Κροατία: 1200 νησιά σας περιμένουν

Η Κροατία βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Αδριατικής και έχει μια γεμάτη ιστορία. Από τον 8ο αιώνα οι τεκμηριωμένοι κάτοικοι ήταν οι Ιλλυριοί. Λίγο αργότερα οι Έλληνες ίδρυσαν δύο αποικίες και λίγους αιώνες αργότερα η σημερινή Κροατία έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με τη διαίρεση της αυτοκρατορίας στα τέλη του 4ου αιώνα η Κροατία έγινε μέρος της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και παρέμεινε για αρκετούς αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων διαφορετικοί λαοί πέρασαν ή εγκαταστάθηκαν εκεί – όπως οι πρώτες φυλές της Νότιας Σλαβικής – και κυβέρνησαν πάνω σε αυτήν την περιοχή, τα σύνορα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, κυρίως ως προπύργιο ενάντια στους Οθωμανούς. Οι ταραχές και οι τραγωδίες των δύο παγκόσμιων πολέμων έληξαν στο αιματηρό τέλος στην πρώην Γιουγκοσλαβία το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990. Η σημερινή Κροατία είναι ανεξάρτητη από το 1991 και μέλος της ΕΕ από το 2013.

Οι ακτές της Κροατίας με τα καθαρά, καταγάλανα νερά και περισσότερα από 1200 νησιά και πολλούς υφάλους, κυρίως χωρίς κύματα που αξίζει να αναφερθούν και με χαμηλά ρεύματα, προσφέρουν αμέτρητους γραφικούς κόλπους, καθώς και λιμάνια διαφόρων μεγεθών και μαρίνες που δεν αφήνουν καμία επιθυμία ανεκπλήρωτη. Ο συνδυασμός της μαγευτικής φύσης και της καλής υποδομής καθιστά την Κροατία μία από τις πιο δημοφιλείς περιοχές ναύλωσης γιοτ στη Μεσόγειο. Η ακτή της Κροατίας ήταν ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών την εποχή της Γιουγκοσλαβίας.

Οι διακοπές στην ιστιοπλοΐα στην Κροατία προσφέρουν στον επισκέπτη όχι μόνο μια υπέροχη εμπειρία στη φύση, αλλά και πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα για μια βόλτα στην ακτή.  Πρέπει επίσης να δοκιμάσεται την κροατική κουζίνα. Κάθε μία από τις παράκτιες περιοχές – Istria και Kvarner Bay, Kornati Islands, Split and Central Dalmatia, Dubrovnik και South Dalmatia – έχει χαρακτηριστικά τοπικά χαρακτηριστικά.

Ίστρια και Κόρνερ: Ιστορία και Θάλασσα

Η κροατική ακτή της Αδριατικής ξεκινά στο Kanegra στη χερσόνησο του Ίστρια, απέναντι από το Portorož της Σλοβενίας. Η Ίστρια είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Αδριατικής και βρίσκεται μεταξύ του Κόλπου της Τεργέστης και του κόλπου της Ριέκα.

Η δυτική ακτή της Κροατίας της Ίστρια ξεκινά από το Savudrija στα βόρεια και εκτείνεται μέχρι το Medulin στο νότιο άκρο της χερσονήσου. Το τοπίο της ακτής κυριαρχείται από καταπράσινους λόφους και γοητευτικές πόλεις του λιμανιού με βενετσιάνικη ατμόσφαιρα από περασμένες εποχές. Η Πούλα, η πρωτεύουσα της Ίστρια στο νότιο άκρο, μπορεί να ανατρέξει σε 7000 χρόνια ιστορίας. Εκτός από τα παλιά τείχη και τις καμάρες της πόλης, το αρχαίο, 117ο π.Χ., είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο. Το αμφιθέατρο, η έκτη μεγαλύτερη ρωμαϊκή αρένα, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 26.000 θεατές.

Σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ίστρια, ωστόσο, θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τη Βασιλική του Ευφράσια του Πόρεου από τον 6ο αιώνα, η οποία χτίστηκε στη θέση παλαιότερης εκκλησίας του 5ου αιώνα. Στο Rovinj, από την άλλη πλευρά, μπορείτε να περπατήσετε στα στενά δρομάκια της παλιάς Ρωμανικής-Γοτθικής πόλης, η οποία έχει επίσης ισχυρά στοιχεία από την Αναγέννηση, το Μπαρόκ και τη Νεοκλασική περίοδο. Η χερσόνησος της παλιάς πόλης Rovinj δημιουργήθηκε το 1763 όταν το νησί στο οποίο χτίστηκε ο τόπος συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα. Κοντά στο Rovinj υπάρχουν επίσης πολλές όμορφες αμμώδεις παραλίες, π.χ. στο Χρυσό Ακρωτήριο λίγο νότια και στα 22 νησάκια. Το Χρυσό Ακρωτήριο είναι μια χερσόνησος στην οποία υπάρχει ένα παλιό πάρκο που είναι άνω των 100 ετών και είναι τώρα υπό προστασία της φύσης.

Το κέντρο ναύλωσης του κροατικού τμήματος της Ίστρια βρίσκεται στην Πούλα. Οι μεγάλες μαρίνες Marina Veruda και ACI-Marina βρίσκονται εδώ. Άλλα μέρη με μαρίνες και μαρίνες είναι Umag, Poreč, Rovinj, Medulin στη δυτική ακτή του Istrian και Mošćenička Draga, Medveja, Lovran, Ičići και Opatija στην ανατολική ακτή του Istrian. Οι θέσεις Koper, Portorož, Izola και Piran βρίσκονται στο σλοβενικό τμήμα της Ίστρια. Από την Ίστρια μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε νότια προς τα νησιά Κορνάτι ή τη Δαλματία.

Η ανατολική ακτή του Ίστρια είναι το δυτικό άκρο του κόλπου Kvarner, που εκτείνεται μέχρι το Starigrad-Paklenica στο νότο. Γοητευτικές αμμώδεις παραλίες όπως αυτές στο νησί Susak και γοητευτικές αγκυροβόλια όπως αυτές στα νησιά Premuda, Olib, Silba και Molat περιμένουν την επίσκεψή σας. Ωστόσο, ο κόλπος Kvarner μπορεί επίσης να βρει πολύ καλές μαρίνες. Εδώ ξεχωρίζει το Marina Punat, το οποίο βρίσκεται σε ένα γραφικό φυσικό λιμάνι νότια της μικρής λιμενικής πόλης Krk στο νησί με το ίδιο όνομα στο βόρειο τμήμα του κόλπου, καθώς και τις μαρίνες στα νησιά Cres, Pag και Ραμπ.

Μια επίσκεψη στο “Blue Grotto” κοντά στο Lubenice στην περιοχή ναύλωσης γιοτ Kvarner είναι απαραίτητη.

Ιδιότητες Εδάφους

Αυτή η περιοχή ναύλωσης γιοτ έχει ελαφρούς ανέμους το καλοκαίρι. Επίσης το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεβαίνουν μερικές φορές πάνω από 30°C. Η πριν και μετά τη σεζόν περίοδος είναι πιο χαλαρή και βροχερή. Ο Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας για πληρώματα χωρίς γυναίκες και παιδιά είναι την άνοιξη και από τον Ιούλιο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου για οικογένειες.
Η περιοχή είναι αρκετά εύκολη για πλοήγηση λόγω του βορειοδυτικού ανέμου Mistral. Την άνοιξη και τα τέλη του καλοκαιριού είναι αρκετά δύσκολα λόγω του βορειοανατολικού ανέμου, της βόρας.
Τα νησάκια και οι βράχοι στα ανοικτά των ακτών απαιτούν προσεκτική πλοήγηση. Η παλιρροιακή περιοχή είναι μεγαλύτερη στη βόρεια Αδριατική από ό, τι στο νότο και μπορεί να φτάσει έως και ένα μέτρο με παλίρροια. Ειδικά σε περάσματα και ακρωτήρια, μπορεί να ξεπεράσουν τα συνήθη μέγιστα ρεύματα των 0,5 κόμβων.
Στην περίοδο, οι κουκέτες στις φθηνές αποβάθρες της πόλης είναι γεμάτες. Οι αποστάσεις μεταξύ των λιμένων είναι μικρές. Προσοχή: δεν υπάρχει διαφορά στην τιμή μεταξύ της υψηλής και της εκτός σεζόν παντού. Υπάρχουν αμέτρητα αγκυροβόλια. Όταν ο άνεμος φυσά δυνατά από τα δυτικά, δεν είναι όλα ασφαλή.
Ο πλοίαρχος χρειάζεται “επίσημη άδεια για σκάφη με παράκτια πλοήγηση”. Ο κυβερνήτης ή ένα μέλος του πληρώματος χρειάζεται επίσης ένα επίσημο “πιστοποιητικό λειτουργίας για χειριστές ραδιοφώνου”. Το τελευταίο μπορεί να αποκτηθεί μέσω εξέτασης στην αντίστοιχη λιμενική αρχή. Προειδοποίηση: Ισχύει μόνο στην Κροατία.

Η TUIfly προσφέρει πτήσεις από Μόναχο, Στουτγκάρδη, Κολωνία, Ανόβερο και Λειψία προς Ριέκα. Το αεροδρόμιο προορισμού είναι στο νησί Krk. Είναι επίσης δυνατό να φτάσετε με αυτοκίνητο. Είναι περίπου 600 χιλιόμετρα από το Μόναχο.

Επίσκεψη στο αμφιθέατρο στην Πούλα.

Νησιά Κορνάτι: Πλούσιος υποβρύχιος κόσμος

Τα νησιά Kornati, μια ομάδα νησιών στην Κροατική Αδριατική, βρίσκονται μεταξύ Zadar και Šibenik. Αυτή η περιοχή ναύλωσης σκαφών αποτελείται από 150 νησιά, νησίδες και υφάλους και είναι γνωστή και αγαπημένη για τα άγονα τοπία της, τα καθαρά νερά και τον πλούσιο υποβρύχιο κόσμο. Ο υποβρύχιος κόσμος των νησιών Kornati είναι ένας παράδεισος για δύτες και ψαράδες. Οι γραφικοί κόλποι και οι όμορφες μαρίνες κάνουν το αρχιπέλαγος μια υπέροχη περιοχή ιστιοπλοΐας. Σύγχρονες μαρίνες βρίσκονται στα νησιά Piškera και Zut. Οι ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες ολοκληρώνουν το υπέροχο σκηνικό με το φως τους. Δεν ήταν τίποτα που έγραψε ο συγγραφέας Τζορτζ Μπερνάρντ Σω: «Την τελευταία ημέρα της δημιουργίας, ο Θεός επιδίωξε να στεφανώσει το έργο του και έτσι δημιούργησε τα νησιά Κορνάτι από δάκρυα, αστέρια και ανάσα».

Στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους, 89 νησιά και βράχια, αποτελούν το Εθνικό Πάρκο Kornati, που ιδρύθηκε το 1980. Το μεγαλύτερο νησί είναι το Kornat, από το οποίο ονομάστηκε ολόκληρο το αρχιπέλαγος. Το διοικητικό κέντρο της περιοχής βρίσκεται στο νησί Murter.

Ιδιότητες Εδάφους

Ο μέτριος δυτικός άνεμος Maestrale φυσά όλο το χρόνο. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το Jugo φυσάει από τα νοτιοανατολικά. Η Μπόρα φυσάει από τα βορειοανατολικά σχεδόν όλο το χρόνο. Το Garbin φυσάει από τα νοτιοδυτικά και μπορεί επίσης να φτάσει στη δύναμη της καταιγίδας. Ένα δελτίο καιρού στα γερμανικά μεταδίδεται στο VHF, το οποίο σίγουρα πρέπει να το ακούσετε. Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από τον Ιούνιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι αρκετά γεμάτη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τις μαρίνες και τους κόλπους αγκύρωσης το συντομότερο δυνατό.

Είναι μια εύκολη έως μέτριας δύσκολίας περιοχή ιστιοπλοΐας.
Υπάρχουν 43 μαρίνες στην Κροατία, 21 από τις οποίες ανήκουν στο Adriatic Croatia International Club (ACI). Οι περισσότερες μαρίνες έχουν αγκυροβόλιο. Υπάρχουν σημαντήρες με χρέωση στους κόλπους και δεν μπορείτε να αποφύγετε την αγκύρωση επειδή το κράτος διανέμει άδειες μίσθωσης.

Ο πλοίαρχος χρειάζεται “επίσημη άδεια για σκάφη με παράκτια πλοήγηση”. Ο κυβερνήτης ή ένα μέλος του πληρώματος χρειάζεται επίσης ένα επίσημο “πιστοποιητικό λειτουργίας για χειριστές ραδιοφώνου”. Το τελευταίο μπορεί να αποκτηθεί μέσω εξέτασης στην αντίστοιχη λιμενική αρχή. Προειδοποίηση: Ισχύει μόνο στην Κροατία.

Η Croatia Airlines προσφέρει προγραμματισμένες πτήσεις από Αμβούργο, Ανόβερο και Φρανκφούρτη. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς Ζαντάρ από Φρίντριχσχαφεν και Κολωνία. Η Croatia Airlines μέσω Ζάγκρεμπ και η Austria Airlines μέσω Βιέννης πετούν προς Σπλιτ που απέχει 760 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο από το Μόναχο προς το Sukošan.

Σπλιτ και Κεντρική Δαλματία: ήλιος και φύση

Η περιοχή ναύλωσης σκαφών στην Κεντρική Δαλματία από το Rogoznica στο βορρά έως το Gradac στο νότο θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές ιστιοπλοΐας στην Κροατία. Οι λόγοι γι ‘αυτό είναι ο ήλιος, οι ευχάριστες θερμοκρασίες της ημέρας, οι σταθερές συνθήκες του ανέμου, τα μαγευτικά τοπία και οι πολύ καλές μαρίνες στο Trogir, το Kaštel Gomilica, το Split και το Makarska.

Το νησί Brač, ένα από τα πιο όμορφα της Μεσογείου, προσφέρει υπέροχες παραλίες και όμορφους κόλπους. Το νησί Hvar είναι γνωστό για την παραγωγή λεβάντας και για μερικά εξαιρετικά κρασιά, όπως ο Φάρος, που πήρε το όνομά του από τον αρχαίο ελληνικό οικισμό Φάρο – σήμερα λέγεται Στάρι Γκραντ. Το μέρος Vis στο νησί με το ίδιο όνομα τον 4ο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε με το όνομα Issa από Έλληνες έποικους από τις Συρακούσες, οι οποίοι αργότερα ίδρυσαν αποικίες όπως το σημερινό Split στην ηπειρωτική χώρα. Στο Vis, κοντά στο Komiža, υπάρχει το λεγόμενο “Tito Cave”, από το οποίο λέγεται ότι ο μακροχρόνιος κυβερνήτης της Γιουγκοσλαβίας Josip Broz Tito οργάνωσε την αντίσταση εναντίον των Γερμανών κατακτητών το 1944.

Στην ηπειρωτική χώρα ξεχωρίζει το Σπλιτ, που ιδρύθηκε από αρχαίους Έλληνες εποίκους με το όνομα Ασπαλάθος. Στα βόρεια της πόλης βρίσκεται ο παλιός ρωμαϊκός οικισμός της Salona. Το ανατολικό τμήμα της παλιάς πόλης του Σπλιτ αποτελεί το πρώην παλάτι του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, το οποίο χτίστηκε περίπου το 300. Στο ανάκτορο και στα κτίρια που βρέθηκαν τον 7ο αιώνα, κάτοικοι της γειτονικής Salona κατέφυγαν για να σωθούν από την εισβολή των Σλάβων και των Avars. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε το ιστορικό κέντρο της πόλης του Σπλιτ. Περιέχει αγορές, πλατείες, καταστήματα και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δομνίου, ο οποίος ήταν το πρώην μαυσωλείο του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και της συζύγου του Πρίσκα. Σήμερα το Split είναι μια πολιτιστικά ζωντανή πόλη και τα πολλά εστιατόρια και ταβέρνες – που ονομάζονται Konobas – σας προσκαλούν να απολαύσετε την τοπική κουζίνα.

Η λιμενική περιοχή του Σπλιτ με τις μαρίνες και τους μεγάλους στόλους γιοτ είναι ένα δημοφιλές σημείο εκκίνησης για διακοπές ιστιοπλοΐας στην Κροατία.

Ιδιότητες Εδάφους

Το Maestrale φυσάει με μέτρια ένταση από τα δυτικά το καλοκαίρι και το Boer φυσά από τα ανατολικά τη νύχτα. Το Bora από τα ανατολικά έρχεται σε δύο εκδοχές: η γαλήνια εκδοχή με γαλάζιο ουρανό και η σκοτεινή εκδοχή με σύννεφα και βροχή. Το sirocco φυσά κυρίως πριν την σεζόν και μετά την σεζόν από τα μέσα Σεπτεμβρίου με άσχημες καιρικές συνθήκες και βαριά θάλασσα από τα νοτιοανατολικά. Στην υψηλή σεζόν, μια ωριαία αναφορά καιρού μεταδίδεται στα Κροατικά, Ιταλικά, Αγγλικά και Γερμανικά στο κανάλι 69. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να έχει πολύ ζέστη, ειδικά στην ξηρά. Διαφορετικά, υπάρχουν μέτριες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι βραδιές εκτός εποχής μπορεί να είναι ψυχρές. Η καλύτερη περίοδος ιστιοπλοΐας είναι από τον Ιούνιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχει άφθονη ηλιοφάνεια.
Η ιστιοπλοΐα είναι εύκολη το καλοκαίρι και μέτριας δυσκολίας στην εκτός εποχής λόγω του bora και του sirocco. Ένα καλό πλήρωμα και ο ασφαλής χειρισμός του σκάφους αποτελούν προϋποθέσεις σε αυτόν τον τομέα.

Σε αυτήν την περιοχή, αρκεί η βασική γνώση της επίγειας πλοήγησης. Εδώ εφαρμόζεται το πλευρικό σύστημα Α. Η περιοχή είναι πολύ καλά ανυψωμένη και φωτισμένη, επομένως είναι δυνατές οι νυχτερινές εκδρομές. Το παλιρροιακό εύρος είναι χαμηλό. Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να υπολογίζετε σε ισχυρά ρεύματα στα στενά περάσματα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Υπάρχουν 43 μαρίνες στην Κροατία, 21 εκ των οποίων ανήκουν στο Adriatic Croatia International Club (ACI). Οι περισσότερες μαρίνες έχουν αγκυροβόλιο. Στους κόλπους υπάρχουν σημαντήρες με αμοιβή και δεν μπορείτε να τους αποφύγετε, επειδή το κράτος διανέμει άδειες με μίσθωση. Τα πιο όμορφα λιμάνια σε αυτήν την διαδρομή πλοήγησης είναι η Marina Kremik στο Primosten και η Marina Frapa στη Rogoznica.

Λιμάνι Hvar
Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος για σκάφη στο λιμάνι της πόλης Hvar, έτσι μικρότερα σκάφη συνήθως αγκυροβολούν στο κέντρο του λιμανιού και φέρνουν μια γραμμή προς τις δέστρες στη δυτική όχθη. Ένα αγκυροβόλιο για μεγαλύτερα σκάφη μπορεί να βρεθεί βόρεια και βορειοδυτικά του νησιού Galisnik. Το λιμάνι του Hvar προσφέρει παροχή νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων, καθώς και εργασίες επί του σκάφους και του κινητήρα. Το λιμάνι προσφέρει επίσης ευκαιρίες για ψώνια, καθώς και πολλά μπαρ και εστιατόρια.

Μαρίνα Παλμιζάνα
Η μαρίνα Palmizana στο νησί Sveti Klement ή Pakleni Otoci βρίσκεται σε έναν προστατευμένο κόλπο αγκυροβόλησης. Η μαρίνα προσφέρει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, εστιατόρια, μίνι μάρκετ και συνεργείο.

Ο πλοίαρχος χρειάζεται “επίσημη άδεια για σκάφη με παράκτια πλοήγηση”. Ο κυβερνήτης ή ένα μέλος του πληρώματος χρειάζεται επίσης ένα επίσημο “πιστοποιητικό λειτουργίας για χειριστές ραδιοφώνου”. Αυτό μπορεί να αποκτηθεί μέσω εξέτασης στην αντίστοιχη λιμενική αρχή. Προειδοποίηση: Ισχύει μόνο στην Κροατία.
Το Germanwings πετά από Κολωνία και Ίντερσκυ από Φρίντριχσχαφεν προς Ζαντάρ. Η Croatia Airlines προσφέρει προγραμματισμένες πτήσεις προς Ζαντάρ ή Σπλιτ μέσω Ζάγκρεμπ. Η Austrian Airlines πετά μέσω Βιέννης και Malev από το Αμβούργο μέσω Βουδαπέστης. Το λεωφορείο του αεροδρομίου φτάνει σχεδόν στη μαρίνα ACI. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο διαρκεί πολύ και μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Δεν υπάρχουν καθόλου θέσεις στο λιμάνι το καλοκαίρι.

Ντουμπρόβνικ και Νότια Δαλματία: Παγκόσμια Κληρονομιά και Φύση

Η νότια Δαλματία εκτείνεται από το Ploče στα βόρεια μέχρι τα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Είναι μια γραφική περιοχή ναύλωσης σκαφών στη νότια Κροατία. Το σημείο εκκίνησης για ένα ταξίδι ιστιοπλοΐας σε αυτήν την περιοχή αλλά και στο Μαυροβούνιο είναι το Ντουμπρόβνικ, η πρωτεύουσα της περιοχής με διεθνές αεροδρόμιο και μια πολύ καλά εξοπλισμένη μαρίνα.

Το Ντουμπρόβνικ, η πρώην Δημοκρατία της Ραγκούσα, το όνομα του οποίου προέρχεται από το Ελληνικό Ρασιόν, είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα στην Κροατία και είναι γνωστό ως «Μαργαριτάρι της Αδριατικής» και «Κροατική Αθήνα». Το σημερινό όνομα πηγαίνει πίσω στη σλαβική λέξη για το δρύινο ντάμπ και προέρχεται από την εποχή της άφιξης των Σλάβων σε αυτήν την περιοχή τον 7ο αιώνα. Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ ανακηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά το 1979.

Στην ακτή της νότιας Δαλματίας βρίσκεται το αρχιπέλαγος Elaphiti που αποτελείται από 13 νησιά με γραφικούς κόλπους, εξαιρετικές αμμώδεις παραλίες και υπέροχα μονοπάτια πεζοπορίας. Μόνο τα Koločep, Lopud και Šipan κατοικούνται.

Το Korčula, το νησί που ονομάζεται Κορκύρα Μελίνα (“Μαύρη Κέρκυρα”) από τους αρχαίους Έλληνες λόγω των πυκνών πευκοδάση του, θεωρείται η γενέτειρα του Μάρκο Πόλο. Το Merchant’s Birthplace είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Υπάρχουν πολλές θέσεις στη μαρίνα ACI στο Korčula και γύρω από το νησί.

Ο Mljet, του οποίου το όνομα προέρχεται πιθανώς από το όνομα της νύμφης Melite, που γεννήθηκε στην Κέρκυρα, είναι γνωστή ως το «πράσινο νησί» λόγω του μεγάλου ποσοστού δασών. Ένα μεγάλο μέρος του Mljet ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 1960.

Η χερσόνησος Pelješac με τους πολυάριθμους μικρούς κόλπους και τα κρυστάλλινα νερά σας προσκαλεί να αγκυροβολήσετε και να χαλαρώσετε. Το νησί Lastovo, νότια του Korčula, χρησιμοποιείται από πολλούς ναυτικούς ως στάση από το Σπλιτ στο Ντουμπρόβνικ.

Ιδιότητες Εδάφους

Το Maestrale φυσάει μέτρια από τα δυτικά το καλοκαίρι και το Boer από τα ανατολικά τη νύχτα. Το Bora από τα ανατολικά έρχεται σε δύο εκδοχές: η γαλήνια έκδοχή με γαλάζιο ουρανό και η σκοτεινή εκδοχή με σύννεφα και βροχή. Το sirocco φυσά κυρίως στην προ-σεζόν περίοδο και μετά την σεζόν από τα μέσα Σεπτεμβρίου με άσχημες καιρικές συνθήκες και βαριά θάλασσα από τα νοτιοανατολικά. Στην υψηλή σεζόν, μια ωριαία αναφορά καιρού μεταδίδεται στα Κροατικά, Ιταλικά, Αγγλικά και Γερμανικά στο κανάλι 69. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να έχει πολύ ζέστη, ειδικά στην ξηρά. Διαφορετικά, υπάρχουν μέτριες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι βραδιές εκτός εποχής μπορεί να είναι ψυχρές. Ο καλύτερος χρόνος ιστιοπλοΐας είναι από τον Ιούνιο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να βρείτε άφθονη ηλιοφάνεια.
Η ιστιοπλοΐα είναι εύκολη το καλοκαίρι και μέτριας δυσκολίας εκτός εποχής λόγω του bora και του sirocco. Ένα καλό πλήρωμα και ο ασφαλής χειρισμός του σκάφους αποτελούν προϋποθέσεις σε αυτόν τον τομέα.
Σε αυτήν την περιοχή πλοήγησης, αρκεί η βασική γνώση της επίγειας πλοήγησης. Εδώ εφαρμόζεται το πλευρικό σύστημα Α. Η περιοχή είναι πολύ καλά ανυψωμένη και φωταγωγείται, επομένως είναι δυνατές οι νυχτερινές εκδρομές. Το παλιρροιακό εύρος είναι χαμηλό. Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να υπολογίζετε τα ισχυρά ρεύματα σε στενά περάσματα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Υπάρχουν 43 μαρίνες στην Κροατία, 21 από τις οποίες ανήκουν στο Adriatic Croatia International Club (ACI). Οι περισσότερες μαρίνες έχουν αγκυροβόλιο. Στους κόλπους υπάρχουν σημαντήρες με αμοιβή και δεν μπορείτε να τους αποφύγετε αγκυροβολώντας, επειδή το κράτος διανέμει άδειες με μίσθωση. Το ACI Marina Dubrovnik προσφέρει το πιο όμορφο λιμάνι σε αυτήν την περιοχή ιστιοπλοΐας.

Ντουμπρόβνικ
Το ACI Marina Dubrovnik “Miho Pracat” βρίσκεται κοντά στο Komolac, περίπου δύο ναυτικά μίλια από την ενδοχώρα στην είσοδο του Rijeka Dubrovačka. Αυτή η μαρίνα είναι ανοιχτή όλο το χρόνο και προσφέρει 450 θέσεις για σκάφη μήκους έως 50μ. Βρίσκονται στον κυματοθραύστη, ο οποίος προσφέρει προστασία από τη ροή του ποταμού, στον τοίχο της αποβάθρας και στις αποβάθρες. Η μαρίνα προσφέρει παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος και η Komolac διαθέτει πισίνα, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα όλων των ειδών, γήπεδα τένις και πολλά άλλα. Επιπλέον, η μαρίνα προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας, τεχνική υπηρεσία, επισκευή πλοίων καθώς και επισκευή και συντήρηση. Υπάρχουν άλλες επιλογές ελλιμενισμού για σκάφη με ρεύμα έως και τρία μέτρα στο λιμάνι της παλιάς πόλης. Τα μικρότερα πλοία μπορούν να αγκυροβολήσουν στον κόλπο Gornja Bocina. Μικρότερα σκάφη μπορούν να βρουν επιπλέον αγκυροβόλια στο λιμάνι Gruž. Μπορείτε να αγκυροβολήσετε στους σημαντήρες ελλιμενισμού νοτιοανατολικά της προβλήτας Petka – αυτά εκχωρούνται από την εταιρεία «Luka». Με άδεια και με πληρωμή ενός demurrage, μπορείτε επίσης να αγκυροβολήσετε στο μικρό λιμάνι του ιστιοπλοϊκού συλλόγου “Orsan”. Οι γραμμές εδάφους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγκυροβολήσετε στον κόλπο Lozica, βορειοδυτικά από την είσοδο του ποταμού Rijeka Dubrovačka.

ACI Μαρίνα Korčula
Το ACI Marina Korčula προσφέρει θέσεις σε έναν μικρό κόλπο ανατολικά της πόλης. Η μαρίνα προστατεύεται από έναν κυματοθραύστη στο βορρά και προσφέρει 160 αγκυροβόλια για σκάφη μήκους έως 12 μέτρα στην αποβάθρα, στην προβλήτα και στον κυματοθραύστη. Οι υπηρεσίες της ACI Marina περιλαμβάνουν νερό, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, εγκαταστάσεις αγορών, σούπερ μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια και τεχνική υπηρεσία. Σημαντικές επισκευές μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ναυπηγείο στο Korčula.

Νησί Mljet
Συνιστώνται τα λιμάνια Pomena και Polače. Ο οικισμός των Πομένων στον ίδιο κόλπο βρίσκεται στο δυτικό άκρο του νησιού και προστατεύεται καλά από τους ανέμους από όλες τις πλευρές και προσφέρει καλές μόνιμες θέσεις. Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη μπορούν να αγκυροβολήσουν στο νότιο τμήμα του κόλπου σε βάθος νερού 20 έως 30 μέτρα ή στην προκυμαία μπροστά από το ξενοδοχείο με βάθος νερού 2 έως 4,5 μέτρα. Υπάρχουν επίσης συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Τρόφιμα και νερό διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες.

Το Polače βρίσκεται σε έναν μεγάλο κόλπο στα βόρεια του νησιού. Στο εσωτερικό αυτού του κόλπου, ο μικρός κόλπος Mala Tatinica, ο οποίος είναι πλήρως προστατευμένος, προσφέρει καλές θέσεις, είτε στην προβλήτα μπροστά από το χωριό Polače με βάθος νερού 4,7 έως 5,2 μέτρα ή στο βορειοδυτικό τμήμα της προκυμαίας, όπου το βάθος του νερού είναι περίπου 2, 5 μέτρα. Η προμήθειες είναι εδώ σε περιορισμένο βαθμό. Το εστιατόριο στην προκυμαία διαθέτει μια καλή κουζίνα. Καταστήματα βρίσκονται στο χωριό Govedari περίπου 1,5 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα.

Ο πλοίαρχος χρειάζεται “επίσημη άδεια για σκάφη με παράκτια πλοήγηση”. Ο κυβερνήτης ή ένα μέλος του πληρώματος χρειάζεται επίσης ένα επίσημο “πιστοποιητικό λειτουργίας για χειριστές ραδιοφώνου”. Το τελευταίο μπορεί να αποκτηθεί μέσω εξέτασης στην αντίστοιχη λιμενική αρχή. Προειδοποίηση: Ισχύει μόνο στην Κροατία.
Η Germanwings πετά από Κολωνία και Ίντερσκυ από Φρίντριχσχαφεν προς Ζαντάρ. Η Croatia Airlines προσφέρει προγραμματισμένες πτήσεις προς Ζαντάρ ή Σπλιτ μέσω Ζάγκρεμπ. Η Austrian Airlines πετά μέσω Βιέννης και Malev από το Αμβούργο μέσω Βουδαπέστης. Το λεωφορείο του αεροδρομίου φτάνει σχεδόν στη μαρίνα ACI. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο διαρκεί πολύ και μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Δεν υπάρχουν καθόλου θέσεις στο λιμάνι το καλοκαίρι.