Κανάριοι Νήσοι: Το καλύτερο κλίμα στον κόσμο

Τα Κανάρια Νησιά ανήκουν στην Ισπανία, αλλά βρίσκονται ακριβώς έξω από τη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής απέναντι από το Μαρόκο και τη Δυτική Σαχάρα. Διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν αφήσει τα πλούσια ίχνη τους στα Κανάρια Νησιά. Αυτή η περιοχή ναύλωσης σκαφών του Ατλαντικού με τα επτά νησιά της – Γκραν Κανάρια, Τενερίφη, Λανζαρότε, Φουερτεβεντούρα, Λα Πάλμα, Λα Γκομέρα και Ελ Ιέρο – είναι ένας κορυφαίος προορισμός για ταξιδιώτες με ιστιοπλοϊκό με εύκρατο κλίμα όλο το χρόνο και έναν πάντα γαλάζιο ουρανό.

Δεν είναι τυχαίο που τα Κανάρια νησιά ονομάζονται επίσης «Νησιά της Αιώνιας Άνοιξης». Τα καθαρά νερά, οι κρυμμένοι όρμοι, οι παράξενοι βράχοι και οι περιστασιακές συναντήσεις με δελφίνια και άλλες φάλαινες προσθέτουν στην εξωτική ατμόσφαιρα αυτής της περιοχής. Στην ξηρά, τα νησιά έχουν όμορφες παραλίες και ηφαίστεια που μαγεύουν τους επισκέπτες. Το ψηλότερο βουνό της Ισπανίας βρίσκεται στην Τενερίφη: Το Pico del Teide εκτείνεται 3781 μέτρα στον ουρανό.

Lanzarote, Tenerife και Gran Canaria

Ιδιότητες Εδάφους

Τα Κανάρια Νησιά βρίσκονται στην άκρη της ζώνης Passat. Στην ανοιχτή θάλασσα, οι άνεμοι από τα βορειοανατολικά φυσούν κυρίως με δύναμη 3 έως 6 Μποφόρ. Στην περιοχή των νησιών, κάτω από ακρωτήρια και μεταξύ των νησιών, μπορεί να εμφανιστούν υψηλότεροι άνεμοι. Οι ισχυρότεροι άνεμοι είναι τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Αύγουστο. Τον Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ο καιρός μπορεί να είναι ασταθής, με ζεστούς ανατολικούς έως νοτιοανατολικούς ανέμους ή κακές καιρικές συνθήκες που προέρχονται από τα δυτικά. Η μέση θερμοκρασία είναι 24 °C το καλοκαίρι και 19 ° C το χειμώνα. Όσοι δεν έχουν πολύ χρόνο για έναν πιο εξωτικό προορισμό κατά τη χειμερινή περίοδο επιλέγουν τα Κανάρια νησιά μεταξύ Νοέμβρη και Μάρτη, αν και οι συνθήκες ιστιοπλοΐας είναι πολύ καλές όλο το χρόνο.

Το επίπεδο δυσκολίας αυτής της περιοχής ναύλωσης σκαφών είναι μεσαίο έως υψηλό. Οι μάλλον ανοικτές θάλασσες και ο άνεμος με το αεριωθούμενο αποτέλεσμα μεταξύ των νησιών κάνουν την περιοχή μάλλον ακατάλληλη για οικογενειακά ταξίδια. Οι προειδοποιήσεις για καταιγίδες και φουσκοθάλασσα ανακοινώνονται μέσω ραδιοφώνου στα Αγγλικά και στα Ισπανικά, στο κανάλι 16. Ο καιρός πρέπει να παρακολουθείται και οι αλλαγές στους κλασικούς ανέμους πρέπει να νοούνται ως προειδοποιητικό σημάδι.

Αυτή η περιοχή ναύλωσης σκαφών προσφέρει συνήθως καλή θέα. Στους ανατολικούς ανέμους, η άμμος και η σκόνη μπορούν να μειώσουν την ορατότητα. Λόγω των πολλών ορόσημων, των βαθιών λιμανιών και του καλού φωτισμού τη νύχτα, η επίγεια πλοήγηση που υποστηρίζεται από GPS είναι συνήθως αρκετή. Εάν η ορατότητα είναι κακή, πρέπει να αποφεύγετε τα ρηχά νερά, όπως νοτιοανατολικά της Φουερτεβεντούρα ή Μασπαλόμα. Το Canary ρεύμα κατά μήκος της αφρικανικής ακτής ρέει στα νοτιοδυτικά με μέσο όρο 0,5 ναυτικά μίλια ανά ώρα. Η παλίρροια μισής ημέρας είναι συνήθως χωρίς καθυστέρηση την άνοιξη, ενώ το εύρος παλίρροιας κυμαίνεται μεταξύ 1,80m (nipp tide) και 2,80m (spring tide). Στη στενή παράκτια λωρίδα, το τρεχούμενο νερό ρέει στα 0,5-1,5 ναυτικά μίλια την ώρα.

Υπάρχουν λίγες μαρίνες και αγκυροβόλια σε αυτήν την περιοχή ναύλωσης γιοτ.  Τα αγκυροβόλια είναι όμορφα. Υπάρχει λίγος χώρος στα αλιευτικά λιμάνια. Υπάρχουν γενικά καλές επιλογές εφοδιασμού, ιδίως στο Λας Πάλμας και στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά και στα άλλα δημόσια λιμάνια, όπου βρίσκονται οι ψηλές αποβάθρες. Υπάρχουν λιμάνια πορθμείων στο Λας Πάλμας. Υπάρχουν επίσης θέσεις σε λιμάνια ψαρέματος και σε αποβάθρες.

Υπάρχουν τακτικές πτήσεις τσάρτερ όλο το χρόνο με LTE, Air Berlin, Condor και Tuifly από όλα τα μεγάλα αεροδρόμια.
Θα πρέπει να έχετε εμπειρία ιστιοπλοΐας, καθώς υπάρχει ισχυρός άνεμος με μερικές φορές δύσκολες αγκυρώσεις.