Τουρκία: Μεταξύ Δύσης και Ανατολής

Η Τουρκία, η οποία προέκυψε από την αναταραχή του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου το 1923 ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι μια χώρα πλούσια σε ιστορία και παράδοση. Το 97% της στρατηγικής της θέσης βρίσκεται στη Μικρά Ασία μεταξύ της ανατολικής Μεσογείου στο νότο, το Αιγαίο στα δυτικά και η Μαύρη Θάλασσα στα βόρεια σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία διασταύρωσης μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Τα ασιατικά χερσαία σύνορα χωρίζουν την Τουρκία με τη Συρία και το Ιράκ στο νότο, το Ιράν στα ανατολικά και το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και τη Γεωργία στα βορειοανατολικά. Το 3% της Τουρκίας βρίσκεται στην Ευρώπη, δηλαδή στο ανατολικό τμήμα της ιστορικής Θράκης με χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Μεταξύ των ευρωπαϊκών και ασιατικών τμημάτων της Τουρκίας βρίσκονται οι Δαρδανέλες, η Θάλασσα του Μαρμαρά και ο Βόσπορος, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο Πέλαγος και την υπόλοιπη Μεσόγειο. Χιλιάδες χρόνια πριν από τον 11ο αιώνα. Τούρκοι λαοί μετανάστευσαν από την Ασία, οι οποίοι τελικά απέκλεισαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στα βιβλία της ιστορίας. Αυτή η περιοχή ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον κομμάτι γης για τους Χετίτες, τους Έλληνες, τους Λυδούς, τους Πέρσες, τους Ρωμαίους και, επίσης, για τους Άραβες και τους Λατίνους, οι οποίοι άφησαν τα ίχνη τους εδώ.

Η τουρκική δυτική ακτή δεν είναι μόνο γραφική με τους αμέτρητους κόλπους της και το γαλάζιο νερό που χαρακτηρίζει το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά επίσης περιλαμβάνει αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αξιοθέατα, όπως η Μίλητος (Μίλητος), οι Εφές (Έφεσος) και η σημερινή πόλη εκατομμυρίων δολαρίων της Σμύρνης (Σμύρνη), της οποίας η επίσκεψη πρέπει να συμπεριληφθεί σε διακοπές ιστιοπλοΐας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, φυσικά, την Τροία στην είσοδο των Δαρδανελίων, που έγινε διάσημη κυρίως από τον Όμηρο και την ιστορία του για τον Τρωικό πόλεμο, με συνολικά 10 στρώματα οικισμών από την 5η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. Συνιστάται φυσικά μια επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, την σεβάσμια πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πόλη του Μεσαίωνα, όπου περίπου το 660 π.Χ. Έλληνες άποικοι από τα Μέγαρα, το Άργος και την Κόρινθο υπό την ηγεσία του στρατιωτικού ηγέτη Βύζα είχαν ιδρύσει το Βυζάντιο.

Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν πολλά ιστορικά αξιοθέατα από περασμένες εποχές, όπως ο οβελίσκος περίπου 3500 ετών του Φαραώ Θούτμοζ Γ’, Η Αγία Σοφία, η μεγαλύτερη εκκλησία του Ανατολικού Χριστιανισμού από τον 4ο αιώνα, η οποία χρησίμευε ως τζαμί για αιώνες και είναι τώρα μουσείο. Η Στήλη του Κωνσταντίνου προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα εκείνη την εποχή, του οποίου το ίδρυμα λέγεται ότι περιέχει τμήματα του σταυρού του Ιησού, το τσεκούρι του Νώε και το στέλεχος του Μωυσή, καθώς και το υδραγωγείο Valens, που τροφοδοτούσε την πόλη με νερό από το δάσος του Βελιγραδίου, χρονολογείται επίσης από τον ίδιο αιώνα. Από τον 5ο αιώνα προέρχονται τα τείχη του Θεοδόσου, τα οποία έχουν μήκος 7 χιλιόμετρα και εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το τοπίο της πόλης σήμερα. Από τον 10ο αιώνα είναι η στήλη από τούβλα που είχε κατασκευάσει ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος VII. Μετά την κατάκτηση από τους Οθωμανούς το 1453, χτίστηκε το Παλάτι Τοπ Καπί, το οποίο χρησίμευσε ως κατοικία των Οθωμανών σουλτάνων. Από τον 17ο αιώνα προέρχεται το επιβλητικό Τζαμί του Σουλτάν Αχμέτ, γνωστό και ως Μπλε Τζαμί. Φυσικά, αξίζει επίσης να δείτε τον κόλπο του Χρυσού Κέρατος, ο οποίος κόβει βαθιά την ενδοχώρα και πήρε το όνομά του από τη μυθική μητέρα του ιδρυτή του Βυζαντίου.  Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει επίσης μια σύγχρονη, έντονη νυχτερινή ζωή για να απολαύσετε το βράδυ σας.

Η ακτή του Αιγαίου: από κόλπο σε κόλπο

Τα τελευταία χρόνια η ναύλωση σκαφών στα ανοικτά των ακτών της Μικράς Ασίας έχει γίνει ένας μαγευτικός προορισμός για τους ταξιδιώτες ιστιοπλοΐας. Αμέτρητοι ειδυλλιακοί κόλποι αγκυροβόλησης και σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα τοπία στην ακτή, με γραφικά ψαροχώρια περιμένουν τον επισκέπτη, και οι πολλές αρχαίες πόλεις από την ελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή είναι ενδιαφέροντες προορισμοί. Συγκεκριμένα, μεταξύ του Τσεσμέ και της Αττάλειας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός κόλπων.

Στην καυτή θερινή περίοδο, τα παράκτια ελληνικά νησιά διασφαλίζουν ότι το Μελτέμι στα ανοικτά των ακτών της Μικράς Ασίας, φυσά πιο μετριοπαθώς από τα δυτικά γύρω από τα ελληνικά νησιά στο κεντρικό Αιγαίο. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, οι θερμοκρασίες είναι λίγο πιο ευχάριστες και η φύση προετοιμάζεται πολύχρωμα για το καλοκαίρι ή ανακάμπτει από αυτό σε ένα φθινοπωρινό μεγαλείο.

Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, συνιστώνται όχι μόνο εκδρομές στην ακτή στα αρχαία μνημεία της Μικράς Ασίας και στα γραφικά χωριά με τις ζεστές ταβέρνες και τις τοπικές σπεσιαλιτέ τους, αλλά και στην απόλαυση των ζεστών νερών του Αιγαίου και των όμορφων παραλιών, όπου ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες έρχονται στον ήλιο της Μεσογείου.

Δυτική Ακτή

Τουρκική δυτική ακτή: ατελείωτοι κόλποι και νησιά

Η περιοχή ναύλωσης σκαφών στα ανοικτά της τουρκικής δυτικής ακτής άνοιξε σιγά σιγά εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. Σήμερα αμέτρητοι γραφικοί κόλποι, όμορφα ψαροχώρια και αρχαίοι χώροι από την ελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή περιμένουν τον παραθεριστή όπως επίσης μια σειρά από σύγχρονες μαρίνες που προσφέρουν υπηρεσίες σε υψηλό επίπεδο και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού τουρισμού στην Τουρκία.
Ο φρέσκος καλοκαιρινός άνεμος Meltemi εξασφαλίζει ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες στο βόρειο Αιγαίο από ό, τι στις περιοχές του νότιου Αιγαίου. Μεταξύ του Κουσάντασι και του Ελλήσποντος, που τώρα ονομάζεται Δαρδανέλια, η τουρκική δυτική ακτή δεν είναι ακόμη τόσο προσβάσιμη για εκδρομές ιστιοπλοΐας όσο τα πιο νότια μέρη. Το δυτικό τουρκικό τοπίο κυριαρχείται από δασώδεις λόφους, εύφορες κοιλάδες, μέσω των οποίων ποτάμια όπως ο Μικρός Μαίανδρος, ο Μεγάλος Μαίανδρος, ο Ερμός και ο Κάικος, ήδη γνωστά από την αρχαιότητα,για τη ροή, καθώς και τα ακρωτήρια που προεξέχουν μακριά στο Αιγαίο Πέλαγος με τους πολλούς κόλπους και τις γοητευτικές παραλίες τους.

Ο επισκέπτης θα πρέπει σίγουρα να σχεδιάσει αρκετό χρόνο για τις διακοπές του στην ιστιοπλοΐα για να πάει στην ξηρά για να δει τους αρχαίους αρχαιολογικούς χώρους της Εφέσου, της Πριήνης, της Μιλήτου (Η Μίλητος), της Ηράκλειας ή των Διδύμων, το σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας Ιωνίας.

Ιδιότητες εδάφους

Η περιοχή ιστιοπλοΐας στο βόρειο Αιγαίο προσφέρει καλό άνεμο και όχι πολύ ζεστά καλοκαίρια. Στη δυτική τουρκική ακτή, το Μελτέμι φυσά από βόρεια προς βορειοανατολικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τοπικές αύρες παράγονται επίσης στον Κόλπο του Έντρεμιτ και στον Κόλπο του Κανταρλή. Στα στενά και γύρω από τα ακρωτήρια, η δύναμη του ανέμου μπορεί να είναι έως και 7 Μποφόρ. Μετά τις 5:00 μ.μ. η ταχύτητα του ανέμου συνήθως μειώνεται. Τις ημέρες που δεν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να περιμένετε ριπές πτώσης, ακόμη και σε προστατευμένους κόλπους. Το φθινόπωρο και την άνοιξη ο άνεμος φυσά μερικώς από το νότο ή το νοτιοανατολικό. Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από μέσα Μαΐου έως μέσα Σεπτεμβρίου.

Η περιοχή ναύλωσης σκαφών στην δυτική ακτή της Τουρκίας είναι αρκετά δύσκολη. Συνιστάται προσοχή όταν πλησιάζετε στο Ayvalik, γιατί δεν ανάβουν όλοι οι φάροι που εμφανίζονται στον χάρτη. Θα πρέπει επίσης να διατηρήσετε μια απόσταση από τα υποβρύχια βράχια στο Tatlisu Körfezi, τους υφάλους μπροστά από την είσοδο στο Badeli Limani και γύρω από τα νησιά Bozburun, τους βραχώδεις υφάλους στο αρχιπέλαγος Foca, τα υποβρύχια βράχια στο Ildir Körfezi, στο Mersin Körfezi και στο μπροστά από την είσοδο του Sigacik Limani, καθώς και στάση από το ανατολικό ακρωτήριο του νησιού Doganbey.
Η ιστιοπλοΐα μεταξύ των νησιών είναι εύκολη. Με εξαίρεση το πέρασμα από τη Χίο στη Λέσβο, η ιστιοπλοΐα είναι κυρίως υπόγεια, ώστε να μπορείτε να βρείτε ένα κατάλληλο αγκυροβόλιο για το σκάφος σε όλες τις κατευθύνσεις του ανέμου.
Τουρκικές ακτές: Στο Αϊβαλί, μέσα σε περιβάλλον σαν λιμνοθάλασσα, υπάρχει μια μοντέρνα, καλά εξοπλισμένη μαρίνα. Υπάρχουν και άλλες σύγχρονες μαρίνες στο Çeşme, Sığacık, Kuşadasi, Alaçati και Didim. Υπάρχουν και προστατευόμενα κοινοτικά λιμάνια, όπως για παράδειγμα, σε Dalyanköy, Foça ή Körmen Adasi με τις κουκέτες τους καλά προστατευμένες στα βόρεια. Για ένα ταξίδι ιστιοπλοΐας από το Alacati ή το Ayvalik, το οποίο περιλαμβάνει τα ελληνικά νησιά, θα πρέπει να προγραμματιστεί περίπου 14 ημέρες.

Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου: Τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Σάμος, Φούρνοι, Πάτμος, Λέρος, Λειψοί, Ικαρία, Κάλυμνος, Ψέριμος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Νίσυρος, η δυτική ακτή της Μικράς Ασίας, προσφέρει πολλά προστατευμένα φυσικά λιμάνια. Από τη Σύμη και την Τήλο βρίσκεται επίσης μακριά από τη Ρόδο. Υπάρχουν μαρίνες στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κω και τη Ρόδο.

Για την είσοδο στην Τουρκία απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Ο πλοίαρχος πρέπει να διαθέτει επίσημη άδεια οδήγησης για σκάφη με παράκτια πλοήγηση. Κατά την ανάληψη του σκάφους, ο διαχειριστής βάσης παραδίδει το ημερολόγιο διαμετακόμισης. Αυτή είναι η επίσημη άδεια για ιστιοπλοΐα στην τουρκική ακτή. Το έγγραφο πρέπει να παρουσιάζεται κατόπιν αιτήματος. Σημαντικό: Από τις 10 Απριλίου 2014, ταξιδιώτες από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αποκτήσουν βίζα μόνο μέσω διαδικασίας e-Visa .
Η Lufthansa, η Turkish Airlines, η SunExpress και η Germanwings πετούν προς Σμύρνη από διάφορα μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια.
Διαμονή στην Κωνσταντινούπολη καθώς και εκδρομές στην ακτή στα αρχαία μνημεία στις ακτές της Μικράς Ασίας και στα παράκτια ελληνικά νησιά. Σας προτείνουμε επίσης παράκαμψη στο ελληνικό νησί της Σάμου, όπου θα πρέπει να δοκιμάσετε το νόστιμο, ξηρό λευκό κρασί “Samania” και το κρασί “Nektar”.

Χερσόνησος του Μπόντρουμ και Κόλπος του Κέρμε (Γκόκοβα): Ιστιοπλοΐα κοντά στο St. Tropez, Τουρκία

Το ιστιοπλοϊκό κέντρο της χώρας βρίσκεται στη νοτιοδυτική Τουρκία. Το λιμάνι της Αλικαρνασσού, που βρίσκεται στο ακρωτήριο με το ίδιο όνομα στην είσοδο του Κόλπου του Κέρμε (Γκόκοβα), έχει το παρατσούκλι «St. Tropez της Τουρκίας ». Ο αγώνας Bodrum Cup Race πραγματοποιείται εδώ κάθε Οκτώβριο. Στο Μπόντρουμ, τον Αλικαρνασσό της αρχαιότητας, υπάρχουν τα ερείπια του τάφου του Μαυσόλου, ενός περσικού σατράπη από τον 4ο αιώνα. Π.Χ. Αυτό το μαυσωλείο του Αλικαρνασσού χτίστηκε μεταξύ του 12ου και του 15ου αιώνα και καταστράφηκε από σεισμό και ανθρώπινη παρέμβαση. Στη λεκάνη του λιμανιού βρίσκεται το φρούριο του Αγίου Πέτρου του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, το οποίο στεγάζει το τοπικό μουσείο για υποβρύχια αρχαιολογία και αποτελείται εν μέρει από οικοδομικό υλικό από το μαυσωλείο. Ωστόσο, το σύγχρονο Bodrum όχι μόνο έχει μια πλούσια ιστορία, αλλά και ένα ζωντανό παρών με μεγάλο αριθμό εστιατορίων, μπαρ, κλαμπ και πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Ο Κόλπος του Κέρμε, που ονομάζεται επίσης Κόλπος της Γκόκοβα, είναι ο Κόλπος της Κεράμου, γνωστός από την αρχαιότητα, που πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική πόλη της Κεράμου, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο σημερινό Ören στη βόρεια ακτή του Κόλπου. Εκτείνεται 50 nm στην ανατολική ενδοχώρα. Στα δυτικά του κόλπου, το ελληνικό νησί της Κω βρίσκεται μπροστά από την τουρκική ηπειρωτική χώρα. Ο Κόλπος του Κέρμε είναι κλειστός στα νότια από τη χερσόνησο Datça. Το τοπίο στο βορρά στην ακτή της Αλικαρνασσού είναι μάλλον άγονο. Προς τα ανατολικά γίνεται πιο πράσινο και ανέρχεται στα 900 μέτρα περίπου. Η νότια ακτή του Κόλπου είναι καταπράσινη με τα αειθαλή δάση πεύκων και βελανιδιάς, κυπαρίσσια, θάμνους αρκεύθου και θυμίαμα.

Κατά μήκος της ακτής της Μικράς Ασίας υπάρχουν αμέτρητες ταβέρνες και εστιατόρια όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την υπέροχη τοπική κουζίνα. Σε πολλούς κόλπους υπάρχουν αγκυροβόλια όπου μπορείτε να αγκυροβολήσετε το σκάφος σας και να πάρετε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Η δυτική ακτή της χερσονήσου του Μπόντρουμ είναι γυμνή και πολλά μέρη έχουν χτιστεί με παραθεριστικές περιοχές. Το όμορφο φυσικό λιμάνι του Gümüşlük, το αρχαίο Myndos, είναι καλά προστατευμένο και ανοιχτό μόνο στο νότο. Οι καλά εξοπλισμένες μαρίνες βρίσκονται στο Turgutreis στα νότια και στο Yalikavak στα βορειοδυτικά. Υπάρχουν εστιατόρια ψαριών πρώτης κατηγορίας στο Gümüşlük. Τα ελληνικά νησιά Λέρος, Κάλυμνος, Ψέριμος και Κως βρίσκονται κοντά στα Gümüşlük και Turgutreis.

Στη βόρεια ακτή της χερσονήσου του Αλικαρνασσού υπάρχουν αρκετοί όμορφοι και προστατευμένοι κόλποι από το Yalikavak έως το Güllük, όπως το Asin Limani, το αρχαίο ελληνικό Ίσο ή το Gündoğan, το Göltürkbükü και ο κόλπος του Torba και του Güvercinlik. Στα βόρεια βρίσκεται το Δίδυμο, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Διδύμων, έναν από τους σημαντικότερους ιερούς χώρους του αρχαίου ελληνικού κόσμου στη Μικρά Ασία.

Ιδιότητες εδάφους

Το καλοκαίρι, άνεμοι με δυνάμεις έως και 5 Μποφόρ φυσούν στον Κόλπο του Κέρμε. Το απόγευμα ο άνεμος φυσά στη βόρεια ακτή του Κόλπου από δυτικά προς δυτικά-βορειοδυτικά, στη νότια ακτή αρχικά από τα δυτικά, αργότερα την ημέρα από δυτικά-νότια-δυτικά. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάποιο μάθημα εάν θέλετε να αποπλεύσετε από τον κόλπο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι πρέπει επίσης να αναμένονται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από Μάιο έως Οκτώβριο.
Είναι μια μέτριας δύσκολίας περιοχή ιστιοπλοΐας. Ριπές συμβαίνουν με τους βόρειους ανέμους. Στη βόρεια πλευρά του κόλπου υπάρχει ένα ανατολικό ρεύμα.
Οι τουρκικοί ναυτικοί χάρτες είναι πολύ ακριβείς. Η επίγεια πλοήγηση με πυξίδα και ναυτικό χάρτη είναι αρκετή. Προσοχή: Όταν πλησιάζετε στο Μποντρούμ, πρέπει να προσέχετε την όχθη του βράχου Dikilitaş νότια του Harem Burnu.

Στη χερσόνησο του Bodrum υπάρχουν τρεις μεγάλες σύγχρονες μαρίνες με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ντους και τουαλέτες, εγκαταστάσεις φαγητού και αγορών και WiFi. Η μαρίνα Milta στο Bodrum είναι ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για ταξίδια στον Κόλπο του Κέρμε (Γκόκοβα). Στη δυτική ακτή της χερσονήσου βρίσκεται η Μαρίνα D-Marin στο Turgutreis και λίγο πιο βόρεια το Marina Port Bodrum στο Yalikavak. Ο χάρτης του στολίσκου Sunsail ξεκινά επίσης στο Turgutreis, με το επίπεδο δυσκολίας 2 να είναι πιο κατάλληλο για έμπειρους ναυτικούς.

Çökertme: Μεταξύ Bodrum και Ören στη βόρεια πλευρά του κόλπου του Κέρμε (Γκόκοβα). Το Çökertme είναι ένα προστατευόμενο αγκυροβόλιο σε έναν όμορφο κόλπο που είναι ανοιχτός προς νότο. Άλλα όμορφα αγκυροβόλια στον Κόλπο του Κέρμε (Γκόκοβα) είναι η λιμνοθάλασσα πίσω από τα Επτά Νησιά ή τον κόλπο Degirmen Bükü με το Αγγλικό Λιμάνι, που ονομάζεται έτσι επειδή τα Βρετανικά πολεμικά πλοία εδρεύουν εκεί στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης πολύ δημοφιλές είναι το Sehir Adasi, που ονομάζεται επίσης παραλία Cleopatra (Cleopatra Adasi), σε ένα μικρό νησί στα νότια παράλια του Κόλπου του Κέρμε. Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα είχε μια καλή στιγμή εδώ με τον Mark Antony.

Karaca söğüt: Σε αυτό το μέρος στο Karaca Limani θα βρείτε ένα καλά προστατευμένο αγκυροβόλιο. Στη Marti Marina με το Karacasöğüt Beach Club υπάρχουν επίσης καλές επιλογές τροφοδοσίας. Το Büyük Cati θα πρέπει να προτιμάται σε βαριές θάλασσες αντί για το Küçük Cati, καθώς υπάρχει τότε έντονο φούσκωμα. Στους κόλπους θα είστε προστατευμένοι σε μια άθικτη φύση, οπότε δεν υπάρχουν διατάξεις εδώ. Το αμμώδες αγκυροβόλιο και στους δύο κόλπους προσφέρει ένα καλό κράτημα για την άγκυρα.

Mersincik: Ο όμορφος κόλπος του Mersincik είναι το τελευταίο αγκυροβόλιο στο δρόμο δυτικά κατά μήκος της βόρειας ακτής της χερσονήσου Datça. Δεν υπάρχουν επιλογές εστίασης εδώ.

Για την είσοδο στην Τουρκία απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Ο πλοίαρχος πρέπει να διαθέτει επίσημη άδεια οδήγησης για σκάφη με παράκτια πλοήγηση. Κατά την ανάληψη του σκάφους, ο διαχειριστής βάσης παραδίδει το ημερολόγιο διαμετακόμισης. Αυτή είναι η επίσημη άδεια για ιστιοπλοΐα στην τουρκική ακτή. Το έγγραφο πρέπει να παρουσιάζεται κατόπιν αιτήματος. Σημαντικό: Από τις 10 Απριλίου 2014, ταξιδιώτες από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αποκτήσουν βίζα μόνο μέσω διαδικασίας e-Visa .
Προγραμματισμένες πτήσεις με την Turkish Airlines μέσω Κωνσταντινούπολης προσφέρονται από όλα τα μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια. Η SunExpress προσφέρει πτήσεις από Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Μόναχο, Αννόβερο, Στουτγκάρδη και Κολωνία προς Μπόντρουμ. Η Pegasus Airlines προσφέρει πτήσεις μέσω Κωνσταντινούπολης – Sabiha Gokcen.

Μια επίσκεψη στο σταυροφόρο κάστρο του Αγίου Πέτρου, που βρίσκεται στη λεκάνη του Μπόντρουμ, με το υποβρύχιο μουσείο, το οποίο αξίζει να δείτε. Εδώ ξεχωρίζει ένα ναυάγιο από την Εποχή του Χαλκού, το οποίο ανυψώθηκε μαζί με φορτίο και εξοπλισμό.

Μαρμαρίς και Κόλπος Hisarönü: Γραφικοί κόλποι – αρχαίοι χώροι

Η χερσόνησος Datça, η Knidic χερσόνησος της αρχαιότητας, καταλήγει στα δυτικά απέναντι από το ελληνικό νησί της Κω. Σε προστατευμένη θέση πίσω από το ακρωτήριο βρίσκονται τα ερείπια της πόλης της Κνωστού, η οποία λέγεται ότι ιδρύθηκε από δωρικούς αποίκους και ονομάζεται επίσης στον Όμηρο «Ύμνος στον Απόλλωνα». Σε αυτήν την πόλη με μια αγορά, γυμναστήριο και θέατρο, που έγινε πλούσιο μέσω του θαλάσσιου εμπορίου και ίδρυσε μια αποικία στην Αδριατική, υπήρχαν ναοί αφιερωμένοι στις ελληνικές θεότητες Αφροδίτη, Διόνυσος, Απόλλωνα και τις Μούσες, καθώς και ιερά της Αρτέμιδος, του Ερμή και Demeter και Asklipeios (Ασκληπιός).

Νότια της χερσονήσου Datça με τα ψηλά βουνά και τις δασικές κοιλάδες βρίσκεται ο κόλπος του Hisarönü. Ανατολικά της Datça στη νότια ακτή της χερσονήσου είναι ένα φυσικό καταφύγιο με πλούσια βλάστηση και ειδυλλιακούς κόλπους. Υπάρχουν επίσης πολλοί γραφικοί κόλποι για να εξερευνήσετε στη νότια πλευρά του Κόλπου του Hisarönü μεταξύ Hisarönü, Orhaniye, Selimiye και Dirsek Bükü. Στα νότια, σας περιμένουν περισσότεροι γραφικοί και προστατευόμενοι όρμοι στην ηπειρωτική χώρα της Μικράς Ασίας, όπως αυτή της Yeşilova κοντά στο Bozburun. Μπροστά στον κόλπο του Hisarönü βρίσκεται το ελληνικό νησί της Σύμης, όπου υπάρχουν επίσης πολλοί προστατευμένοι όρμοι.

Από το Kadirga Burnu, η ακτή της Μικράς Ασίας εκτείνεται σε αυτήν την περιοχή ναύλωσης γιοτ και πάλι σε κατεύθυνση βορειοδυτικά προς τον κόλπο του Μαρμαρίς, ο οποίος περιβάλλεται από δάση. Το νησάκι Keci Adasi και η χερσόνησος Yildiz Adasi στην είσοδο του κόλπου προσφέρουν κατάλληλη προστασία στα νότια και νοτιοανατολικά.

Ιδιότητες εδάφους

Τους καλοκαιρινούς μήνες, το Μελτέμι του Αιγαίου φυσά κατά μήκος της ακτής προς τα δυτικά και στο εσωτερικό του κόλπου από νοτιοδυτική κατεύθυνση. Ισχυρές ριπές μπορούν να εμφανιστούν κάτω από την ακτή και στους κόλπους μεταξύ της Κνίνδου και της Ιντσέμπουριν. Στον κόλπο της Yesilova ο άνεμος έρχεται από δυτικές προς νοτιοδυτικές κατευθύνσεις. Ένα φούσκωμα συσσωρεύεται μέχρι το μεσημέρι και μετά το ηλιοβασίλεμα ο άνεμος συνήθως πέφτει. Συνιστάται προσοχή τη νύχτα στους κόλπους του Bozukkale και του Serce, οι οποίοι απέχουν 10 ναυτικά μίλια απέναντι από το ελληνικό νησί της Ρόδου, λόγω πτώσεων. Η καλύτερη περίοδος πλεύσης είναι από Μάιο έως Οκτώβριο.

Είναι μια εύκολη έως μέτριας δυσκολίας περιοχή ιστιοπλοΐας.
Οι τουρκικοί ναυτικοί χάρτες είναι πολύ ακριβείς. Η επίγεια πλοήγηση με πυξίδα και ναυτικό χάρτη είναι αρκετή. Προσοχή: Σαλπάρετε γύρω από το κοπάδι Atabol Kayasi περίπου 600 μέτρα πριν από το Atabol Burnu με αρκετή απόσταση.
Υπάρχουν αρκετοί όμορφοι κόλποι για να αγκυροβολήσετε, όπως αυτοί στο Bozukkale και στο Serce. Το Marti Marina βρίσκεται στον κόλπο Orhaniye. Η Datça διαθέτει ένα μικρό προστατευόμενο δημοτικό λιμάνι. Στο Μαρμαρίς υπάρχει η μαρίνα του Νέτσελ και λίγο νότια η Μαρίνα του Μαρμαρίς στο γιοτ Γιλντίζ.
Για την είσοδο στην Τουρκία απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Ο πλοίαρχος πρέπει να διαθέτει επίσημη άδεια οδήγησης για σκάφη με παράκτια πλοήγηση. Κατά την ανάληψη του σκάφους, ο διαχειριστής βάσης παραδίδει το ημερολόγιο διαμετακόμισης. Αυτή είναι η επίσημη άδεια για ιστιοπλοΐα στην τουρκική ακτή. Το έγγραφο πρέπει να παρουσιάζεται κατόπιν αιτήματος. Σημαντικό: Από τις 10 Απριλίου 2014, ταξιδιώτες από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αποκτήσουν βίζα μόνο μέσω διαδικασίας e-Visa .

Η Condor προσφέρει πτήσεις προς Νταλαμάν τα Σάββατα (μερικές φορές τη Δευτέρα) από όλα τα μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια. Η TUI fly προσφέρει πτήσεις προς Νταλαμάν κάθε Παρασκευή. Η Turkish Airlines έχει καθημερινές συνδέσεις μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Pegasus Airlines προσφέρει πτήσεις από ορισμένα αεροδρόμια μέσω της Κωνσταντινούπολης-Sabiha Gokcen.

Στο Orhaniye μπορείτε να περπατήσετε πάνω στο νερό, σε μια εκβολή, η οποία φτάνει ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του νερού. Να είστε προσεκτικοί όταν προσεγγίζετε αυτό το σημείο.

Göcek και ο Κόλπος του Fethiye: ακτές της Βόρειας Λυδίας

Η νοτιοδυτική ακτή της Μικράς Ασίας μεταξύ Μαρμαρίς και Φέτιγιε χαρακτηρίζεται από πολλούς κόλπους και δασικά βουνά, ειδικά από το Köycegiz Limani, όπου ο ποταμός Dalyan περιπλανιέται μέσα από τον λαβύρινθο καλάμων στο δρόμο του προς τη θάλασσα. Στην παραλία εκεί, η απειλούμενη θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta γεννά τα αυγά της στην άμμο. Μια ημερήσια εκδρομή στον αρχαίο Κάουνο, ο οποίος ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. ή νωρίτερα και διήρκεσε περίπου το 200 π.Χ. ήταν δίπλα στη θάλασσα, είναι πολύ προτεινόμενο. Οι διάσημοι βράχοι της Λυκίας και οι πηγές θείου βρίσκονται επίσης κοντά.

Το σημείο εκκίνησης για εκδρομές ιστιοπλοΐας σε αυτήν την περιοχή ναύλωσης γιοτ είναι το Göcek. Αυτή η μικρή πόλη προστατεύεται από υπεράκτια νησιά στη βόρεια γωνία του κόλπου του Fethiye, ο οποίος έχει πολλούς μικρούς κόλπους και νησίδες στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα του. Πίσω από το Göcek, ξεκινούν οι δασώδεις πλαγιές των βουνών Ταύρου, οι οποίες καλύπτονται εν μέρει με χιόνι στις κορυφές τους ακόμη και την άνοιξη. Στο νότιο τμήμα του κόλπου του Fethiye, το ίδιο όνομα βρίσκεται σε έναν μικρό κόλπο που προστατεύεται από τη χερσόνησο του Oyuk.

Για όλες τις καιρικές συνθήκες, ένα ασφαλές αγκυροβόλιο βρίσκεται στην ακτή της αρχαίας Λυκίας και ειδικά στον Κόλπο του Φέτιγιε και υπάρχουν απομεινάρια από την αρχαιότητα σε σχεδόν κάθε κόλπο. Επομένως, πρέπει να προγραμματίσετε τουλάχιστον δύο εβδομάδες σε αυτόν τον τομέα.

Ο Κόλπος του Fethiye είναι πολύ κατάλληλος για οικογενειακά ταξίδια ή για ιστιοπλοΐα. Το Göcek είναι το λιμάνι αναχώρησης για τις εκδηλώσεις στολίσματος μιας και δύο εβδομάδων του Sunsail.

Ιδιότητες εδάφους

Το κλίμα είναι συνήθως μεσογειακό με ξηρούς και ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, όπου η θερμότητα από το Μελτέμι είναι ανεκτή. Το Μελτέμι φυσάει από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σε αυτήν την περιοχή ιστιοπλοΐας, κυρίως από αργά το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα, όπου φτάνει στη μέγιστη δύναμή του με έως και 6 Beaufort το απόγευμα. Κατά μήκος της ακτής έξω από τον κόλπο Fethiye, ο άνεμος που πλέει ανεβαίνει από τα βορειοδυτικά το καλοκαίρι. Στον κόλπο προέρχεται από τα νοτιοδυτικά. Μπορεί να εμφανιστούν έντονες ριπές στη δυτική πλευρά του κόλπου. Συνιστάται μακριά αλυσίδα και δέσιμο προς την κατεύθυνση του ανέμου κατά τη διάρκεια των διακοπών σε αυτήν την περιοχή για ασφαλή αγκυροβόλιο. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, οι περιοχές χαμηλής πίεσης μπορούν να μετακινηθούν στην περιοχή. Βίαιες καταιγίδες μπορούν επίσης να εμφανιστούν το φθινόπωρο. Ο καλύτερος χρόνος ιστιοπλοΐας είναι από Μάιο έως Νοέμβριο.
Είναι μια εύκολη έως μέτριας δύσκολίας περιοχή ιστιοπλοΐας. Τα ρηχά νερά ή τα βράχια είναι σπάνια εδώ. Τα ρηχά νερά μπροστά από τα νησάκια Yassica Adalari και Tavsan Adasi και μπροστά από το Boynuz Bükü, καθώς και τα βράχια του Balik Kayasi μπροστά από το Fethiye, είναι καλά σημειωμένα στον ναυτικό χάρτη.
Οι τουρκικοί ναυτικοί χάρτες είναι πολύ ακριβείς. Η επίγεια πλοήγηση με πυξίδα και ναυτικό χάρτη είναι αρκετή. Σε όρμους όπου υπάρχουν ταβέρνες, υπάρχει συνήθως προβλήτα.

Η παροχή υπηρεσιών είναι εύκολη στις λιμενικές πόλεις του Göcek και του Fethiye. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε μέρα. Στα περισσότερα αγκυροβόλια υπάρχουν ταβέρνες όπου μπορείτε να ικανοποιήσετε την πείνα σας με τουρκικές σπεσιαλιτέ. Φρέσκο ​​ψωμί, κρέπες, μπουρέκια ή παγωτά προσφέρονται συχνά σε μικρές ξύλινες βάρκες ακριβώς δίπλα στο σκάφος.

Fethiye: Υπάρχουν δύο σύγχρονες μαρίνες: η μαρίνα Ece κοντά στην πόλη και η μαρίνα Yes, η οποία είναι βαθύτερα στον κόλπο.

Ekincik: Το My Marina Yacht Club στο Ekincik είναι μια καλοδιατηρημένη μαρίνα που προσφέρει όλες τις συνήθεις υπηρεσίες. Από εδώ μπορείτε να ξεκινήσετε το ημερήσιο ταξίδι στο Dalyan. Στο συγκρότημα που μοιάζει με πάρκο υπάρχει ένα εστιατόριο στην επάνω βεράντα με θέα στον κόλπο του Köyceğiz.

Δυτικός Κόλπος της Φέτιγιε: Στο δυτικό τμήμα του κόλπου, π.χ. το Farmer’s Bay, το Manastir, το Kücük Sarsala και το Quellen-Bay συνιστώνται ως αγκυροβόλια.

Göcek: Το Göcek είναι το σημείο εκκίνησης για ναύλωση γιοτ σε αυτήν την περιοχή ιστιοπλοΐας. Επομένως, υπάρχουν αρκετές σύγχρονες μαρίνες, όπως η μαρίνα Port Göcek, η μαρίνα Marinturk Gocek Village, η μαρίνα Club (στον μικρό κόλπο απέναντι από το Göcek), η μαρίνα Scopia και η μαρίνα Göcek, που προσφέρουν τις συνήθεις υπηρεσίες.

Gemiler Reede: Εδώ υπάρχουν αρκετοί γοητευτικοί κόλποι για αγκυροβόληση, όπως το Karacaören στη δυτική ή τη βόρεια πλευρά του μικρού νησιού Gemiler με τα ερείπια της μεσαιωνικής πόλης και το Bestas Köyü, τον «κόλπο του τις κρύες πηγές “. Το Bestas Köyü είναι αρκετά ταραγμένο μέχρι το ηλιοβασίλεμα, αλλά το βράδυ ξαπλώνετε εκεί πολύ ήσυχα και ειδυλλιακά. Σας προτείνουμε μια πεζοπορία στην ξηρά το πρωί στο εγκαταλελειμμένο χωριό Kayaköy, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, το οποίο κάποτε λεγόταν Λιβήσι και μπορεί να βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας ελληνικής πόλης της Καρμυλίσου. Το Livissi-Karaköy κατοικήθηκε από περίπου 2000 Έλληνες μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923.

Για την είσοδο στην Τουρκία απαιτείται έγκυρο διαβατήριο ή ταυτότητα. Ο πλοίαρχος πρέπει να έχει επίσημη άδεια οδήγησης για σκάφη με παράκτια πλοήγηση. Κατά την ανάληψη του σκάφους, ο διαχειριστής βάσης παραδίδει το ημερολόγιο διαμετακόμισης. Αυτή είναι η επίσημη άδεια για ιστιοπλοΐα στην τουρκική ακτή. Το έγγραφο πρέπει να παρουσιάζεται κατόπιν αιτήματος. Σημαντικό: Από τις 10 Απριλίου 2014, ταξιδιώτες από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αποκτήσουν βίζα μόνο μέσω διαδικασίας e-Visa .
Η Condor προσφέρει πτήσεις προς Νταλαμάν τα Σάββατα (μερικές φορές τη Δευτέρα) από όλα τα μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια. Η TUIfly προσφέρει πτήσεις προς Νταλαμάν κάθε Παρασκευή. Η Turkish Airlines έχει καθημερινές συνδέσεις μέσω Κωνσταντινούπολης. Η Pegasus Airlines προσφέρει πτήσεις από ορισμένα αεροδρόμια μέσω της Κωνσταντινούπολης-Sabiha Gokcen.
Προτείνονται εκδρομές στην ακτή στα αρχαία αξιοθέατα της περιοχής. Επιπλέον, ένα βράδυ στο My Marina στο Ekincik για ένα εξαιρετικό δείπνο με πανοραμική θέα στο Marina Restaurant είναι κάτι πολύ ξεχωριστό.

Νότια ακτή: Ειδυλλιακοί κόλποι και όμορφες παραλίες

Το τμήμα της ακτής της Μικράς Ασίας από το Fethiye έως το Finike διαθέτει όμορφους κόλπους για αγκυροβόλιο, καθώς και βράχους και πολλές όμορφες παραλίες για στάση κολύμβησης. Οι υπεράκτιες νησίδες είναι ως επί το πλείστον ακατοίκητες. Αυτή η περιοχή στη νοτιοδυτική Τουρκία είναι η αρχαία Λυκία, η οποία αναφέρεται ήδη στην επική “Ιλιάδα” του Ομήρου. Μετά από περιόδους ανεξαρτησίας, συνεργασίας με την Περσική Αυτοκρατορία και υπό τον Μέγα Αλέξανδρο, η Λυκία εξελληνίστηκε, αργότερα μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τότε της Ανατολικής Ρωμαϊκής ή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι πέτρινοι τάφοι και οι πέτρινοι σαρκοφάγοι στη Λυκία υποδηλώνουν έναν προϊστορικό πολιτισμό.

Τα βουνά πίσω από το Ölüdeniz, καλυμμένα με πλούσια βλάστηση, εκτείνονται νότια προς το Kütü Burun. Στα νότια, κατά μήκος του Yediburunlar, του επτά ακρωτηρίου, το τοπίο γίνεται πιο άγονο και άγριο, ακολουθούμενο από μια πεδιάδα όπου ο ποταμός Esençay ρέει στη θάλασσα. Η αρχαία Ξάνθος, η πρωτεύουσα της Λυκίας, βρισκόταν κάποτε εδώ. Από εδώ, με φόντο τα Όρη του Ταύρου, ένα τοπίο που σχηματίζεται από αμμόλοφους με λευκές αμμώδεις παραλίες εκτείνεται μέχρι το Inceburun. Στους λόφους βόρεια του Inceburun βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού και η πρωτεύουσα της Λυκίας, η Πατάρα, που ακολουθεί την Ξάνθο. Το Kalkan, παλαιότερα καλαμάκι, βρίσκεται στον επόμενο κόλπο. Συνιστάται μια εκδρομή στην ακτή από τα Καλκάν στους αρχαίους χώρους της Ξάνθου και της Πατάρας.

Ανάμεσα στο Kalkan και το Kaş, το αρχαίο Antiphellos, γίνεται πιο ορεινό, υπάρχουν περισσότεροι βράχοι και πολλά νησιά βρίσκονται εκτός ακτής. Απέναντι από το Kaş είναι το μικρό ελληνικό νησί της Μεγίστης, όπως το ονόμασαν οι δωρικοί Έλληνες της αρχαιότητας, καθώς και οι δύο μικρές αδερφές τους Ρο και Στρογγύλη. Η Μεγίστη, η οποία μπορεί να ανατρέξει σε μια γεμάτη ιστορία κατακτήσεις από διάφορες δυνάμεις, ονομάζεται κυρίως Καστελόριζο σήμερα. Συνιστάται μια παράκαμψη σε αυτό το νησάκι με περίπου 500 κατοίκους σήμερα. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εναλλάσσοντας αγγλικοί και ιταλικοί στόλοι διατήρησαν μια βάση στο Καστελόριζο.

Η μικρή, γραφική πόλη Kaş υπήρξε ανέκαθεν δημοφιλής προορισμός για Τούρκους τουρίστες. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για ιστιοφόρους παραθεριστές είτε να αγκυροβολούν απευθείας στο λιμάνι είτε στη μαρίνα στον κόλπο πίσω από την ακτή που εκτείνεται στη Μεσόγειο. Μεταξύ Kaş και Finike, η ακτή με τις οροσειρές της εκτείνεται σε ανατολική-βορειοανατολική κατεύθυνση. Μία από τις αγαπημένες στάσεις για τους παραθεριστές σκαφών είναι η μαρίνα Kekova κοντά στο Kaleüçağız σε έναν μικρό, πολύ καλά προστατευμένο κόλπο στα μισά μεταξύ Kaş και Finike.

Μετά το ακρωτήριο Gelidonya, η ακτή εκτείνεται σαφώς προς βορειο-ανατολική κατεύθυνση έως ότου ο Kemer χαρακτηρίζεται από απότομους βράχους, παράκτια νησιά, δάση και όμορφες παραλίες που σας προσκαλούν να σταματήσετε για μια βουτιά. Στο βάθος, τα βουνά του Ταύρου κυριαρχούν στο φόντο. Στη συνέχεια φτάνετε στην Αττάλεια, την αρχαία Αττάλεια, που ιδρύθηκε από τον Άτταλο Β ‘, βασιλιά της Περγάμου. Το λιμάνι αυτής της ζωντανής πόλης είναι πολύ γραφικό, αλλά συχνά αρκετά γεμάτο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ανατολικά της Αττάλειας έως την Αλάνια, ένα μέρος που μπορεί επίσης να ανατρέξει σε μια ιστορία χιλιάδων ετών, είναι οι υπέροχες, λευκές αμμουδιές των ακτών της Κιλικίας, η λεγόμενη τουρκική Ριβιέρα. Δεν υπάρχουν προστατευμένα αγκυροβόλια εδώ.