Κύπρος: Το σπίτι της Αφροδίτης

Η Κύπρος είναι το σπίτι της ελληνικής θεάς της αγάπης Αφροδίτη. Το ελληνικό όνομα Κύπρος (Κύπρος) προέρχεται από την αφθονία χαλκού του νησιού. Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο και πιο δασώδες νησί της Μεσογείου. Η Κύπρος θεωρήθηκε ήδη πολύ εύφορη στα αρχαία χρόνια. Το νησί φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ειδικά στα βουνά του Τροόδους στα νότια και στην περιοχή του Πενταδάκτυλου στο βόρειο τμήμα. Η Κύπρος θεωρήθηκε ήδη πολύ εύφορη στα αρχαία χρόνια. Ο υποβρύχιος κόσμος, σε αυτήν την περιοχή ναύλωσης γιοτ, με τις θαλάσσιες χελώνες, τα πολλά είδη ψαριών, τα κοράλλια και τις ανεμώνες θαλάσσης είναι ένας παράδεισος για τους δύτες. Ανάμεσα στους δύτες είναι το λεγόμενο αμφιθέατρο στη δυτική ακτή της Κύπρου και τα συντρίμμια ενός βρετανικού όπλου που βυθίστηκε σε μια καταιγίδα στον κόλπο της Λάρνακας το 1947, η «Ζενόβια» βυθίστηκε το 1980 και το φορτίο της, ένα ελικόπτερο βρετανικού στρατού που έπεσε στο 1996 στα νότια παράλια κοντά στη Λάρνακα και ένα παλιό εμπορικό πλοίο δημοφιλές στο Ακρωτήρι στα ανατολικά παράλια.

Γραφικές αμμώδεις παραλίες ευθυγραμμίζουν το σπίτι της Αφροδίτης, που κάποτε ανέβηκε από τα κύματα της Μεσογείου. Προσφέρονται θαλάσσια σπορ όλων των ειδών, καθώς και πτήσεις για αξιοθέατα με ελικόπτερο, αλλά και ποδηλασία, ιππασία, αγροτουρισμός, πεζοπορία, ορειβασία όπως επίσηςχειμερινά σπορ στα βουνά του Τροόδους. Οικισμοί από τη Νεολιθική Εποχή, αρχαίοι ναοί, ελληνικά και ρωμαϊκά θέατρα, βυζαντινές βασιλικές και μοναστήρια, καθολικές εκκλησίες και μοναστήρια, όπως τα ερείπια της γοτθικής μονής Bellapais στα βουνά πάνω από την Κερύνεια (τουρκική Girne) στα κατεχόμενα βόρεια του νησιού, τα κάστρα και τα φρούρια στους Βυζαντινούς και σταυροφόρους, τα ενετικά τείχη, τα οθωμανικά τζαμιά και τα κτίρια από τη βρετανική αποικιακή εποχή προσφέρουν μια ματιά στην ιστορία της Κύπρου.

Η νησιωτική δημοκρατία στην ανατολική Μεσόγειο ήταν πάντα υπό την επήρεια μεγάλων πολιτισμών: η Κύπρος ήταν μέχρι τον 14ο αιώνα ανεξάρτητη και στη συνέχεια τέθηκε υπό την διοίκηση των Χετταίων για μικρό χρονικό διάστημα. Τότε Έλληνες από τη μυκηναϊκή επικράτεια εγκαταστάθηκαν στο νησί. Αργότερα οι Φοίνικες ίδρυσαν οικισμούς και μέχρι την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανήκε στις μεγάλες αυτοκρατορίες των Ασσυρίων, των Περσών και των Αιγυπτίων. Ακολούθησαν Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Σταυροφόροι και η Βενετία μέχρι την κατάκτηση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1570. Η Κύπρος παραχωρήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, προσαρτημένη από τη Μεγάλη Βρετανία το 1914, έκανε μια αποικία βρετανικής κορώνας το 1925 και το 1960 σε συντονισμό με τις άλλες δύο εγγυητικές δυνάμεις, η Ελλάδα και η Τουρκία παραχώρησαν ανεξαρτησία.
Μετά από απόπειρα πραξικοπήματος Ελλήνων εθνικιστών με την υποστήριξη της δικτατορίας εκείνη την εποχή στην Αθήνα εναντίον του Προέδρου Μακάριου, η Τουρκία κατέλαβε το 37% του εδάφους, το οποίο είναι σημαντικότερο για την οικονομία της Κύπρου. Το 1974 και το 1983 κήρυξε την διεθνώς μη αναγνωρισμένη, λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Οι προσπάθειες επανένωσης παραμένουν ανεπιτυχείς, παρά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ το 2004, η οποία επηρεάζει ολόκληρη την επικράτεια, αλλά χρησιμοποιείται σχεδόν μόνο στο ελεύθερο νότιο τμήμα του νησιού. Η πρωτεύουσα Λευκωσία διαιρείται από το 1974.

Το σημείο εκκίνησης για διακοπές ιστιοπλοΐας στο ελεύθερο τμήμα της δημοκρατίας είναι η Λάρνακα, η Λεμεσός (ενδιάμεση Λεμεσός) και η Πάφος. Αν θέλετε να ταξιδέψετε στα τουρκικά κατεχόμενα βόρεια του νησιού, πρέπει να ξεκινήσετε από την ηπειρωτική Τουρκία.

Νότια ακτή της Κύπρου

Η Κύπρος έχει έντονο μεσογειακό κλίμα. Ο ήλιος εδώ λάμπει σχεδόν όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και είναι ξηρό και ζεστό με ουρανό χωρίς σύννεφα. Ο άνεμος φυσά ελαφρά από νοτιοδυτική κατεύθυνση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και στρίβει δυτικά κατά τη διάρκεια του απογεύματος με δύναμη περίπου 4 Μποφόρ. Οι άνεμοι από τα βόρεια και τα βορειοανατολικά είναι επίσης δυνατοί, ειδικά εκτός εποχής. Ενώ υπάρχει ισχυρός άνεμος από τα ανατολικά ή καταιγίδες από νότια και ανατολικά το χειμώνα, οι νύχτες το καλοκαίρι είναι συχνά ήρεμες. Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από τον Απρίλιο έως το τέλος Οκτωβρίου.

Είναι μια εύκολη έως μετρίου επιπέδου περιοχή ιστιοπλοΐας.

Απαιτείται προσεκτική πλοήγηση καθώς υπάρχουν κοπάδια και ύφαλοι σε όλο το νησί.
Στο ελεύθερο τμήμα της δημοκρατίας υπάρχει η μαρίνα της Λάρνακας στη Λάρνακα, η μαρίνα του Αγίου Ραφαήλ στη Λεμεσό (Λεμεσός), η μαρίνα στην Πάφο στη δυτική ακτή και η μαρίνα στο Λάτσι στον μεγάλο κόλπο της Χρυσοχούς. Στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της δημοκρατίας στη βόρεια ακτή υπάρχει το λιμάνι πορθμείων, το λιμάνι της παλιάς πόλης και η Μαρίνα του Δέλτα στην Κερύνεια (Τουρκική Girne), καθώς και το λιμάνι της πόλης της Αμμόχωστου (Τουρκική Gazimağusa, διεθ. Famagusta) και Karpaz Gate Marina στη βορειοανατολική ακτή. Υπάρχουν επίσης μικρά λιμάνια ψαρέματος γύρω από το νησί.

Οι επισκέπτες της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέπεται να εισέρχονται στη Δημοκρατία μόνο μέσω των νόμιμων τελωνειακών λιμένων, δηλαδή των διεθνών αερολιμένων της Λάρνακας και της Πάφου και των λιμένων της Λάρνακας, της Λεμεσού (Λεμεσός) και Πάφος. Η είσοδος από την Τουρκία είναι προβληματική. Η κλήση και η χρήση λιμένων ή αεροδρομίων στα κατεχόμενα από την Τουρκία βόρεια του νησιού είναι παράνομη. Η κατοχή σφραγίδας εισόδου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του διαβατηρίου μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες κατά την είσοδο στην Ελλάδα αργότερα. Για ένα ταξίδι ιστιοπλοΐας, απαιτούνται τα συνήθη ευρωπαϊκά έγγραφα και έγγραφα: διαβατήρια, λίστα πληρώματος, έγγραφα πλοίου, απόδειξη ασφάλισης. Στην ξηρά, ωστόσο, μπορείτε να κάνετε ημερήσιες εκδρομές στα βόρεια από τη Λευκωσία.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές, Lufthansa, Germanwings και SunExpress προσφέρουν απευθείας πτήσεις από τη Γερμανία προς τα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.
Οι επιπτώσεις της κατοχής του βόρειου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια περιοδεία στην Κύπρο.
Μια εκδρομή στην ακτή στα βουνά του Τροόδους και μια επίσκεψη στην Πράσινη Γραμμή στην πρωτεύουσα Λευκωσία, κατά μήκος της οποίας εκτείνεται η διαίρεση του νησιού.