Νησιά Πράσινου Ακρωτηρίου: Ήλιος, Άνεμος και Θάλασσα

Το Πράσινο Ακρωτήρι αποτελείται από 15 νησιά που βρίσκονται αρκετά μακριά στον Ατλαντικό, απέναντι από τις ακτές της Σενεγάλης και της Μαυριτανίας. Το όνομα των νησιών υποδηλώνει ότι είναι πράσινα νησιά, επειδή το verde σημαίνει πράσινο. Ίσως ήταν πράσινα όταν οι Πορτογάλοι ναυτικοί τα ανακάλυψαν το 1456.

Στη πραγματικότητα δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό στο Πράσινο Ακρωτήριο, υπάρχουν μόνο λίγα εύφορα εδάφη, πολύς άνεμος και ακόμη περισσότερος ήλιος.

Τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου χωρίζονται σε δύο ομάδες ανάλογα με την τοποθεσία τους: Το Barlavento είναι τα νησιά που είναι «στον άνεμο» και το Sotavento είναι αυτά που είναι «κάτω από τον άνεμο». Τα βόρεια, βροχερότερα νησιά ονομάζονται São Nicolau, São Vicente και Santo Antão και επομένως ονομάζονται επίσης «γεωργικά νησιά». Οι καταπράσινες κοιλάδες στο Santo Antão βρίσκονται σε αντίθεση με τα άγονα τοπία στα πιο νότια νησιά.

Το αλάτι και η άμμος είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Maio και του Sal, των νησιών στο κέντρο του αρχιπελάγους, ενώ το Brava είναι ένας παράδεισος για λουλούδια. Μόνο λίγοι άνθρωποι ζουν εδώ, σε μικρές πόλεις. Η Σάντα Λουκία, το Μπράνκο, το Ράζο Μπαρλαβέντο και το αρχιπέλαγος Ilhéus Secos Sotavento είναι ακατοίκητα.

Το Σαντιάγο είναι το μεγαλύτερο νησί στο Πράσινο Ακρωτήριο. Σε αυτό βρίσκεται η πρωτεύουσα, η Πράια. Το νησί γνώρισε τις πλουσιότερες στιγμές του ως σημείο μεταφόρτωσης για σκλάβους στο δρόμο προς την Αμερική. Το τέλος του δουλεμπορίου σήμαινε και το τέλος του πλούτου.

Το Boa Vista, με όμορφη θέα στα Αγγλικά, είναι το ανατολικότερο νησί και επωφελήθηκε κυρίως από το εμπόριο αλατιού από τα ταψιά που υπάρχουν εκεί. Χαρακτηριστικό του Boa Vista είναι οι αμμόλοφοι. Τα άλλα νησιά αναπτύχθηκαν από τα αμέτρητα πλοία που ναυάγησαν εκεί. Ο λόγος για αυτό λέγεται ότι ήταν ανακριβείς θαλάσσιοι χάρτες και μια φυσική διαταραχή του μαγνητικού πεδίου.

Οι φήμες λένε ότι τα παλαιότερα χρόνια τα βράδια, οι ντόπιοι έδεναν φανάρια στις ουρές των γαϊδουριών τους και στη συνέχεια τα οδήγησαν πάνω-κάτω στην παραλία.  Τα πλοία που παραπλανήθηκαν λεηλατήθηκαν.

Το νησί Fogo, στα Αγγλικά, είναι το σπίτι του ηφαιστείου Pico de Fogo, ύψους 2.829 μέτρων. Η τελευταία έκρηξή του ήταν το 1995, η 29η έκρηξη από τα μέσα του 16ου αιώνα. Το Fogo χρησίμευσε ως νησί εξορίας κατά την αποικιακή περίοδο. Το Chã das Caldeiras στους πρόποδες του ηφαιστείου αξίζει μια επίσκεψη. Τα τελευταία αρχοντικά από την αποικιακή εποχή βρίσκονται στο São Filipe στη δυτική ακτή του νησιού. Οι λευκοί ζούσαν στον πρώτο όροφο εκείνη την εποχή, οι μιγάδες ζούσαν στο ισόγειο, δηλαδή τα παιδιά φτιαγμένα με μαύρους και οι μαύροι σκλάβοι στο υπόγειο.

Ο δεύτερος ωραιότερος κόλπος στον κόσμο βρίσκεται στο Σάο Βισέντε, υποτίθεται ότι είναι μετά το Ρίο ντε Τζανέιρο. Το δεύτερο καλύτερο καρναβάλι στον κόσμο γιορτάζεται στη μικρή πόλη Mindelo κάθε Φεβρουάριο, μετά το Ρίο ντε Τζανέιρο. Θα παραλάβετε το ναυλωμένο σκάφος σας στο Mindelo.

Οι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται σήμερα από την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο κύριος προορισμός είναι το νησί Sal, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της νησιωτικής δημοκρατίας. Στο Sal υπάρχουν μίλια παραλιών, ειδικά από το Νοέμβριο έως τον Ιούνιο, ιδιαίτερα ελκυστικές για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, τους δυνατούς ανέμους και τα υψηλά κύματα.

Πράσινο Ακρωτήριο

Ιδιότητες εδάφους

Στην περιοχή ναύλωσης σκαφών των Νήσων του Πράσινου Ακρωτηρίου μπορείτε να πλεύσετε όλο το χρόνο, με τον καλύτερο χρόνο πλεύσης από Νοέμβριο έως Μάιο. Τα νησιά βρίσκονται μεταξύ 302 και 443 ναυτικών μιλίων από τη δυτική ακτή της Αφρικής και μεταξύ 14° και 18° βόρειου γεωγραφικού πλάτους και επομένως βρίσκονται στην περιοχή επιρροής του βορειοανατολικού άνεμου όλο το χρόνο. Η μέση ταχύτητα ανέμου είναι 20 κόμβοι από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο και 10 κόμβοι από το Μάη έως τον Νοέμβριο. Μπορεί να υπάρχουν ισχυροί άνεμοι και θυελλώδεις διόδους μεταξύ των δίοδων των νησιών. Η μέση θερμοκρασία είναι 19°C τη νύχτα τον Ιανουάριο και 29°C κατά τη διάρκεια της ημέρας τον Σεπτέμβριο. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ 21 και 27°C. Η υγρασία είναι στο 60%. Ο ήλιος λάμπει 360 ημέρες το χρόνο, από 6 έως 10 ώρες την ημέρα.
Το Πράσινο Ακρωτήρι είναι μια αρκετά δύσκολη περιοχή ναύλωσης σκαφών αναψυχής, με δυνατότητα εκδρομών με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας μεταξύ των νησιών. Ανάλογα με το ταξίδι, μπορεί να χρειαστούν νυχτερινά ταξίδια και / ή διασταυρούμενες διαδρομές.
Το Πράσινο Ακρωτήριο είναι μια αρκετά δύσκολη περιοχή ναύλωσης σκαφών αναψυχής, με δυνατότητα εκδρομών διαφορετικών βαθμών δυσκολίας μεταξύ των νησιών. Ανάλογα με το ταξίδι, μπορεί να χρειαστούν νυχτερινά ταξίδια και / ή διασταυρούμενες διαδρομές.
Στο Mindelo on São Vicente υπάρχει μια σύγχρονη μαρίνα με 150 θέσεις, αλλά τις περισσότερες φορές είναι πιασμένες. Το Πράσινο Ακρωτήριο δεν είναι το κατάλληλο μέρος για λάτρεις του φαγητού. Το νερό είναι ένας λιγοστός πόρος. Τα σούπερ μάρκετ στο Mindelo και το Praia είναι καλά εξοπλισμένα, μερικές φορές σε υψηλές τιμές. Το ντίζελ διατίθεται μόνο σε δοχεία.
Η Cabo Verde Airlines πετά από Μόναχο προς Σαλ. Η Condor προσφέρει πτήσεις από Φρανκφούρτη προς Σαλ. Η Air Portugal πετά από Φρανκφούρτη μέσω Λισαβόνας προς Σαλ. Από το Σαλ υπάρχουν πτήσεις με ανταπόκριση προς Σάο Βισέντε. Υπάρχει υποχρέωση θεώρησης, που εκδίδεται από τα επίτιμα προξενεία ή την πρεσβεία.
Το νερό είναι λιγοστό, τα τοπία είναι άγονα.