Τόνγκα: Τα φιλικά νησιά

Η Τόνγκα είναι ένα πολυνησιακό βασίλειο στο Νότιο Ειρηνικό με 176 νησιά, 53 από τα οποία κατοικούνται. Το κράτος μπορεί να καυχηθεί ότι είναι το μόνο στην Ωκεανία που δεν έχει αποικιστεί ποτέ από τους Ευρωπαίους. Το ψευδώνυμο “Φιλικά νησιά” δόθηκε στα νησιά από τον καπετάνιο Κουκ, ο οποίος συγκλονίστηκε από τη φιλικότητα των κατοίκων όταν αγκυροβόλησε στην Τόνγκα κατά την περιήγησή του. Λίγο κατάλαβε ότι η πληθωρική φιλοξενία απέναντί ​​του ήταν μέρος ενός σχεδίου να δολοφονήσει αυτόν και το πλήρωμά του και να λεηλατήσει τα πλοία του. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω διαφωνίας μεταξύ αξιωματούχων των νησιών. Τέτοια απαίσια σχέδια προφανώς δεν υπάρχουν για τους σημερινούς επισκέπτες στο βασίλειο και το όνομα του Cook για την Τόνγκα είναι πιο ακριβές σήμερα από ό,τι το 1773.

Η Τόνγκα αποτελείται από τέσσερις κύριες νησιωτικές ομάδες: «Eua και Tongatapu στα νότια, Ha’apai στο κέντρο και Vava’u στα βόρεια. Βορειότερα βρίσκονται τα νησιά Niua Fo’ou και Niuatoputapu, που αποτελούν το αρχιπέλαγος Niua. Κάθε ομάδα νησιών έχει τη δική της γοητεία.

Εκτός από μια υπέροχη περιοχή ναύλωσης γιοτ στα νησιά Vava’u, η Τόνγκα προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων: καταδύσεις, κολύμβηση με αναπνευστήρα, κολύμπι με φάλαινες, καγιάκ, επιβίβαση χαρταετού, σέρφινγκ, ψάρεμα, παρατήρηση πουλιών, σαφάρι στην ενδοχώρα.

Οι υπέροχες λιμνοθάλασσες των δυτικών νησιών Luapapu, Vaka’eita και Hunga είναι εξίσου ελκυστικές με τις ονειρεμένες οξιές στο Nuku με όμορφες, λευκές κοράλλιες παραλίες με φοίνικες, καθώς και τους επιβλητικούς καταρράκτες και σπηλιές που σας προσκαλούν να εξερευνήσετε.

Στα νότια φτάνετε στην Οβάκα, το Οβαλά και το Μούνα, στα δυτικά προς Οφού Νάφανα και Κένουουτο. Πάνω από 40 καταπληκτικά αγκυροβόλια περιμένουν στην περιοχή ναύλωσης σκαφών αναψυχής στα νησιά Vava’u προσφέρουν στον ναυτικό ένα ευρύ φάσμα προορισμών.

Η Τόνγκα μπορεί να ανατρέξει σε μια ιστορία περίπου 3000 ετών, όταν οι άνθρωποι Lapita μετανάστευσαν από τη Νοτιοανατολική Ασία μέσω των νησιών της Μαλαισίας στην Πολυνησία. Η μοναρχία των Τόνγκα, η οποία έχει παρόμοια δομή με εκείνη της Ευρώπης, είναι άνω των 1000 ετών. Η πρώτη επαφή με τους Ευρωπαίους πραγματοποιήθηκε τον 17ο αιώνα. Η περίφημη ανταρσία στο HMS Bounty πραγματοποιήθηκε κοντά στο νησί Tofua στο αρχιπέλαγος Ha’apai.

Νήσοι Τόνγκα-Νησιά Βατόα

Ιδιότητες εδάφους

Οι εμπορικοί άνεμοι που πνέουν στους 13 έως 18 κόμβους από τα νοτιοανατολικά καθορίζουν τον καιρό στην Τόνγκα. Η υγρασία είναι χαμηλότερη από ό, τι αλλού στον Νότιο Ειρηνικό. Η θερμοκρασία από Μάιο έως Σεπτέμβριο κυμαίνεται μεταξύ 18 και 25 ° C, από Οκτώβριο έως Απρίλιο μεταξύ 24 και 32 ° C.Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από Μάιο έως Νοέμβριο, καθώς βρέχει έντονα από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Η θερμοκρασία του νερού είναι ευχάριστη. Οι καταιγίδες είναι σπάνιες, ο τελευταίος τυφώνας συνέβη πριν από 20 χρόνια.
Είναι μια περιοχή ναύλωσης γιοτ ελαφρού έως μεσαίου βάρους.
Η παλιρροιακή περιοχή δεν είναι μεγαλύτερη από ένα μέτρο. Η άμπωτη και η ροή της παλίρροιας μπορούν να προκαλέσουν έντονα ρεύματα μεταξύ των νησιών. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πίνακες παλίρροιας σε όλα τα σκάφη. Πολλά νησιά είναι επίπεδα και δεν είναι πάντα εύκολο να το δουν, ειδικά κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων.
Η βάση του Sunsail βρίσκεται στο Neiafu, το κύριο νησί του αρχιπελάγους Vavau. Η παράδοση του σκάφους πραγματοποιείται συνήθως σε συντονισμό με την άφιξη των διεθνών πτήσεων. Οι αγκυρώσεις στους κόλπους και τις λιμνοθάλασσες των νησιών έχουν συνήθως βάθος μεταξύ 5 και 15 μέτρων. Δημοφιλή αγκυροβόλια είναι το Neiafu (μπροστά από την παραλία της ανατολικής πόλης), το Courseway κοντά στο χωριό Toula, Pangaimotu, στην ανατολική ακτή του νησιού Pangaimotu, Vaipuua, βόρεια του όρους Talau και πολλά άλλα. Όλα αυτά αναφέρονται λεπτομερώς στα υλικά που λαμβάνετε από τη Sunsail.

Το Nuku’alofu, η πρωτεύουσα της Τόνγκα στο Tongatapu, είναι προσβάσιμο με πτήσεις της Air New Zealand προς Tongatapu μέσω Λονδίνου, Λος Άντζελες και Ώκλαντ. Μια πτήση που συνδέεται με την εθνική αεροπορική εταιρεία Real Tonga σας μεταφέρει στο Neiafu, την περιοχή ναύλωσης σκαφών στο αρχιπέλαγος Vava’u. Το ταξίδι με ενδιάμεση στάση διαρκεί περίπου 2 ημέρες.

Δείξτε ανοχή και σεβασμό στην «Μεγάλη Κυριακή» των Τόνγκων