Γαλλία: ανάμεσα στις θάλασσες

Η Γαλλία, που βρίσκεται μεταξύ του αγγλικού καναλιού, της Κελτικής Θάλασσας, του Ατλαντικού και της Μεσογείου, προσφέρει στον παραθεριστή ταξιδιών μια μεγάλη ποικιλία εντυπώσεων, τόσο στο νερό όσο και στην ξηρά. Θα βρείτε ιδανικές συνθήκες ιστιοπλοΐας στην περιοχή ναύλωσης σκαφών της Βρετάνης με τις υπο-περιοχές του Νότου Βρετάνη, Δυτική Βρετάνη και North Brittany / English Channel. </ I>

Στη νότια ακτή της Γαλλίας, η περίφημη Κυανή Ακτή περιμένει τους επισκέπτες με τα γαλαζοπράσινα νερά και την πολύχρωμη χλωρίδα. Από εκεί δεν απέχει πολύ από την Κορσική, το «νησί γέννησης» του Ναπολεόν Βοναπάρτη, το οποίο ανήκει στη Γαλλία από το 1769 – με εξαίρεση μια σύντομη περίοδο κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Κορσική:

Η Κορσική είναι μια λεγόμενη περιφερειακή αρχή με ειδικό καθεστώς εντός της γαλλικής εθνικής επικράτειας. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Αζαξιό. Η Κορσική είναι μια ιδανική περιοχή ναύλωσης σκαφών για ναυτικούς που μπορούν να βρουν αρκετό χρόνο για τους πολυάριθμους κόλπους και τα γραφικά λιμανάκια αυτού του ιστορικού νησιού. Η Κορσική είναι ένα πολύ ορεινό νησί, το Monte Cinto εκτείνεται 2706 μέτρα προς τον ουρανό.

Στη δυτική ακτή, οι υπέροχοι κόλποι του Κάλβι, της Γκιρόλατα, του Πόρτο, του Σαγκόνε, του Αζαξιού και του Βαλίνκο, καθώς και το μαγευτικό βραχώδες τοπίο του Calanche περιμένουν τον ναύτη.

Τα λιμάνια Calvi, L’ile-Rousse, Porto και Ajaccio στη βόρεια και δυτική ακτή, το Bonifacio στα νότια και το Portovecchio και Bastia στην ανατολική ακτή προσφέρουν στον ναυτικό μια ποικιλία υπηρεσιών για τροφοδοσία, ψώνια και έξοδο.

Σε μια εκδρομή στην ακτή, οι λάτρεις των σιδηροδρόμων μπορούν να θαυμάσουν τον Κορσικό σιδηρόδρομο, ενώ οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να εξερευνήσουν το πιο δύσκολο μονοπάτι πεζοπορίας στη Γαλλία μέσω των βουνών της Κορσικής.

Η μεσογειακή χλωρίδα της Κορσικής είναι κάτι περισσότερο από πλούσια και περιλαμβάνει τόσο καλλιεργημένα όσο και άγρια ​​φυτά, το άρωμα του οποίου απλώνεται μακριά στη Μεσόγειο. Ο Ναπολέων ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να αναγνωρίσει την Κορσική με αυτό το άρωμα. Η πανίδα του νησιού αποτελείται από διάφορους τύπους αμφιβίων, ερπετών, πουλιών και θηλαστικών. Ο υποβρύχιος κόσμος στα νερά γύρω από την Κορσική είναι επίσης πλούσιος σε είδη και πολύχρωμο.

Ιδιότητες περιοχής

Το καλοκαίρι, ο θαλάσσιος άνεμος φυσάει από το πρωί γύρω στις 9 η ώρα με δύναμη από 6 έως 7 Μποφόρ το απόγευμα, ενώ συνήθως υποχωρεί ξανά το βράδυ. Ο μέτριος άνεμος της ξηράς μπορεί να προσφέρει ένα καλό αεράκι ιστιοπλοΐας. Το mistral μπορεί πάντα να συμβεί, ενώ το sirocco φυσάει από τα νοτιοανατολικά με 7 έως 8 Μποφόρ την άνοιξη. Καλύτερος χρόνος ιστιοπλοΐας: Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος, καθώς και Απρίλιος και Οκτώβριος. Κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου διακοπών του Ιουλίου και του Αυγούστου, είναι γεμάτο από κόσμο και ακριβό.
Είναι μια μέτρια σε δυσκολία περιοχή ιστιοπλοΐας. Ισχυροί άνεμοι εμφανίζονται συχνά στα Στενά του Μπονιφάτσιο. Διαφορετικά, ένα μείγμα αγκύρων και μαρινών.
Η επίγεια πλοήγηση δεν είναι πρόβλημα λόγω πολλών ορόσημων. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί βράχοι και μικρά νησάκια στα ανοικτά της ακτής, επομένως απαιτείται προσοχή. Η περιοχή είναι ανυψωμένη και καλά φωτισμένη, και κοντά στην ακτή πρέπει να προσέχετε για υποβρύχια και υπεράνω βράχια. Η παλιρροιακή περιοχή είναι περίπου 20 cm. Εκτός από το Στενό του Bonifacio, όπου το ρεύμα βγαίνει ανατολικά με ισχυρό δυτικό άνεμο σε έναν ή δύο κόμβους, το ρεύμα είναι αμελητέο.
Υπάρχουν αγκυροβολημένες αλυσίδες στις μαρίνες του Calvi, Cargése, Ajaccio, Propriano και Bonifacio. Χωρίς αγκυροβόλιο είναι συνηθισμένο να ξαπλώνετε «Ρωμαιοκαθολικά» μπροστά από την άγκυρα και με την πρύμνη στην προκυμαία. Προτείνονται για αγκυροβόληση οι όρμοι Marine de Nonza, Marine di Malfalco, Marine de Davia, Baie de Crovani, Marine d’Elbo, Anse de Gattaghia, Baie de Liscia, Anse de Sainte-Barbe, Anse de Ferru και Cala Lazavina.
Η Easyjet προσφέρει απευθείας πτήσεις από Βερολίνο, Βασιλεία και Κολωνία. Η Ίντερσκι πετά προς Νίκαια από Φρίντριχσχαφεν. Με την Air France πετάτε μέσω Παρισιού προς Μασσαλία / Λυών με σύνδεση προς Ajaccio / Bastia. Η Lufthansa πετά επίσης στη Νίκαια και τη Μασσαλία, με πτήσεις ανταπόκρισης από τη Νίκαια προς το Αζαξιό ή με πλοία από τη Μασσαλία, τη Νίκαια ή την Ιταλία.
Τα σύντομα διαλείμματα δεν αρκούν για ένα ταξίδι στην Κορσική.

Βρετάνη

Η Βρετάνη οφείλει το σημερινό της όνομα στους μετανάστες από τις Βρετανικές Νήσους με τη διάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι Γαλάτες είχαν ονομάσει την περιοχή τους “are-mor-ika”, που σημαίνει “μέρος δίπλα στη θάλασσα”. Μετά την κατάκτηση το 51 π.Χ., από τους Ρωμαίους, το όνομα συντομεύτηκε σε Armorica.

Η περιοχή ναύλωσης σκαφών της Βόρειας Βρετάνης και το αγγλικό κανάλι χαρακτηρίζεται από ισχυρούς ανέμους και ισχυρό ρεύμα καθώς και μεγάλη παλίρροια. Μερικές φορές η θέα μπορεί να είναι κακή και δεν πρέπει να ξεχνάτε: το αγγλικό κανάλι είναι μια πολύ πολυσύχναστη πλωτή οδός ως σύνδεση μεταξύ του Ατλαντικού και της Βόρειας Θάλασσας. Η γραφική ακτή είναι φτιαγμένη για μια χαλαρωτική άδεια στην ακτή, το τοπίο αλλάζει ανάμεσα σε μεγάλες αμμώδεις παραλίες με ή χωρίς γοητευτικούς αμμόλοφους, απότομους βράχους, χωράφια και γραφικά ψαροχώρια. Εδώ μπορείτε να ψωνίσετε και να δοκιμάσετε τη νόστιμη τοπική κουζίνα. Για ένα ταξίδι με ιστιοπλοΐα από το Μπρεστ στα Αγγλικά Channel Islands Jersey, Guernsey, Alderney, Herm, Sark και το αρχιπέλαγος Chausey, θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 10 ημέρες.

Η Νότια Βρετάνη είναι μια μεγάλη περιοχή ναύλωσης για γιοτ με πολλά γοητευτικά νησιά όπως Les Glénans, Belle Île, Groix, Hoedic, Houat και κόλπους όπως το Baie de Quiberon, από όπου μπορείτε να ταξιδέψετε στο γραφικό Golfe du Morbihan με τα μικρά νησάκια του και τους αμέτρητους κόλπους αγκύρωσης. Το όμορφο λιμάνι της πόλης Vannes συνιστάται. Το κλίμα στη νότια Βρετάνη είναι πιο ζεστό και πιο μέτριο από τη βόρεια ακτή της Βρετάνης, οπότε αυτή η περιοχή ιστιοπλοΐας είναι πολύ καλή επιλογή για τους καλοκαιρινούς μήνες. Την άνοιξη και τα τέλη του καλοκαιριού ο συντελεστής απόλαυσης είναι υψηλότερος.

Ιδιότητες εδάφους

Καταιγίδες ή ισχυροί άνεμοι εμφανίζονται σπάνια τους καλοκαιρινούς μήνες. Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, οι καταστάσεις υψηλής πίεσης (σφήνα των υψηλών Αζορών) εναλλάσσονται με την επιρροή των χαμηλών επιπέδων του Βόρειου Ατλαντικού, οι οποίες κυριαρχούν κυρίως στην Αγγλία. Στη νότια Βρετάνη, οι άνεμοι φυσούν κυρίως από τη δυτική κατεύθυνση του καλοκαιριού. Μπορεί ακόμη και να ζεσταθεί υποτροπικά. Στην περιοχή της ακτής, θερμικοί άνεμοι ξηράς-θάλασσας εμφανίζονται επίσης σε υψηλή πίεση, οι οποίοι φυσούν το καλοκαίρι με ισχύ μεταξύ 3 και 4 Μποφόρ. Ο καλύτερος χρόνος ιστιοπλοΐας είναι μεταξύ του Πάσχα και του Οκτωβρίου. Την άνοιξη είναι ακόμα δροσερό το βράδυ. Τα λιμάνια και οι όρμοι είναι ακόμα άδειοι. Στην υψηλή περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου, αναμένονται υψηλότερες τιμές και πληρέστερα λιμάνια. Τον Σεπτέμβριο τα λιμάνια εκκενώνονται ξανά και οι θερμοκρασίες παραμένουν ευχάριστες.
Είναι μια περιοχή μέσης δυσκολίας για ναύλωση γιοτ. Απαιτείται γνώση της ιστιοπλοΐας.
Το μέγιστο παλιρροιακό εύρος είναι συνήθως έξι μέτρα, το ελάχιστο 1,5 μέτρα. Η παλιρροιακή περιοχή στο St. Malo μπορεί, ωστόσο, να φτάσει τα 13 μέτρα κατά τη διάρκεια των ισχυρότερων χρόνων άλματος. Τα παλιρροιακά ρεύματα μπορεί συνήθως να είναι έως και 8 κόμβους δυνατά στις πλημμύρες της άνοιξης μεταξύ ακρωτηρίων και νησιών. Το ρεύμα στο Raz Blanchard μπορεί να φτάσει ακόμη και 10 κόμβους. Κατά μέσο όρο, ωστόσο, το ισχυρό ρεύμα είναι από 1 έως 3 κόμβους. Η αγκύρωση μπορεί να είναι προβληματική σε ισχυρά παλιρροιακά ρεύματα. Τα ημερολόγια παλίρροιας δημοσιεύονται σε κάθε λιμάνι ή μπορείτε να τα αγοράσετε στο περίπτερο. Αναφορές καιρού: Στα γαλλικά στο Capitainerie σε όλα τα λιμενικά γραφεία ή μέσω του καναλιού VHF 80, ανακοίνωση στις 16.
Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις προς το Παρίσι και από εκεί προς Lorient ή Nantes. Το Παρίσι είναι προσβάσιμο με το τρένο από την Κολωνία σε περίπου 3 ώρες. Από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Montparnasse του Παρισιού για το Vannes είναι 3 ώρες. Η διαδρομή από το Παρίσι προς Vannes διαρκεί περίπου 4 ώρες με το αυτοκίνητο.
Απαιτούνται ημερολόγιο παλίρροιας και εμπειρία στην ιστιοπλοΐα.

Cote d’Azur

Ιδιότητες εδάφους

Το Mistral φυσά συχνά και πολύ δυνατά μέσα από την κοιλάδα Rhône στο Golfe de Lion και μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ισχυρή θύελλα το καλοκαίρι. Οι γαλλικές καιρικές εκθέσεις προβλέπουν συνήθως αξιόπιστα. Η περιοχή ιστιοπλοΐας είναι καλά φωτισμένη, αλλά δεν είναι σωστά κάθε υποβρύχιος βράχος. Μια τρέχουσα πρόβλεψη δημοσιεύεται νωρίς σε κάθε λιμάνι για να απομακρυνθεί από τον πλοίαρχο του λιμανιού. Ο καλύτερος χρόνος ιστιοπλοΐας είναι Μάιος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος.
Η επίγεια πλοήγηση είναι δυνατή λόγω της καλής ορατότητας. Το GPS μπορεί και να φανεί χρήσιμο.
Η βραχυπρόθεσμη πρόσδεση από 15 λεπτά έως έξι ώρες είναι μερικές φορές δωρεάν. Η εγγραφή αγκυροβόλησης γίνεται συνήθως μέσω του καναλιού VHF 9, σπάνια μέσω του καναλιού 12. Οι αποβάθρες αναμονής συνήθως εγκαθίστανται στις θύρες. Υπάρχουν αρκετές επιλογές τροφοδοσίας σε κάθε λιμάνι. Τα τέλη μαρίνας, τα εστιατόρια και τα μπαρ δεν είναι φθηνά.
Lufthansa, Germanwings, Intersky και Easy Jet πετούν απευθείας στη Νίκαια από τα γερμανικά αεροδρόμια. Η Air France και η Air Inter προσφέρουν πτήσεις από όλα τα μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια μέσω Παρισιού ή Λυών. Υπάρχουν επίσης απευθείας πτήσεις προς τη Μασσαλία.
Περιοχή ιστιοπλοΐας με υψηλό κόστος. Η κουκέτα είναι σπάνια στην κύρια σεζόν.