Πορτογαλία: Μεσογειακό κλίμα στον Ατλαντικό

Μια ιστορική περιοχή ναύλωσης σκαφών σας περιμένει στην Πορτογαλία. Ήταν από αυτό το μέρος που οι εξερευνητές έβγαιναν στη θάλασσα με τα καραβέλια που είχαν φτιαχτεί εκείνη την εποχή. Με την οικονομική υποστήριξη του Heinrich Του Πλοηγού, μετέτρεψαν αυτή τη μικρή χώρα στο νοτιοδυτικό άκρο της Ευρώπης σε αποικιακή δύναμη. Η Μαδέρα ανακαλύφθηκε το 1419, οκτώ χρόνια αργότερα οι Αζόρες και το 1433 η κυριαρχία επί των Καναρίων Νήσων επιτεύχθηκε μέσω διπλωματικών καναλιών. Οι γνώσεις στη ναυσιπλοΐα, τη χαρτογραφία και τη ναυπηγική βιομηχανία, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των πολλών ταξιδιών κατά μήκος της δυτικής ακτής της Αφρικής, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για την μεταγενέστερη περιήγηση στην Αφρική και την ανάπτυξη της θαλάσσιας διαδρομής προς την Ινδία. Ο Heinrich ο Πλοηγός είχε θέσει στον εαυτό του ως στόχο για την Πορτογαλία να πετύχει υπεροχή για τους Άραβες στο εμπόριο σκλάβων, χρυσού, πιπεριού και ελεφαντόδοντου και να περιορίσει τη διάδοση του Ισλάμ.

Σήμερα η Πορτογαλία προσφέρει σε επαγγελματίες και μη θαλασσοπόρους μια ποικιλία συνθηκών ιστιοπλοΐας με ελαφρούς ανέμους έως και καταιγίδες. Διεθνείς ιστιοπλοϊκές regattas πραγματοποιούνται σε ορισμένες περιοχές. Η πορτογαλική δυτική ακτή με τους βράχους, τους αμμόλοφους και τις παραλίες της είναι ένας παράδεισος για όλα τα θαλάσσια σπορ. Οι δύτες θα νιώσουν σαν στο σπίτι τους στον πολύχρωμο και πλούσιο σε ψάρια υποβρύχιο κόσμο της Πορτογαλίας. Εδώ βρίσκεται το Σίνες, η γενέτειρα του Vasco da Gamas, με τη σύγχρονη μαρίνα του, και το Cascais, όπου υπάρχει και μια μεγάλη μαρίνα.

Το Algarve είναι μια δημοφιλής περιοχή ναύλωσης γιοτ που προσφέρει στους επισκέπτες επιβλητικούς βράχους, ερημικά νησιά, μικρά ψαροχώρια και όμορφες αμμώδεις παραλίες. Αξίζει να εξερευνήσετε Το εσωτερικό της χώρας με τα γραφικά ορεινά χωριά, τις πόλεις και τις παλιές παραδόσεις που ανάγονται στην αραβική εποχή της Πορτογαλίας. Θα βρείτε πολλές σύγχρονες ανέσεις, όπως σπα, γήπεδα γκολφ και εξαιρετικά εστιατόρια.

Η Λισαβόνα είναι ένα χωνευτήρι πολλών πολιτισμών που ενώθηκαν εδώ, ειδικά κατά την αποικιακή εποχή. Τα υπέροχα κτίρια από αυτήν την εποχή υποδηλώνουν ότι η Πορτογαλία ήταν κάποτε παγκόσμια δύναμη. Το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης αλλά και το Μπελέμ με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς ή το Parque das Nações κάνουν τη Λισαβόνα έναν προορισμό που αξίζει να δείτε για μια εκδρομή στην ακτή.

Τροπικό κλίμα με ζεστούς χειμώνες και ζεστά υγρά καλοκαίρια. Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, ο βορειοανατολικός μουσώνας φυσάει ιδανικά για ιστιοπλοΐα με δύναμη 2 έως 5 μποφόρ σε συνδιασμό με ξηρές, ηλιόλουστες θερμοκρασίες περίπου 30°C. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο ο νοτιοδυτικός μουσώνας φυσάει με ένταση 2 έως 6 μποφόρ. Φέρνει πολλές βροχές, ειδικά τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που συχνά διαρκεί μέρες και μερικές φορές πέφτει σε δυνατούς ανέμους και ριπές ανέμου έως και 50 κόμβων, που μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες. Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.
Συχνά είναι δύσκολο να δει κανείς τους υφάλους κοντά στα αγκυροβόλια, αλλιώς είναι μια εύκολη έως μέτρια περιοχή ναύλωσης γιοτ.
Σε καλές συνθήκες, η πλοήγηση είναι απολύτως επαρκής, αν και υποστηρίζεται από GPS, απαιτείται καθαρός υπολογισμός εάν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Οι αγκυρώσεις πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια καταιγίδων, καθώς οι υφιστάμενοι ύφαλοι είναι δύσκολο να φανούν λόγω του ασαφούς νερού. Η περιοχή ναύλωσης σκαφών είναι μέτρια φωτισμένη. Θα πρέπει να έχετε αγκυροβοληθεί έως τις 5 μ.μ. το αργότερο και να μην βασίζεστε στο GPS για να το προσεγγίσετε, καθώς οι θέσεις του διαφέρουν συχνά από εκείνες του χάρτη. Παλιρροιακό εύρος περίπου 3 μέτρα με ρεύμα 2 κόμβων και υψηλή παλίρροια προς τα βόρεια, ρεύμα άμπωτης προς τα νότια, και το ρεύμα μεταξύ των νησιών μπορεί να είναι ισχυρότερο και η κατεύθυνσή του μπορεί να προσαρμοστεί στην πορεία της ακτής.
Υπάρχουν τρεις μαρίνες στην περιοχή ναύλωσης σκαφών του Langkawi: το Royal Langkawi Yacht Club, η μαρίνα Rebak και το λιμάνι Telaga. Κατά τη διάρκεια του νοτιοδυτικού μουσώνα, τα αγκυροβόλια στη δυτική ακτή είναι απροστάτευτα και μη ασφαλή. Οι Ko Kradan, Ko Talibong, Ko Petra, Butang Group με τους Ko Butang και Ko Lipi και στο Ko Taru Tao με τους Ao Pante, Ao Son, Ban Ao Makham και Hole in the Wall στο Lankawi είναι μερικά από τα πολλά όμορφα αγκυροβόλια της περιοχής. Υπάρχουν λίγα εστιατόρια στο νότιο τμήμα του Λανγκάουι, επομένως θα πρέπει να έχετε προβλέψει από πριν. Στους περισσότερους από τους υπόλοιπους κόλπους υπάρχουν αρκετά εστιατόρια με νόστιμες και φθηνές επιλογές πιάτων με ψάρι και θαλασσινά. Για ταξίδια στον νησιωτικό κόσμο της Ταϊλάνδης, θα πρέπει να υπάρχουν προμήθειες για όλη τη διάρκεια, καθώς είναι ένα φυσικό πάρκο με λίγες επιλογές εστίασης. Κατά τη διάρκεια του νοτιοδυτικού μουσώνα, τα περισσότερα γεύματα παρέχονται στο πλοίο.
Εφάπαξ κόστος κατά την εκκαθάριση στην Ταϊλάνδη από τη βάση SUNSAIL-Langkawi: 180 RM ανά άτομο για διαμονή 1 έως 5 ημερών συν 300 RM ανά σκάφος. Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνουν όλα τα κόστη που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τον εκτελωνισμό και την λιμενική αρχή. Ο φόρος ταξιδιού στο Εθνικό Πάρκο της Νότιας Ταϊλάνδης είναι 400 BHT ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Σημείωση: Απαγορεύεται αυστηρά η κατοχή ναρκωτικών και όπλων.