχει αναβιώσει την πολυνησιακή παράδοση του τατουάζ, είναι αναπόφευκτη.

Υπάρχουν πολλές ελκυστικές εκδρομές στην ενδοχώρα για πεζοπόρους και ορειβάτες. Η πεζοπορία από το Vaiare στο Paopao οδηγεί στους πρόποδες του Tearai με την εκπληκτική θέα και από εκεί στην κοιλάδα του Paopao. Το μονοπάτι από το Paopao στο πέρασμα των τριών φοινικών καρύδας, από τα οποία παραμένει μόνο ένα, οδηγεί μέσα από ποτάμια και δάση στην κορυφογραμμή του περάσματος, από το οποίο μπορούν επίσης να δουν τα γειτονικά νησιά. Η πεζοπορία στην τρύπα στο βουνό Moua Puta οδηγεί πρώτα στους καταρράκτες του Afareaitu και από εκεί μέσω της βλάστησης και ενός δασώδους κάστανου μέχρι την κορυφογραμμή του βουνού, με την οποία συνιστάται προσοχή να φτάσετε στην πλατφόρμα πάνω από την οπή του βουνού. Από την πλατφόρμα περνάτε στην τρύπα. Η αύξηση στο Rotui ύψους 900 μέτρων είναι απότομη και επικίνδυνη, αλλά η θέα είναι απερίγραπτη. Η εκδρομή στο Mou’a Roa πάνω από την κοιλάδα Vaiana με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα προσφέρει γαλήνη στο μυαλό και γαλήνη στο μάτι. Οι πεζοπορίες στο βουνό πρέπει να καθοδηγούνται.

Περιφερειακές ιδιοκτησίες

Το κλίμα είναι τροπικό και ο νοτιοανατολικός άνεμος φέρνει ευχάριστες θερμοκρασίες. Η ετήσια μέση θερμοκρασία είναι περίπου 27 ° C και η θερμοκρασία του νερού στις λιμνοθάλασσες είναι περίπου 26 ° C. Η ζεστή, υγρή περίοδος διαρκεί από Νοέμβριο έως Μάρτιο, ενώ η περίοδος Απρίλιος-Οκτώβριος είναι μάλλον ζεστή και ξηρή. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, οι άνεμοι φυσούν ισχυρά με μια αιολική δύναμη περίπου 4 Μποφόρ από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το Maramu φυσάει 25 έως 40 κόμβους από τα νοτιοανατολικά και διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Ωστόσο, από τον Αύγουστο έως τον Απρίλιο, ο άνεμος φυσάει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά. Άλλες κατευθύνσεις ανέμου είναι σπάνιες, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε δυνατούς ανέμους. Τροπικοί κυκλώνες μπορεί να εμφανιστούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι καιρικές συνθήκες γενικά βοηθούν. Ο καλύτερος χρόνος ιστιοπλοΐας είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, αν και οι υπόλοιποι μήνες είναι επίσης ευχάριστοι.
Είναι μια εύκολη περιοχή ναύλωσης για τα γιοτ.
Η πλοήγηση στα νησιά Leeward είναι εύκολη. Τα περάσματα στις λιμνοθάλασσες είναι καλά μαρκαρισμένα. Η εμπειρία ιστιοπλοΐας πρέπει να συνοδεύεται από ταξίδια στην Ταϊτή, τη Μουρέα και τα νησιά του Αρχιπελάγους Tuamotu. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται νεκρός υπολογισμός GPS.
Προτεινόμενοι κόλποι αγκυροβόλησης είναι οι όρμοι Cook και Opunohu στη Moorea, Tereia στο Maupiti και οι όρμοι Faami και Povai στην Bora Bora. Οι επιλογές εφοδιασμού στα μεγάλα νησιά είναι καλές. Τα πιάτα στη Γαλλική Πολυνησία είναι ένα υπέροχο μείγμα πολυνησιακών, γαλλικών και κινεζικών παραδόσεων (πολλοί Κινέζοι φιλοξενούμενοι εργάτες ήρθαν τον 19ο αιώνα).
Το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας βρίσκεται στην Ταϊτή κοντά στο Papeete. Η Air France πετά από Παρίσι μέσω Λος Άντζελες προς Papeete. Η Air Tahiti Nui πετά από Παρίσι μέσω Λος Άντζελες προς Papeete.
Θα πρέπει να προγραμματίσετε τουλάχιστον 2 εβδομάδες για το ταξίδι ιστιοπλοΐας.

Ραϊατέα και Μπόρα Μπόρα

Ραϊατέα

Το Raiatea είναι το ιερό νησί και η καρδιά του πολυνησιακού πολιτισμού. Μέχρι την άφιξη των Ευρωπαίων, αυτό ήταν το κέντρο της θρησκευτικής και πολιτικής δύναμης στην Πολυνησία. Αυτό το μαρτυρούν οι παλιοί τόποι λατρείας, όπως οι Marae Taputapuatea στην ανατολική ακτή της Raiatea. Οι θρησκευτικές τελετές, που έγιναν προς τιμήν των θεών και των προγόνων που ήταν υπερυψωμένοι στους θεούς, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Πολυνησιακών. Κατά τη διάρκεια σημαντικών τελετών όπως η στέψη ενός νέου βασιλιά, έγιναν επίσης ανθρώπινες θυσίες. Οι πολυάριθμοι μύθοι μαρτυρούν επίσης την ειδική κατάσταση της Ραϊατέας. Σύμφωνα με έναν από αυτούς τους θρύλους, ένα χέλι που κατέχει το πνεύμα μιας πριγκίπισσας χωρίζει τη Ραϊατέα από το νησί Τάχα στα βόρεια. Και τα δύο νησιά προστατεύονται από τα κύματα του Ειρηνικού από την ίδια κοραλλιογενή ζώνη.

Αυτή η κοραλλιογενής ζώνη καθιστά τη Raiatea έναν παράδεισο για καταδύσεις και κολύμβηση με αναπνευστήρα. Οι δημοφιλείς καταδυτικοί προορισμοί δεν είναι μόνο οι πολλοί υποβρύχιοι κήποι, αλλά και το ναυάγιο του τριών πλοίων “Nordby”, το οποίο βυθίστηκε γύρω στο 1900, και ο λεγόμενος “Ιαπωνικός Κήπος” με τα κοραλλιογενή τριαντάφυλλα στο σπήλαιο χταποδιών για έμπειρους δύτες. Η πλούσια υποβρύχια πανίδα περιέχει πολλά είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένων καρχαριών υφάλων και ψαριών Ναπολέοντα, τα οποία μαζί με τα άλλα είδη συναντώνται εδώ όλο το χρόνο.

Πολλά περάσματα υφάλου επιτρέπουν την ασφαλή είσοδο στη λιμνοθάλασσα γύρω από τη Ραϊατέα. Μαγικοί, προστατευμένοι όρμοι και αγκυροβόλια περιμένουν επισκέπτες, που αγκυροβολούν εδώ σε μεγάλο αριθμό με κάθε φανταστικό είδος σκάφους αναψυχής. Οι παραθεριστές που ταξιδεύουν για ιστιοπλοΐα θα απολαύσουν το τοπίο που τους προσφέρεται με τις υπέροχες λιμνοθάλασσες και τα μαγευτικά μικρά νησιά, στα οποία μπορείτε να φτάσετε μέσα σε μισή ημέρα ταξιδιού.

Συνιστάται μια εξερεύνηση της Ραϊατέας. Πάνω από την κύρια πόλη της Uturoa, το όρος Tapioi προσφέρει μια όμορφη πανοραμική θέα. Το άλλο βουνό του νησιού, το Ωρωπέρο, κρύβει το μυστικό του τόπου του δόρατος με το οποίο ο πολεμιστής Πάι εμπόδισε τον θεό Χίρο να κλέψει το Ροτούι, το βουνό όπου οι νεκροί στηρίζονται στο δρόμο τους προς τον προορισμό τους. Αξίζει επίσης να κάνετε ένα ταξίδι στο όρος Temehani, το οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, είναι ο παράδεισος και η κόλαση των νεκρών Πολυνησιακών. Εκεί μεγαλώνει το λευκό “Tiare apetahi”, το σύμβολο του νησιού. Ο επιβλητικός κόλπος Faaroa μπορεί να επιλεγεί ως αφετηρία για μια εκδρομή με καραβάκι ή πιρόγα προς τα πάνω κατά μήκος του ποταμού με το ίδιο όνομα. Η τελευταία μάχη πραγματοποιήθηκε στην Αβέρα στην ανατολική ακτή της Ραϊατέας στα τέλη του 19ου αιώνα μεταξύ των Γάλλων και των Τατιτών, όπου έφυγε η βασίλισσα Pomare IV Εκτός από την επίσκεψη στο Marae Taputapuatea κοντά στο Opoa, αξίζει επίσης ένα ταξίδι στο καλά διατηρημένο συγκρότημα ναών Tainuu. Τμήμα του ιστότοπου φιλοξενεί πλέον μια Προτεσταντική εκκλησία.

Γύρω από το νησί έχετε υπέροχη θέα στη λιμνοθάλασσα που περιβάλλει το νησί και τα μικρά νησάκια σε αυτό. Για μια πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα, κάντε μια πτήση πάνω από το Raitateas και το Tahaas με ελικόπτερο.

Μπόρα Μπόρα

Με το εξαφανισμένο ηφαίστειο και μια από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες στον κόσμο, η Μπόρα Μπόρα ονομάζεται «Μαργαριτάρι του Ειρηνικού» για κάποιο λόγο. Παλαιότερα υπήρχε πάντα πόλεμος μεταξύ της Μπόρα Μπόρα και του ιερού νησιού της Ραϊατέας, που κάποτε έπρεπε να υποταχθεί στη Μπόρα Μπόρα. Ο ορίζοντας του νησιού κυριαρχείται από τρία βουνά, το υψηλότερο από τα οποία είναι το Otemanu στα 727 μέτρα. Ακριβώς όπως οι Alain Gerbault, Herman Melville ή Paul-Emile Victor γοητεύτηκαν από την ομορφιά της Μπόρα Μπόρα, έτσι και όλοι οι επισκέπτες του νησιού. Στο Motu Toopua στη λιμνοθάλασσα υπάρχουν κουδούνισμα που ονομάζονται “Bells of Hiro”. Το αεροδρόμιο και μια σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία βρίσκονται στο άλλο μοτίβο, τα μικρά νησιά της λιμνοθάλασσας. Τα εστιατόρια της Μπόρα Μπόρα και τα πιάτα που προσφέρονται είναι τόσο υπέροχα όσο το ίδιο το νησί.

Το νερό της εξαιρετικά όμορφη λιμνοθάλασσας της περιοχής ναύλωσης γιοτ της Μπόρα Μπόρα είναι κρυστάλλινα και λάμπει σε διαφορετικά χρώματα. Ενδιαφέρον για τους δύτες είναι η λεγόμενη “Λεωφόρος Rochen”, η “Λευκή Κοιλάδα” έξω από τη λιμνοθάλασσα στα βόρεια του νησιού και την περιοχή κατάδυσης κοντά στο Tupitipiti. Η διατροφή καρχαριών και ακτίνων είναι μια διαφορετική εμπειρία κατάδυσης. Αλλά υπάρχουν επίσης αρκετές δραστηριότητες για τον επισκέπτη στην επιφάνεια του νερού, είτε για ιστιοπλοΐα, τζετ σκι, μια βόλτα με pirogue ή, έξω από τη λιμνοθάλασσα, μια ξενάγηση για ξιφία. Η ηλιοθεραπεία είναι ένα όνειρο στις λευκές παραλίες του Matira Point ή σε ένα από τα μικρά μοτίβα της λιμνοθάλασσας.

Ενδιαφέρον για μια εικόνα των παλιών παραδόσεων της περιοχής είναι οι γαμήλιες τελετές της Πολυνησίας με τα ρυθμικά ντραμς, οι κραυγές των πολεμιστών, ο χαριτωμένος χορός των γυναικών και τα μυστικά τελετουργικά τραγούδια της Tahua.

Εάν έρχεστε στη Μπόρα Μπόρα, θα πρέπει να απολαύσετε τη διαμονή σας σε ένα από τα μπανγκαλόου πάνω από το νερό, τα ξυλοπόδαρα πάνω από το νερό, τα οποία παρέχονται μόνο από πιρόγκ. Συνιστάται επίσης εκδρομή στην ακτή με τα πόδια ή με αυτοκίνητο. Οχήματα εκτός δρόμου είναι διαθέσιμα για εκδρομές στα βουνά.