Μάλτα: Στη διέλευση των πολιτισμών

Η μικρή νησιωτική δημοκρατία της Μάλτας είναι μια ιστορική περιοχή ναύλωσης γιοτ στη Μεσόγειο μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας. Αυτή η στρατηγικά σημαντική τοποθεσία μεταξύ των ηπείρων και μεταξύ της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου, αυτό το αρχιπέλαγος, που αποτελείται από τα άγονα, άνυδρα νησιά της Μάλτας, Gozo, Comino, Cominotto και Filfla, οφείλει τη ζωντανή ιστορία της τα τελευταία 3000 χρόνια: Φοίνικες, Καρχηδόνες, Ρωμαίοι, Βάνδαλοι, Οστρογότθοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Νορμανδοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Ισπανικοί ευγενείς οικογένειες, ο Γιοχάντερ, οι Γάλλοι υπό τον Ναπολέοντα και μέχρι την ανεξαρτησία το 1964 οι Βρετανοί κυβέρνησαν το νησί. Ο Απόστολος Παύλος ναυάγησε στη Μάλτα το 60 μ.Χ. και μετέτρεψε τμήματα του πληθυσμού σε χριστιανούς.

Στη Μάλτα, ωστόσο, οι προηγμένοι πολιτισμοί έχτισαν ναούς πολύ πριν τους Φοίνικες. Οι μεγαλιθικοί ναοί antigantija χρονολογούνται από το 3600 π.Χ. έως το 3200 π.Χ., το υπογείο σκαλισμένο βαθιά μέσα στο βράχο του Ħal-Saflieni με τους τάφους του από το 3800 έως το 2500 π.Χ.

Στο παρελθόν, υπήρξαν επανειλημμένες επιθέσεις πειρατών και ιδιωτών στη Μάλτα. Η επιτυχής άμυνα ενάντια στις επιθέσεις των Οθωμανών υπό τον Μέγα Σουλεϊμάν είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική επιτυχία μέχρι στιγμής στη μακρά ιστορία της Μάλτας. Στη σύγχρονη εποχή, η Μάλτα εκτέθηκε σε γερμανικές και ιταλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ως σημαντική βρετανική στρατιωτική βάση για τις αποστολές στη Βόρεια Αφρική. Η Μάλτα είναι μέλος της ΕΕ από το 2004 και το ευρώ εισήχθη ως το επίσημο νόμισμα το 2008. Σήμερα η Μάλτα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες. Λόγω της θέσης της μεταξύ Τυνησίας και Ιταλίας, η Μάλτα είναι επίσης το πρώτο σημείο επαφής για μετανάστες που ταξιδεύουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Ακτή της Μάλτας

Ιδιότητες Εδάφους

Το mistral έρχεται από τα βορειοδυτικά της Μάλτας υπό κανονικές συνθήκες, αλλά μερικές φορές στρέφεται προς τα βόρεια ή τα βορειοανατολικά. Η αιολική δύναμη είναι τότε 4 έως 5 Μποφόρ και μπορεί να εμφανιστούν ριπές ανέμου κοντά στο έδαφος. Το σιρόκο εμφανίζεται την άνοιξη και το φθινόπωρο, το οποίο μπορεί να μειώσει την ορατότητα λόγω της άμμου και της σκόνης που μεταφέρονται από τη Σαχάρα. Αργότερα το χειμώνα, το Gregale φυσάει από τα βορειοανατολικά, συχνά για έως και τρεις συνεχόμενες ημέρες, με ισχύ 9 έως 10 Beaufort, δημιουργώντας ένα εφέ jet μεταξύ της Μάλτας και του Gozo. Στο δρόμο από τη Μάλτα προς τη Σικελία το καλοκαίρι μπορείτε να περιμένετε έναν εξασθενημένο άνεμο, ο οποίος αυξάνεται ξανά λίγο πριν φτάσετε στη Σικελία. Την άνοιξη και το φθινόπωρο οι επικρατούντες άνεμοι προέρχονται από νότια ή νοτιοανατολικά. Στο στενό μεταξύ Μάλτας και Σικελίας, ένα ρεύμα ρέει ανατολικά έναν από τουλάχιστον κόμβο. Αυτό το ρεύμα πέφτει εντελώς όταν ο άνεμος είναι ανατολικά.
Είναι μια μέτριας δυσκολίας περιοχή ιστιοπλοΐας. Υπάρχουν μόνο λίγα προστατευόμενα λιμάνια και όρμοι. Ο βραχώδης πυθμένας καθιστά δύσκολη την αγκύρωση. Στην ανατολική ακτή της Μάλτας υπάρχουν μερικές φορές δίχτυα με ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας που εκτείνονται για μίλια. Μπροστά στον κόλπο του Αγίου Παύλου υπάρχουν δίχτυα ψαρέματος που φέρουν σημαδούρες προς τη θάλασσα. Διαφορετικά, τα νερά γύρω από τη Μάλτα και το Gozo είναι καλά ανυψωμένα και φωτισμένα. Τα ρηχά νερά κάνουν τη ναυσιπλοΐα δύσκολη στον κόλπο Marsaxlokk στη νοτιοανατολική Μάλτα.

Το Grand Harbour στη Μάλτα με τα επιβλητικά τείχη της Βαλέτα στη βόρεια πλευρά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά λιμάνια της Μεσογείου. Άλλα λιμάνια είναι το λιμάνι Marsamxett, η μαρίνα Msida και η Marsaskala. Στη δυτική ακτή της Μάλτας υπάρχουν πολλά ελκυστικά αγκυροβόλια, όπως τα Paradise Bay, Anchor Bay, Golden Bay και Ġnejna Bay. Μερικοί από αυτούς τους κόλπους είναι ανοιχτοί στα βορειοδυτικά και επομένως εκτίθενται στο mistral το καλοκαίρι. Ένα δημοφιλές, πολύ καλά προστατευμένο αγκυροβόλιο είναι το St. Paul’s Bay. Στο μικρό νησί Comino υπάρχουν τρεις ακόμη προστατευόμενοι κόλποι με το Blue Lagoon, το San Niklaw Bay και το Santa Marija Bay. Το λιμάνι του Gozo είναι η Μαρίνα Mġarr. Ο κόλπος του Mġarr ix-Xini στα δυτικά του είναι ένα εντυπωσιακό αγκυροβόλιο. Απαιτείται μια αυστηρή γραμμή, καθώς δεν υπάρχει χώρος για κολύμπι. Να είστε προσεκτικοί όταν μπαίνετε στον κόλπο Xlendi, επειδή υπάρχουν κοπάδια. Ένα άλλο αγκυροβόλιο για επίσκεψη στο Gozo είναι ο κόλπος Dwejra. Το υπεράκτιο νησί il-Ġebla tal-Ġeneral, επίσης γνωστό ως Fungus Rock, προστατεύει τον κόλπο Dwejra από την ανοιχτή θάλασσα. Οι κόλποι Marsalforn και Ramla Bay σπάνια δεν έχουν φουσκοθαλασσιά κατά τους θερινούς μήνες. Θα πρέπει να αποφύγετε την οδήγηση μέσω της γνωστής αψίδας βράχων “Azure Window” στο Gozo.

Η Air Malta και η Lufthansa προσφέρουν πτήσεις από διάφορα μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια (μερικές με γεύμα) προς Μάλτα.
Δεδομένου ότι ο άνεμος και ο καιρός είναι ασυνεπείς, η διαδρομή πλεύσης πρέπει να επαναπροσδιορίζεται κάθε μέρα.

Μια εκδρομή στην ακτή προς τους ναούς antigantija και το υπογείο του Ħal-Saflieni.