Μαλαισία: Νησιά και Θρύλοι

Η περιοχή ναύλωσης σκαφών του αρχιπελάγους του Λανγκάουι με τα 99 νησιά της ξεχωρίζει για τους αμέτρητους κόλπους και τις λιμνοθάλασσες που ικανοποιούν το όνειρο κάθε λάτρη των θαλάσσιων σπορ. Μοναχικές παραλίες, γραφικές λίμνες και σπήλαια, καθώς και μια πλούσια χλωρίδα και πανίδα συμπληρώνουν μια υπέροχη εμπειρία ιστιοπλοΐας σε αυτό το μέρος της Μαλαισίας.

Η πρωτεύουσα του αρχιπελάγους Langkawi ονομάζεται Kuah, που σημαίνει κυριολεκτικά “σάλτσα”. Η ασυνήθιστη ονομασία προέρχεται από έναν μύθο: Η πριγκίπισσα Mahsuri απέρριψε έναν αγωγό, το οποίο οδήγησε σε ένα επιχείρημα μεταξύ των δύο οικογενειών. Σκεύη κουζίνας έσπασαν και η σάλτσα που χύθηκε έδωσε το όνομα στο μέρος. Στο Telaga Air Hangat, δημιουργήθηκε μια καυτή πηγή από βρασμένο νερό. Οι αρχηγοί των οικογενειών μετατράπηκαν στις δύο βουνοκορφές του Λανγκάουι ως τιμωρία και η πριγκίπισσα Μαχσούρι καταδικάστηκε σε θάνατο για φερόμενη μοιχεία. Πριν από αυτό, κατάραστηκε το νησί σε επτά γενεές ξηρασίας και φτώχειας. Όταν εκτελέστηκε, έρεε άσπρο αίμα, σημάδι της αθωότητας της.

Σήμερα το Λανγκάουι δεν είναι μόνο προσβάσιμο με αεροπλάνο, αλλά και συνδέεται με ακτοπλοϊκές υπηρεσίες με την Κουάλα Περλί και την Κουάλα Kedah, καθώς και με το Satun στην Ταϊλάνδη.

Ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης στην περιοχή ναύλωσης σκαφών του αρχιπελάγους του Λανγκάουι έχει στη διάθεσή του όχι μόνο θαλάσσια σπορ, γήπεδα τένις και γκολφ, αλλά και πεζοπορίες στη ζούγκλα και εξερευνήσεις στο εσωτερικό του νησιού.

Από το Royal Langkawi Yacht Club, προτείνουμε παράκαμψη στα νησιά της νότιας Ταϊλάνδης – στο Tarutao και στα κρυστάλλινα νερά των νησιών Butang.

Λανγκάουι και Νήσος Τιόμαν

Ιδιότητες Εδάφους

Τροπικό κλίμα με ζεστούς χειμώνες και ζεστά υγρά καλοκαίρια. Από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με ξηρές, ηλιόλουστες θερμοκρασίες περίπου 30 °C, ο βορειοανατολικός μουσώνας φυσάει ιδανικά για ιστιοπλοΐα με δύναμη 2 έως 5 μποφόρ. Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο ο νοτιοδυτικός μουσώνας φυσάει με 2 έως 6 μποφόρ. Φέρνει πολλές βροχές, ειδικά τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που συχνά διαρκεί για μέρες και μερικές φορές πέφτει σε δυνατούς ανέμους και ριπές ανέμου έως και 50 κόμβων, που μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες. Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

Συχνά είναι δύσκολο να δείτε τους υφάλους κοντά στα αγκυροβόλια, αλλιώς είναι μια εύκολη έως μέτριας δυσκολίας περιοχή ναύλωσης γιοτ.

Σε καλές συνθήκες, η πλοήγηση είναι απολύτως επαρκής. Αν και υποστηρίζεται από GPS, απαιτείται καθαρός υπολογισμός εάν η ορατότητα είναι περιορισμένη. Οι αγκυρώσεις πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια καταιγίδων, καθώς οι υφιστάμενοι ύφαλοι είναι δύσκολο να φανούν λόγω του αναταραγμένου νερού. Η περιοχή ναύλωσης σκαφώνείναι μέτρια φωτισμένη. Θα πρέπει να έχετε αγκυροβολήσει έως τις 5 μ.μ. το αργότερο και να μην βασίζεστε στο GPS για να προσεγγίσετε, καθώς οι θέσεις διαφέρουν συχνά από εκείνες του χάρτη. Παλιρροιακό εύρος περίπου 3 μέτρα με ρεύμα 2 κόμβων και παλιρροιακό ρεύμα προς το βορρά, ρεύμα άμπωτης προς το νότο, όπου το ρεύμα μεταξύ των νησιών μπορεί να είναι ισχυρότερο και η κατεύθυνση του μπορεί να προσαρμοστεί στην πορεία της ακτής.

Υπάρχουν τρεις μαρίνες στην περιοχή ναύλωσης σκαφών του Langkawi: η Royal Langkawi Yacht Club, η μαρίνα Rebak και το λιμάνι Telaga. Κατά τη διάρκεια του νοτιοδυτικού μουσώνα, τα αγκυροβόλια στη δυτική ακτή δεν προστατεύονται και δεν είναι ασφαλή. Τα Ko Kradan, Ko Talibong, Ko Petra, Butang Group με τους Ko Butang και Ko Lipi και στο Ko Taru Tao με τους Ao Pante, Ao Son, Ban Ao Makham και Hole in the Wall στο Lankawi είναι μερικά από τα πολλά όμορφα αγκυροβόλια της περιοχής. Υπάρχουν λίγα εστιατόρια στο νότιο τμήμα του Λανγκάουι, επομένως θα πρέπει να γίνουν προβλέψεις για τις προμήθειες του σκάφους. Στους περισσότερους από τους υπόλοιπους κόλπους υπάρχουν αρκετά εστιατόρια με νόστιμες και φθηνές επιλογές πιάτων με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά. Για ταξίδια στον νησιωτικό κόσμο της Ταϊλάνδης, θα πρέπει να υπάρχουν προμήθειες καθόλη τη διάρκεια, καθώς είναι ένα φυσικό πάρκο με λίγες επιλογές εστίασης. Κατά τη διάρκεια του νοτιοδυτικού μουσώνα, τα περισσότερα γεύματα παρέχονται επί του σκάφους.
Εφάπαξ κόστος κατά την είσοδο στην Ταϊλάνδη από τη βάση SUNSAIL-Langkawi: 180 RM ανά άτομο για διαμονή 1 έως 5 ημερών συν 300 RM ανά σκάφος. Αυτά τα έξοδα περιλαμβάνουν όλες τις διατάξεις που σχετίζονται με τη μετανάστευση, τον εκτελωνισμό και την λιμενική αρχή. Ο φόρος κρουαζιέρας στο Εθνικό Πάρκο της Νότιας Ταϊλάνδης είναι 400 BHT ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Σημείωση: Απαγορεύεται αυστηρά η κατοχή ναρκωτικών και όπλων.