Κούβα: Η Βασίλισσα των Αντιλλών

Η Κούβα, στην καρδιά της Καραϊβικής, είναι μια νησιωτική δημοκρατία παραδεισένιας ομορφιάς. Τα τροπικά δάση, το νησι στα ανοικτά της ακτής – που ονομάζεται Κάγι – καθώς και περισσότεροι από 200 κόλποι, 300 αμμώδεις παραλίες, κρυστάλλινα νερά και ένας εκθαμβωτικός υποβρύχιος κόσμος με πάνω από 500 είδη ψαριών και 50 είδη κοραλλιών περιμένουν τον επισκέπτη . Για τον Χριστόφορο Κολόμβο, η Κούβα λέγεται ότι ήταν η πιο όμορφη χώρα που έχει δει ποτέ.

Οι πόλεις με τη νοσταλγική γοητεία τους, πλούσιες σε αρχιτεκτονική από την αποικιακή εποχή, θα πρέπει επίσης να επισκεφθούν μια εκδρομή στην ακτή. Το Τρινιντάντ και η πρωτεύουσα Αβάνα έχουν κηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η επαναστατική Κούβα με το καλό σύστημα υγείας της είναι μια σχετικά φτωχή χώρα μετά από 25 χρόνια από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και δεκαετίες εμπάργκο στις ΗΠΑ. Παρ ‘όλα αυτά, η χώρα και οι άνθρωποι αποπνέουν μια μεγάλη αγάπη για τη ζωή που βγαίνει και στον επισκέπτη.

Νότια ακτή της Κούβας

Πλοήγηση στο παρελθόν της Καραϊβικής

Η περιοχή ναύλωσης σκαφών κατά μήκος της νότιας ακτής της Κούβας είναι το ιδανικό μέρος για υπέροχες διακοπές ιστιοπλοΐας με τα κρυστάλλινα, ζεστά νερά, τις ευχάριστες θερμοκρασίες του αέρα και τις καλές συνθήκες ανέμου. Εκατοντάδες μοναχικοί κόλποι και όμορφες παραλίες της Καραϊβικής, το Bahia de Cienfuegos, τα παράκτια μικρά νησιά όπως το Cayo Largo, το Isla de la Juventud, το Golfo de Ana Maria, το Archipielago de los Jardines de la Reina και το Bahia de Santiago αποτελούν μαγευτικό σκηνικό μήκους περίπου 2.500 km. Στο Κάγιο μπορείτε να θαυμάσετε φλαμίνγκο, χελώνες, αστακούς, εκατοντάδες είδη ψαριών και δεκάδες είδη κοραλλιών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι μαρίνες στην Κούβα προσφέρουν πάντα ένα μέρος για το γιοτ σας, καθώς η περιοχή ναύλωσης σκαφών της νότιας ακτής της Κούβας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη όσο η περιοχή των άλλων νησιών της Καραϊβικής.

Η περιοχή γύρω από το σημείο εκκίνησης του σκάφους στο Cienfuegos προσφέρει στους ταξιδιώτες ιστιοπλοΐας καλά εξοπλισμένες μαρίνες καθώς και ρομαντικές αγκυρώσεις στο Cayos. Από το Cienfuegos μπορείτε να κατευθυνθείτε προς Cayo Largo και Isla de la Juventud στα βόρεια.

Το Golfo de Ana Maria με περισσότερα από 900 μικρά νησιά και το Archipielago Jardines de la Reina (Queen’s Gardens) είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν της Καραϊβικής. Κόλποι και λιμνοθάλασσες για κολύμπι, λευκές αμμουδιές για ηλιοθεραπεία και μαγευτικά τοπία, αλλά και ένας πανέμορφος υποβρύχιος κόσμος για δύτες και κολύμβηση με αναπνευστήρα αποτελούν μέρος αυτού του ταξιδιού μακριά από τον σύγχρονο πολιτισμό.

Για εκδρομές ιστιοπλοΐας σε απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να έχετε εφοδιάσει όλα όσα χρειάζεστε εκ των προτέρων, καθώς οι δυνατότητες στο χώρο του ξενοδοχείου είναι περιορισμένες.

Ιδιότητες εδάφους

Η Κούβα έχει ένα υποτροπικό κλίμα, η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι κάτω από 25°C. Ο άνεμος φυσά συνήθως από ανατολική έως βορειοανατολική κατεύθυνση περίπου στους 10 κόμβους. Το καλοκαίρι είναι λίγο πιο αδύναμος. Ο άνεμος φυσά λίγο πιο νότια τους χειμερινούς μήνες, έτσι διαφορετικά συστήματα ανέμου μπορούν να συγκρουστούν και η κατεύθυνση του ανέμου μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει προς βορρά ή δυτικά. Το καλοκαίρι, καταιγίδες συμβαίνουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδρατμούς του αέρα. Υπάρχει κίνδυνος τυφώνων στα τέλη του καλοκαιριού. Ο φωτισμός δεν είναι πάντα καλός.
Η περιοχή ναύλωσης σκαφών στη νότια ακτή της Κούβας είναι μέτρια έως δύσκολη.
Η περιοχή ναύλωσης σκαφών στη νότια ακτή της Κούβας περιέχει πολλούς κοραλλιογενείς υφάλους με ρηχά νερά. Τα περάσματα του ύφαλου δεν επισημαίνονται πάντα με σαφήνεια. Υπάρχουν τρία εύκολα περάσματα για πρόσβαση στο Golfo de Ana Maria: Canal del Oeste, Canal de Breton και Canal Boca Grande. Παρά το GPS, θα πρέπει πάντα να προσέχετε ώστε να μην πλησιάζετε πολύ τους υφάλους.
Bahia de Cienfuegos

Η πόλη βρίσκεται στο Bahia de Cienfuegos. Η πόλη στη νότια ακτή της Κούβας είναι το κέντρο ναύλωσης σκαφών της Κούβας. Οι διακοπές σας στην Κούβα ξεκινούν από εδώ. Εδώ βρίσκεται επίσης η μαρίνα Marlin Cienfuegos, η μεγαλύτερη μαρίνα στη νότια ακτή.

Σε αυτήν τη μαρίνα μπορείτε να αγκυροβολήσετε μπροστά από τη μαρίνα ή κοντά στην πόλη σε βάθος 5μ. Το αγκυροβόλιο είναι καλά διατηρημένο. Ένα καλό, απομονωμένο αγκυροβόλιο βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Κάγιο Καρένας, όπου βρίσκεται σε βάθος 12 μέτρων. Το Marina Marlin Cienfuegos προσφέρει εγκαταστάσεις υγιεινής, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καθώς και εγκαταστάσεις επισκευής και ανεφοδιασμού. Η διαμονή στο Cienfuegos πρέπει σίγουρα να χρησιμοποιηθεί για ψώνια για το ταξίδι σας, καθώς αυτό είναι το φθηνότερο μέρος για ψώνια σε ολόκληρη τη νότια ακτή της Κούβας.

Cayo Largo και Isla de la Juventud

Τα νησιά Cayo Largo και Isla de la Juventud προσφέρουν μια ήσυχη περιοχή για πλοήγηση. Η περιοχή είναι πιο αναπτυγμένη για τουρισμό από τη νότια ακτή της Κούβας. Εδώ υπάρχουν δύο μεγάλες μαρίνες και υπέροχα αγκυροβόλια.

Marina Gran Caribe – Cayo Largo: Οι κουκέτες σε αυτήν τη μαρίνα έχουν χώρο για 45 ιστιοφόρα και καταμαράν. Μπορείτε να κάνετε κράτηση για καταδύσεις και εκδρομές στη μαρίνα και το τουριστικό γραφείο. Η μαρίνα προσφέρει εγκαταστάσεις υγιεινής και για ανεφοδιασμό. Μπορείτε επίσης να ξαναγεμίσετε το δοχείο αερίου για το μαγείρεμα. Εδώ θα πρέπει να εφοδιαστείτε με τρόφιμα και νερό, καθώς η μαρίνα είναι η μόνη επιλογή για ψώνια μεταξύ Cienfuegos και Isla de la Juventud. Εστιατόρια και μπαρ είναι ανοιχτά σποραδικά – κατόπιν αιτήματος μπορείτε να φάτε σε μπουφέ στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Κοντά στο Cayo Largo θα βρείτε μικρά μοναχικά αγκυροβόλια σε ένα όμορφο περιβάλλον. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα Κάγιο Ρίκο, Κάιρι Λος Ματζά, Κάγιο Χίγκος ντε Λος Μπαλενάτος, Κάγιο Λος Μπαλένατος και Κάγιο Πιέδρα. Σημαντικό να σημειωθεί: Εάν θέλετε να διανυκτερεύσετε στο Κάγιο, πρέπει να εκκαθαρίσετε το σκάφος σας στο Κάγιο Λάργκο εκ των προτέρων.

Isla de la Juventud

Caleta Puerto Francés: Τα πρώτα αγκυροβόλια στη δυτική ακτή της Isla de la Juventud βρίσκονται στην Caleta Puerto Francés. Εδώ αγκυροβολήστε το σκάφος σε βάθος 2,7m έως 3,5m.

Marina Siguanea: Στον κόλπο Ensenada de la Siguanea, δέστε στην προβλήτα δίπλα στα καταδυτικά πλοία. Αυτή η μαρίνα παρέχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα καθώς και εγκαταστάσεις δεξαμενών. Δεν υπάρχει μέρος για ψώνια εδώ.

Ensenado los Barcos: Αυτός ο όρμος στα βόρεια του νησιού προσφέρει καλά προστατευμένα αγκυροβόλια.

Περαιτέρω αγκυροβόλια για σκάφη αναψυχής βρίσκονται στη Nueva Gerona. Πολλά cayos (π.χ. Cayo Quitasol, Cayo el Ingles, Cayo el Navio και Cayo de a Cruz) στα βορειοανατολικά παράλια της Isla de la Juventud προσφέρουν ήσυχα αγκυροβόλια ένα τυπικό περιβάλλον της Καραϊβικής.

Bahia Casilda και Τρινιντάντ

Marina Marlin – Ancon Peninsula: Η μαρίνα βρίσκεται στη χερσόνησο Ancon, απέναντι από την πόλη της Casilda, όχι μακριά από το Τρινιντάντ. Η μαρίνα έχει 26 θέσεις με βάθος νερού 2,10 μέτρα. Αυτή η μαρίνα προσφέρει εγκαταστάσεις υγιεινής, μπαρ και 24ωρη υπηρεσία ασφαλείας.

Άλλα αγκυροβόλια κοντά στην Casilda βρίσκονται στη Bahia de Casilda, δυτικά της κόκκινης σημαδούρας. Εδώ αγκυροβολήστε σε βάθος 6 έως 7 μέτρων, το αγκυροβόλιο είναι λάσπη. Υπάρχουν επίσης αγκυροβόλια γύρω από το νησί Cayo Blanco.

Archipielago de los Jardines de la Reina / Golfo de Ana Maria

Cayo Bretón: Στο δυτικότερο νησί του “Queen’s Gardens” μπορείτε να αγκυροβολήσετε σε καλά προστατευμένο περιβάλλον κοντά στο Punta Bretón. Η αγκύρωση γίνεται στην άμμο, σε βάθος νερού 5 μέτρων. Στα νότια του φάρου, η λιμνοθάλασσα προσφέρει επίσης ασφαλή, όμορφα αγκυροβόλια για σκάφη αναψυχής.

Cayos de Cinco Balas: Στο επίπεδο αρχιπέλαγος, μόνο το αγκυροβόλιο Estero Inglés είναι κατάλληλο για σκάφη αναψυχής. Τα cayos και ο ύφαλος παρέχουν καλή προστασία. Κατά την είσοδο στη λιμνοθάλασσα, απαιτείται προσοχή και ακριβής ελιγμός. Μόνο η νότια είσοδος συνιστάται για πρόσβαση.

Cayos Cuervo: Στη μέση της ατόλης Cayos Cuervo βρίσκεται το καλά προστατευμένο αγκυροβόλιο. Το βάθος του νερού είναι μεταξύ 6 και 8 μέτρων.

Cayo Algodón Grande: Το καλύτερο αγκυροβόλιο στο Golfo de Ana Maria βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού Cayo Algodón Grande. Τα σκάφη είναι αγκυροβολημένα εδώ σε έναν αμμώδη πυθμένα σε βάθος νερού 4 μέτρων. Προς το εσωτερικό μέρος της λιμνοθάλασσας το βάθος του νερού μειώνεται στα δύο μέτρα. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στη λιμνοθάλασσα είναι μέσω του Canal de Caballones.

Bahia de Santiago de Cuba

Marina Marlin – Punta Gorda: Αυτή η σχετικά νέα μαρίνα βρίσκεται στην Punta Gorda στον μεγάλο κόλπο Bahia de Santiago de Cuba. Εδώ μπορείτε να βρείτε έως και 60 θέσεις για ναυλωμένα σκάφη.

Κατά την είσοδο στην Κούβα, το διαβατήριο πρέπει να ισχύει για άλλους 6 μήνες. Επιπλέον, απαιτείται «τουριστική κάρτα» για διαμονή το πολύ 30 ημερών. Για ταξίδια ιστιοπλοΐας στην Κούβα απαιτείται «άδεια κρουαζιέρας». Αυτή μπορεί να ληφθεί από το «Guarda Frontera» κατά την άφιξη στο λιμάνι εισόδου.
Υπάρχουν διάφορες επιλογές για να φτάσετε εδώ: Πρώτα ταξιδέψτε στο Παρίσι και στη συνέχεια με την Air France απευθείας στην Αβάνα. Εναλλακτικά, ταξιδέψτε στο Άμστερνταμ και από εκεί πάρτε μια απευθείας πτήση με την Martin Air προς την Αβάνα. Η Iberia πετά προς Αβάνα μέσω Μαδρίτης. Η Condor προσφέρει απευθείας πτήσεις από γερμανικά αεροδρόμια προς Αβάνα και Βαραδέρο. Η Marina Cienfuegos απέχει περίπου τρεις ώρες με το αυτοκίνητο (περίπου 250 χλμ.) από την Αβάνα. Συνιστάται ιδιαίτερα μια στάση στην Αβάνα.
Δεν επιτρέπεται να πλεύσετε έξω από την καθορισμένη περιοχή ιστιοπλοΐας ή να βγείτε στην ξηρά έξω από τις μαρίνες. Απαγορεύεται η νυχτερινή ιστιοπλοΐα στον ύφαλο. Οι ντόπιοι δεν πρέπει ποτέ να προσκαλούνται στο πλοίο.
Επίσκεψη στην πρωτεύουσα Αβάνα. Γνωρίστε τη ζωντανή μητρόπολη της επαναστατικής Κούβας, με πολλά μπαρ με ζωντανή μουσική, ζεστά παλιού τύπου καφέ και τις αγορές χειροτεχνίας. Εξερευνήστε τους ιστορικούς δρόμους της πόλης του Τρινιντάντ. Απολαύστε την Καραϊβική με τις λευκές αμμώδεις παραλίες του Κάγιο Λάργκο. Για τους καπνιστές, η απόλαυση ενός κουβανέζικου χειροποίητου πούρου είναι απαραίτητη. Μην χάσετε επίσης το πρωτότυπο “Cuba libre”.